Sidor

2018-11-13

Fingerlösa vantar

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018

Jag fryser alltid om händerna när temperaturen går ner under +15°C. Under den här mellansäsongen mellan höst och vinter då det är för varmt för heltäckande vantar och för kallt för att inte ha något alls på händerna så är fingerlösa vantar (eller torgvantar som en del kallar dem) perfekta. Jag vill också ha möjligheten att använda min smartphone utan att behöva ta av mig vantarna. Med den här sortens vante behöver man inte heller ta av den när man går in och handlar.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Fingerlösa vantar är dessutom snabbstickade och cirka 50 gram garn brukar räcka. I det här fallet använde jag DROPS LIMA 65% ull och 35% alpacka. Strumpstickor nr 4. Har tidigare gjort en halsvärmare/fuskpolo i samma garn och ett par sockor. Ett mjukt och skönt garn. Avråder från att göra sockor i det. De försvinner snabbt under fötterna eftersom garnet är FÖR mjukt. De sockorna finns inte mer. De åts upp av vinterstövlarna.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Har gjort flera fingerlösa vantar tidigare. Den här gången valde jag att göra en tumme utan topp på dem och att göra den del som går upp över fingrarna lite längre.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Det tog två kvällar framför TV att göra dem. Jag blockar aldrig vantar eller sockor. Därför ser vantarna lite lustiga ut när de inte är på handen.

Så här gjorde jag:

• Lägg upp 48 maskor (damstorlek, inte allt för stor hand) och fördela dem på 4 strumpstickor. (Eller använd rundsticka).

• Sticka cirka 6 varv rätstickning på rundsticka, dvs. vartannat varv rätt, vartannat varv avigt.

• Byt därefter till resårstickning med 2 aviga 2 räta. Sticka mudden så lång som du vill ha den, prova vartefter.

• Byt därefter till rätstickning i sex varv (dvs vartannat varav avigt, vartannat varv rätt när du stickar runt)

• Sticka sedan 2 varv rätt (dvs det blir slätstickning).

• Nu görs ökningar för det som ska bli tummen. Här väljer du om det är en vänstervante eller en högervante. Jag använde en beskrivning för hur man gör tummen från boken 35 Vantar av Maja Karlsson. Men du kan använda vilken beskrivning som helst för hur tumkilen stickas.

Vad man gör är att öka en maska på fjärde strumpstickan efter 7 maskor, sticka 2 maskor, och seden öka en maska igen innan de 3 sista maskorna på vartannat varv.

• När du har 17 maskor för tumkilen hänger du av dessa på en garnstump eller säkerhetsnål och lägger upp 3 nya maskor på stickan bakom tumkilen.

• Fortsätta sticka med partier av slätstickning och rätstickning en bit uppåt på vanten.

• Byt till resår 2 aviga och 2 räta en bit upp och sticka det runt tills du tycker att vanten är "lagom" lång. Fingertopparna ska sticka ut.

• Avsluta med rätstickning som kant och avmaska.

• Sticka tummen utan topp genom att fördela de 17 befintliga maskorna på 3 strumpstickor och lägga upp 3 nya maskor som ska hamna på tummens baksida. Sticka runt de 20 maskorna i slätstickning till önskad längd. Avsluta med rätstickning när tummen är lagom lång och tum-toppen sticker ut ur den. Maska av.

• Sticka en vante till.

• Fäst alla trådar.
fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018
Egentligen känns det rätt meningslöst att skilja på vänster- och högervante… Jag ser ingen direkt skillnad mellan den ena eller den andra vanten.

fingerlösa, vantar
Fingerlösa vantar. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar