Sidor

2018-09-24

Nu flyttar vi in

krujkväxter
 Blommor inne och på uteplatsen 2018-09-20. Foto: ©nini.tjader.2018

Nu flyttar vi in

Det blev en något tidigare inflytt av krukväxter från uteplatsen än jag hade tänkt mig och än vad det brukar vara. Det berodde på stormen Knud, som till sist inte blev så förfärlig hos mig som förväntat. Visst var det hårda vindar och kastbyar, men inte så hårt som de varnat för.

Därför tog jag in de krukor jag inte ville skulle fara i backen och/eller växten blåsa sönder. Alternativt ställde jag ner dem på golvet på uteplatsen där de inte är ett sånt vindfång som när de stod på altanräcket.

vildvin, rosbåge
Rosbåge med vildvin. Foto: ©nini.tjader.2018
Rosbågen med vildvin blev jag tvungen att knyta fast bättre i altanräcket eftersom den höll på att flyga iväg vid de första hårda vindarna. Den andra bågen med kaprifol står stadigare. Men det beror på kaprifolerna som själva håller fast den.

sticklingar
Sånt som gått av. Foto: ©nini.tjader.2018
En stor gren på min Mårbacka pelargon gick av i flyttandet på grund av blåsten. Den står nu i en vas på köksbordet. Med lite tur kanske den får rötter… Inte för att jag behöver ännu en Mårbacka…

mårbacka, pelargon
Mårbacka pelargon. Foto: ©nini.tjader.2018
"Resten" av Mårbacka pelargonen står än så länge kvar ute på uteplatsen. Har bara flyttat den från bordet till en pall. Snart måste den in. I natt ska det bli bara +4°C sägs det. Det klarar pelargonerna, men så mycket lägre temperatur är att utmana ödet om jag ska ha kvar den.

köksfönster, köksplantor
Mina två köksfönster idag. Foto: ©nini.tjader.2018
I köket står numera mina två Bontrosai pelargoner. Var rädd att de skulle blåsa av om de var kvar ute. Har även flyttat in palettblads-krukan. Den behöver man vakta. Blir snabbt torr inomhus.

caliente, pelargon
Plantagens röda. Foto: ©nini.tjader.2018
Till ena köksfönstret har jag också  tagit in Plantagens röda pelargon, en calliente har jag för mig den heter om jag minns rätt. Som alltid när man tar in pelargoner från utelivet får man räkna med en massa vissna blad som man får ta bort. Och blommorna kommer att skräpa ett tag. Överlever den så gör den. Om inte så åker den ut.

pelargon, ginkgobiloba
I vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2018
I vardagsrumsfönstret står nu också en röd hängpelargon och min ginkgo biloba. Den senare har varit helt naken, inga blad, på hela sommaren, men nu börjar de komma. Den ser fortfarande lite naken ut, men det kommer blad lite varstans på den.

fikonträd, picoteepink
Fikonträd och picotee pink. Foto: ©nini.tjader.2018
Min picotee pink pelargon har också fått flytta in för att blommorna inte skulle blåsa bort. Likaså har de tre fikonträdet fått komma in när det blåste som värst. De får nu stanna inne. Ska bara sätta dit belysningen till dem också… De har vuxit mycket nu på sistone och har många nya blad.

Picotee Pink pelargonen ( årets pelargon 2018) ser fin ut just nu. Vi får se hur den klarar inomhusvistelsen. Där den står nu blir det för mörkt. Jag kommer att slakta min sista doftranka i fönstret på bilden ovan (men utanför bild). Då hoppas jag få rum med Picotee Pink i fönstret.

oregano
Oregano i boxen. Foto: ©nini.tjader.2018
Efter att ha skördat oreganon, och hängt in i klädkammaren på tork, fick de sex oreganoplantorna (varav en från boxen i bakre trädgårdsdelen) alla mellanlanda i den box där rabarbern tidigare växte. Efter vintern får vi se hur många oreganoplantor som överlevt. Då flyttar jag dem till annat ställe. Här ska vi ha något annat nu när rabarbern inte bor  här längre.

Boxen i den bakre trädgårdsdelen kommer jag snart att flytta. Det känns lite olustigt att ha den ståendes mitt i utblåsten från radonsugen…

rabarber
Rabatt två, numera med rabarber. Foto: ©nini.tjader.2018
Ovan syns rabatten som nu innehåller de två rabarberplantorna. Vi får se om de överlever och om de tänker bli större än de blev i boxen. Annars finns här bara två tulpaner och en allium…Innan något mer planteras här vill vi se om rabarbern alls kommer upp i vår…

attarofroses, pelargon
Attar of Roses pelargon. Foto: ©nini.tjader.20187
Min Attar of Roses pelargon står fortfarande kvar på uteplatsen. Den klarade blåsten bra där i hörnet. Men den måste ju också inomhus om jag ska övervintra den. Problemet är bara var jag ska ställa den… Nej, jag har inga tillräckligt varma förråd eller garage eller liknande. Det är bara normal rumsvärme som gäller.

lavendel
Lavendel. Foto: ©nini.tjader.2018
Lavendeln som stod på bordet på uteplatsen står just nu på ryggen till bänken på uteplatsen eftersom det är soligaste och varmaste platsen. Den kommer att flytta ner i jorden inom kort tillsammans med de övriga lavendel vi redan har. Lavendeln är just nu på andra blomningen. När första blomningen var över klippte jag av blommorna. Sen kom det nya.

vitapelargoner
Vita pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2018
Vad jag ska göra med mina vita pelargoner vet jag inte för närvarande. Dels har jag de ovan i den stora krukan. Det är årets sticklingar, sex (6) stycken i en och samma kruka. Även om jag skulle ta upp plantorna och plantera var och en i varsin egen kruka så kvarstår problemed var de skulle kunna övervintra inomhus.

vitapelargoner
Vita pelargoner. Foto: ©nini.tjader.2018
Sen har jag tre vita pelargoner till. De ursprungliga plantorna där två är övervintrade en gång, och en två gånger.

vitpelargon, granplanta
Vit pelaregon, moderplantan. Foto: ©nini-tjader.201§8
De tre äldsta ska in. Förra vintern tillbringade de i sovrumsfönstret och det ska de få göra i vinter igen. Där står just nu en ganska stor Karlbergare som jag måste hitta en annan lösning till. De här vita pelargonerna är en bra sort (okänd för mig) som klarar det mesta i form av värme, sol, torka, ösregn och övervintring inomhus i rumsvärme.

Min lilla granplanta (ovan) har också vuxit över sommaren och borde väl kanske grävas ner nånstans… men var?

klätterhortensia
Klätterhortensia. Foto: ©nini-tjader.2018
Klätterhortensian på uteplatsens baksida har fortfarande gröna blad. De har bara börjat gulna lite. Jag väntar på att de ska bli helt gula och falla av. Jag behöver fortfarande olja in plankets baksida där den växer…

olja
Olja till planket. Foto: ©nini.tjader.2018
Vill helst inte olja in medan klätterhortensian fortfarande har blad. Dels är bladen ivägen. Och ingen av mina växter är förtjust i den svartpigmenterade oljan utan mår ganska dåligt av den. Därför har jag väntat med att göra just den här delen av planket. Men jag kan ju inte vänta hur länge som helst. Då riskerar det att bli för kallt.

Kylan har börjat komma. Vildvinet på bågen utanför har börjat rodna. Det är vackert. Hösten ÄR här. Långsamt, långsamt flyttar vi in, både växterna och jag.

vildvin
Bågen med vildvin. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-09-18

Slätstickad top i bomullsgarn

bomullsgarn, garnnystan, bomullstop, juni, stickat
Garnnystan, bomullsgarn. Foto: ©nini.tjader.2018

När jag hade gjort klart den kortärmade bomullströjan i mitten av augusti, tvättat den, och blockat den, så kände jag att jag inte trivdes i den. Så jag repade upp den, hittade en annan beskrivning som jag gillade på ravelry.com, på danska, som jag köpte. Och satte igång från början. Men först gjorde jag klart filten i dominostickning. Jag försöker att inte ha mer än ett enda stickprojekt på gång åt gången. Har jag fler är det risk för att något av dem aldrig blir klart.

bomullstop, juni, stickat
Början på top JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018
Modellen heter JUNI, finns här på Ravelry.com, och är ett köpe-mönster som kostar 40 DKK. Mönstret är på danska. Jag var lite tveksam först om jag skulle förstå danskan i det. Men det visade sig inte vara något problem. (Jag har viss vana vid danska från en längre period på kibbutz i Israel, omgiven av 48 danskar. Men det var länge sedan).

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018
Garnet är ett 8/4 bomullsgarn från CottonKings som heter SoftPrint. 50 gram är 170 meter. Färgen heter 206 och var slut sist jag kollade. Soft Print innebär att färgen skiftar i styrka och därmed inte blir platt och likadan hela tiden. Mjukt och skönt. Jag stickade med rundstickor nummer 3, och rundsticka nummer 2,5 på resårkanten nedtill och i ärmslutet. Frågor om mönstret kan mailas till maibyprojecthandmade@gmail.com som är upphovspersonen till mönstret. Hon har för övrigt en intressant blog där du kan hitta fler av hennes stickbeskrivningar bland annat.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018
Toppen stickas med raglan uppifrån och ner.

Jag har allt mer börjat gilla både raglan och att sticka uppifrån och ner i ett stycke. Blir nästan inga ihopsyningar (utom under ärmarna). Och fästande av trådar som vanligt förståss.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018
Ärmarna hängde jag av på två kortare rundstickor tills det blev dags att sticka klart dem.

Kroppen var trälig att göra eftersom det bara var att sticka runt, runt, runt… i all oändlighet tills man nådde rätt längd och de sista sex varven resårsticken (1 avig 1 rät). Det händer ju inte särskilt mycket på den sträckan. Så jag satte en markör varje kväll när jag stickat klart för dagen för att veta hur mycket jag hade stickat dagen före. Valvakan och de första avsnitten på säsong tre av Outlander på Netflix (som just började sändas) underlättade denna träliga stickning.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI, V-ringning. Foto: ©nini.tjader.2018
Det tog i allt knappt två veckor att få den klar.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI färdig så när som på ihopsyning under ärmarna och fästande av garnändar. Foto: ©nini.tjader.2018
Men nu är den klar och ihopsydd under ärmarna och alla trådar fästa.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI, raglan-ärm. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag gillar både V-ringningen och ärmens utformning och läng (jag gillar inte för långa ärmar när det ska vara kort-ärmat).

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI bakifrån. Foto: ©nini.tjader.2018
Att fota sig själv med mobil med det stickade på är inte helt okomplicerat… Med hjälp av spegeln på garderobsdörren går det även om det inte blir världens bästa bilder.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag stickade toppen JUNI i storlek L. Jag kunde nog ha gjort den i M. För den blev lös och ledig. Vilket är skönt. Och den är skön att ha på sig.

Till och med grannen godkände den…

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018
Eftersom garnet redan är maskintvättat och därefter torkat i den tidigare versionen så tänker jag inte göra det igen förrän den ska tvättas efter användning. Än är det tillräckligt varmt för kortärmat. I alla fall en vecka till eller så… Jag gillar den, och den är skön att ha på sig.

På bilden nedan syns färgskiftningarna i garnet.

bomullstop, juni, stickat
Toppen JUNI. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-09-13

Plommon, plommon, plommon

plommon, plums
Plommon, augusti 2018. Foto: ©nini.tjader.2018
Det är inte enbart ett äppelår i år. Det är även ett plommonår.
Nej vi har inga plommonträd. Men grannen har en bekant med en gammal trädgård med gamla träd. Bland annat plommonträd. Ibland får vi plocka så mycket vi vill på dessa träd. Tack Johanna.

plommon, plums
Plommon, 30 augusti 2018.
Ovan är de plommon jag plockade den 30 augusti 2018. Vackra och goda.

Enda problemet med plommon är att man inte kan låta dem ligga mer än någon dag för de mognar så snabbt i rumsvärme. Det nedan är vad jag gjorde med plommonen.

Recepten är framgooglade. Kommer aldrig ihåg vilka recept jag använde "sist" så nu sätter jag dem på pränt här.

Något jag undrat över är hur man egentligen gör med kanelstången där sådan används. Låter man den ligga kvar i marmeladen eller tar man bort den när marmeladen är klar? Jag tog bort den.

Jag rekommenderar varmt att du kärnar ur plommonen. Det är alldeles för meckigt och kladdigt att fiska upp dem efter kokning ur marmeladröran. Plommon är förhållandevis enkla att kärna ur.

En del skalar plommonen… helt överflödigt. Skalen försvinner in i sylten/marmeladen vid kokningen och du kommer inte att märka dem i den färdiga produkten.

plommonmarmelad, plumjam
Plommonmarmelad med vanilj och kanel. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonmarmelad med vanilj och kanel.

500 gram urkärnade plommon
3 dl syltsocker
1/2-1 bit hel kanel
0,5 tsk vaniljsocker

Gör så här

  • Blanda frukt med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning.
  • Koka kraftigt i ca 8-10 minuter beroende på hur tjock du vill ha marmeladen.
  • Häll upp i varm/rengjord burk och förvara i kylskåp.
Receptet kommer från www.allagodating.se/2012/09/03/sot-plommonmarmelad-med-kanel-och-vanilj

plommonmarmelad, plumjam
Plommonmarmelad med kanel och vanilj. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonmarmelad med kanel och vanilj. (Jo jag vet att etiketten tappat ett M på dymo-remsan).

500 gram plommon
3 dl syltsocker
1 kanelstång (eller mald kanel)
1 vaniljstång, snittad (eller vaniljpulver 1 tsk vaniljpulver = 1 vaniljstång)

Gör så här

  • Kärna ur plommonen och skär dem i små bitar
  • Lägg frukten, sockret, kanelstång och vaniljstång i en kastrull.
  • Koka upp och låt puttra ca 10 minuter under omrörning.
  • Häll över på ren burk med tättslutande lock.
Receptet kommer från www.matplatsen.net/2015/09/09/saa-god-plommonmarmelad/

plommonmarmelad, plumjam
Plommonmarmelad med ingefära. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonmarmelad med ingefära.

750 gram plommon (jag hade ett kilo)
0,5 dl vatten
1 stor citron, delad och tunt skivad
2 msk färsk riven ingefära
7,5 dl strösocker (jag använde syltsocker med pektin)

Gör så här

  • Skölj och lägg plommonen i en stor, vid gryta tillsammans med vatten.
  • Tillsätt citronskivorna i grytan tillsammans med ingefäran.
  • Låt koka 30-40 minuter utan lock på svag värme.
  • Tag bort plommonkärnorna när de flyter upp (om du räknar antal plommon innan så vet du om du fått upp alla plommonkärnor).
  • Tillsätt sockret lite i taget och koka ganska kraftigt i cirka 15 minuter utan lock. Skumma om det behövs.
  • Häll upp marmeladen i rena, varma burkar och sätt på lock. Förvara marmeladen svalt.
Receptet kommer från https://mittkok.expressen.se/recept/plommonmarmelad-med-ingefara-2
Jag har gjort om det något och inte använt gula plommon samt använt syltsocker istället för vanligt socker.

Den främre burken på bilden ovan blev det en slatt i eftersom jag missbedömde mängden marmelad det skulle bli och allt fick inte rum i den större burken. Den mindre burkens innehåll är nästan uppätet vid det här laget…

plommonchutney, plumchutney
Plommonchutney med ingefära och röd chili. Foto: ©nini.tjader.2018

Plommonchutney med ingefära och röd chili.

8 plommon
2 rödlökar
1 röd chilifrukt
4 msk strösocker
2 msk ättikssprit (12%)
3 msk finriven färsk ingefära
finrivet skal av 1 citron
2 krm salt

Gör så här

  • Skölj, kärna ur och skiva plommonen tunt.
  • Skala dela och skiva löken tunt.
  • Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  • Lägg samtliga ingredienser i en kastrull.
  • Koka upp och låt småkoka i 20-30 minuter. Rör då och då.
  • Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp.
Receptet kommer från www.ica.se/recept/plommunchutney-med-ingefära-och-chili-717925.

I övrigt tycker jag att färgerna på de här plommonen är SÅ vackra. Skulle vilja hitta ett garn med de här färgerna och sticka en sjal av det.

plommon, plums

2018-09-11

Årets äpplen


äpplen, apples
Äpplen. Foto: ©nini.tjader.2018

I år är ett riktigt äppelår. Till skillnad mot förra året då de flesta inte fick några äpplen alls. Jag har inget äppelträd. Men jag har en granne som har en bekant som har flera stora och gamla träd på sin tomt. Där får vi plocka gratis. Både äpplen och plommon när skörden är stor. Senast var för tre år sen. Tack för alla gratisäpplen och gratisplommon Johanna!

Vad det är för sorts äpplen har jag ingen aning om.

äpplen, apples
Äpplen. Foto: ©nini.tjader.2018

Så vad har jag gjort av alla äpplen?


Äppelmos så klart. Receptet finns här. Där använde jag billiga polska äpplen men det går naturligtvis lika bra med vilka äpplen som helst. Med mald kanel och vaniljpulver.

Äppelchutney naturligtvis. Receptet finns här. (Rababerchutneyn från juni tog precis slut). Jag älskar chutney till grillat/stekt kött eller burgare.

Frysta äppelklyftor med skal. Stoppar dem som de är i en fryspåse och direkt in i frysen. Bra till äppelpaj eller annat tillagat där äppelbitar ska ingå där det inte gör mågot att skalet finns med.

Frysta äppelklyftor utan skal. Skalar och kärnar ur och stoppar dem som de är direkt i en fryspåse och in i frysen. Bra till äppelpaj och annat tillagat där äppelbitar ska ingå. Eller i en smoothie.

Äppelpaj/äppel- och rödavinbärspaj. Receptet finns här. Jag använder i princip det här receptet till alla sorters pajer med frukt och/eller bär i eller blandningar av frukt OCH bär. Just för äpplen finns även det här receptet som jag gör ibland.

äpplen, apples
Skalade äpplen. Foto: ©nini.tjader.2018
Har skalat och skalat och skalat. Min potatisskalare börjar nu tröttna och bli slö. Måste snarast köpa en ny potatisskalare.

äpplen, apples
Urkärnade äpplen. Foto: ©nini.tjader.2018
Och kärnat ur och kärnat ur.

Jag har en urkärnare, men på slutet när jag skulle göra klyftor till frysen, övergav jag urkärnaren och skar helt enkelt klyftor direkt.

äpplen, apples
Äppelskal och kärnhus. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag fryser äppelklyftorna som de är, med eller utan skal, i Ikeas minsta självförslutande plastpåsar. Inget socker eller annat med dem. Gör inte för stora påsar. Det är bra om man gör slut på hela innehållet i påsen när man tar ut den ur frysen.

äppelklyftor, appleslices
Äppelklyftor för frysen i plastpåsar. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag fryser även en del av den äppelmos jag gjort i Ikeas plastpåsar. Portionspåsar lagom till 1-2 portioner gröt.

äppelmos, applesauce
Äppelmos för frysen, i plastpåsar. Foto: ©nini.tjader.2018
Men en del av äppelmoset har gått i burkar.

äppelmos, applesauce
Äppelmos på burk. Foto: ©nini.tjader.2018
Äppelmoset på burk går i kylskåpet. Måste börja äta havregrynsgröt med äppelmos igen. Årstiden är rätt nu för grötfrukost.

Bandet till min DYMO tog slut när jag hade gjort äppelmos så två av burkarna har en mycket liten märkning på locket. Köpte nytt band igår. Dyrt. Ett litet sketet DYMO-band gick på 100 kr!

äppelchutney, applechutney
Äppelchutney. Foto: ©nini.tjader.2018
Äppelchutneyn blev tre burkar. Även den borde stå i kylskåpet, men just nu står de ute i rumsvärmen. Finns helt enkelt inte plats för den i kylskåpet. Men så länge burkarna inte är öppnade bör de klara vanlig rumsvärme (nu när det inte längre är +33°C i köket som det var för inte så länge sedan).

äppelpaj, applepie
Äpple- och rödavinbärspaj. Foto: ©nini.tjader.2018
Mitt i allt jobb med äpplena gjorde jag även en äpple- och rödavinbärspaj. Det går inte åt mer än cirka 2 äpplen till en sån här paj så det tärde knappast på äppelförrådet… Använder alltid  äpplen med skal till pajen. Vill man inte ha skal med så skalar man äpplena förståss.

Nu är äpplena äntligen slut och alla har bearbetats på något av ovanstående sätt.

Vill du ha fler äppelrecept? Gå i så fall till den här sidan från min jättegamla webbplats där jag samlat en massa äppelrecept som jag inte lagt in på bloggen än.

2018-09-05

En filt med dominostickning

dominostickning, dominoknitting
Filt med dominostickning i soffan. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har länge varit intresserad av hur man gör dominostickning och vad man kan använda tekniken till. Trodde det var svårt. Men nej, det är riktigt enkelt…

Bäst lämpar den sig nog till platta, fyrkantiga objekt, som filtar, kuddöverdrag och liknande. Men jag har även sett sjalar och halsdukar och ponchos och tröjor gjorda med dominostickning.

bomullsgarn, cottonyarn
Bomullsgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Nyligen köpte jag ett paket med bomullsgarn 8/4 från Hobbii.se. Paketet innehöll 10 olika färger. Garnet är SoftPrint så det skiftar lite i färg vilket gör det levande. Garnet kommer från Cotton Kings. Varje nystan innehåller 50 gram och är på 170 meter. Ett mjukt och skönt garn att sticka med (och virka antar jag). Det är paketet till höger i bild ovan som blev min filt. Jag använde rundsticka nummer 3 och stickade enbart rätstickning. (Man kan säkert sticka dominostickning i slätstickning också). Man kan ha vilket maskantal som helst bara det är ett udda antal. Antalet maskor bestämmer storleken på respektive ruta.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjhader.2018
Jag beslöt mig för att använda samtliga 10 färger till filten och att blanda dem så de aldrig kom direkt bredvid varandra. Bestämde mig också för att hela filten skulle vara 10 rutor lång, dvs lika många rutor som det fanns färger i garnpaketet. Hur bred den skulle bli visste jag inte till att börja med utan mängden garn fick avgöra hur långt garnet räckte och till hur många rutor på bredden.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
Men först behövde jag lära mig HUR man gör dominostickning.

Dominostickning består av rutor av en viss storlek som stickas efter och bredvid varandra tills man har den storlek på objektet som man önskar. Nästkommande ruta läggs upp direkt mot kanten på föregående ruta plus en sida till, antingen mot kanten på en redan befintliga ruta, eller på fri hand då det inte finns någon kant att lägga upp mot. Så det blir ingen montering när man är färdig, allt sitter redan ihop. Men det blir en massa trådar att fästa…

Mina rutor består av 25 + 25 maskor + 1 maska i hörnet. Antalet maskor bestämmer hur stor rutan blir. Man stickar rätstickning fram och tillbaka. På vartannat varv minskar man 2 maskor i mitten. Den beskrivning jag lärde mig från hittade jag här. Minskningen görs vartannat varv, från rätsidan genom att man stickar till en maska före mittmaskan och lyfter en maska, stickar ihop 2 maskor, och sen drar den lyfta maskan över. Nästa varv stickas rätt utan minskningar. Varvet därpå minskar man igen. Och så fortsätter man så tills det inte finns några maskor kvar. Då tar man av garnet.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
Avmaskningen i mitten är det som bildar den diagonala linjen i varje ruta. Åt vilket håll den går beror på hur man lagt upp maskorna och vilket hörn den hamnar i. Jag var inte så supernoga med det på just den här filten, men nästa gång jag gör dominostickning ska jag vara mer noggrann så att diagonalranden blir åt "rätt" håll.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
När jag hade gjort en rad, bestämde jag mig för hur färgerna skulle löpa på nästa rad. Rad två blev samma ordning på färgerna fast från andra hållet. Därefter lade jag ut allt på golvet med nystanen i den ordning som rad tre skulle placeras.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
Och så fortsatte jag på det viset.

Dominostickning går ganska fort och man ser resultat snabbt.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
Till sist var det dags för sista rutan. 10 rutor på längden och 6 på bredden blev det. Varje ruta är 11 x 11 cm stor. Har små snuttar kvar av varje garnnystan men de räcker inte till något om man inte kombinerar dem med varandra. Ska testa små, flerfärgade rutor av det kvarvarande garnet.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
Återstår bara att fästa alla 120 trådarna…

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Baksidan. Foto: ©nini.tjader.2018
… inget jag ser fram emot. Trådfästning kan man inte heller göra framför TVn. Dominostickning kan man göra framför TVn eftersom det är en ganska enkel stickning. Bara hålla reda på minskningen i mitten på vartannat varv.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag är nöjd med min mjuka filt. Trots att jag inte varit konsekvent med riktningen på diagonalerna i rutorna.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Fotot: ©nini.tjader.2018
Filten var riktigt rolig att sticka. Och fort gick det. Cirka två veckor tog det.

Filten ska bo på min soffa i vardagsrummet och finnas där för att lägga fötterna på och i vid behov så att inte min ljusgrå soffa blir smutsig just där fötterna normalt landar.

Jag kommer definitivt att sticka mer dominostickning i framtiden. Har sett en del varianter som är inspirerande.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickad filt i soffan. Foto: ©nini.tjader.2018
Nedan ett par exempel på varianter av dominostickning som jag sparat som inspiration för framtiden.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Bild lånad från internet.
Här med mönster i form av randning och annan färg i ena hörnet.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning. Bild lånad från internet.
Inget hindrar att man kombinerar rutor av olika storlek.  Ovan har man jobbat på diagonalen och då och då infogat en ruta av dubbel storlek i mönstret och sen fyllt på med de mindre.

dominostickning, dominoknitting
Dominostickning med extra kanter. Bilden lånad från internet.
Mycket inspiration finns exempelvis hos Mason-Dixon Knitting där jag lånat ovanstående bild. De rutorna består av 4 dominorutor med två färger vardera, kombinerade så att diagonalerna möts i mitten och med ett tillägg av kanter på sidorna.

Dominostickning är utmärkt för att göra av med restgarner.