Sidor

2021-03-20

Novice Sweater/Novis sweater nummer två

Novice Sweater nummer två. Foto: ©nini.tjader.2021

Nu har jag stickat ännu en Novice/Novis sweater av Petite Knit

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag gillar modellen och den är snabbstickad med stickor nummer 5,5 i resårerna och nummer 6 i övrigt. Beskrivningen finns att köpa antingen på Ravelry eller direkt hos Petite Knit. Beskrivningen finns på flera språk, inklusive svenska.

Oket till Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Garnet kommer från Ullcentrum, 100% ull, två-trådigt.

Bilder och text om min första Novice sweater hittar du här.

Oket på Nove Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Oket är inte ett raglan-ok. Här ökar man antalet maskor på hela varvet med vissa intervall. Gäller att få ökningarna osynliga så det inte blir hål i stickningen där man gjort dem.

Den här gången använde jag garn upprepat från min blå #selvsagtgenser. Hur den såg ut ser du här.  Trivdes inte riktigt i den och den hängde väldigt konstigt på kroppen på baksidan. Så jag repade upp den och började om med den här tröjan istället.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Tröjan stickas uppifrån och ner på rundsticka. När det är dags att hänga av för ärmar och kropp hänger jag maskorna för ärmarna på kortare rundstickor i samma tjocklek som de jag stickar med. Där får de hänga tills jag är klar med kroppen och ska sticka ärmarna.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Att sticka kroppen är ganska tråkigt. Bara slätstickning runt runt runt. Men perfekt TV-stickning.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Resårerna görs med vriden resår. Det vill säga att man stickare de räta maskorna i bakre maskbågen. Jag gilla vriden resår.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Ärmarna stickas rakt ner utan några som helst intagningar förrän man kommer ner till mudden. Också de perfekt TV-stickning. Kom ihåg att prova tröjan innan du börjar med resåren på ärmarna. Ärmar blir lätt för korta (min erfarenhet) om man inte provar. 

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag använde rundsticka med 150 cm längd för ok och kropp. Till ärmarna bytte jag till 80 cm lång rundsticka.

Nove Sweater, klar. Foto: ©nini.tjader.2021

Förra tröjan i det här garnet kollade jag aldrig riktigt övergångarna mellan nystanen. Därför blev den mer randig än den hade behövt vara. Garnet är självrandande i långa rapporter. Nu försökte jag göra mjukare övergångar mellan nystanen så färgerna skulle smälta mer i varandra än bli randigt. De övergångar mellan färgerna som finnas inne varje nystan kunde jag förståss inte göra något åt. De blev som de blev. Men jag tycker det fungera bra i det stora hela. Jag är betydligt mer nöjd med resultatet med det här garnet på den här tröjan än vad jag var på den tidigare.

Novice Sweater. Detalj av hals och ok. Foto: ©nini.tjader.2021

På den förra Novice Sweater sydde jag ner halskanten inåt på tröjan. På den här valde jag att ha kvar hela halskanten som den var och inte sy ned den. Blir som en halv-polo.

Jag repade upp gamla tröjan den 1 mars 2021. Den var färdigstickad den 15 mars 2021. Jag stickar bara på kvällarna framför TV. Just den här tröjan har sett Brottet och Borgen. Har en säsong kvar på Brottet och ⅔ kvar av Borgen. Jag såg aldrig Borgen när den gick på TV förra gången. Brottet såg jag då, men den håller väldigt bra att se om. Båda är riktigt bra.

Novice Seater, övre delen. Foto: ©nini.tjader.2021

Eftersom det var upprepningsgarn och väldigt "lockigt" tvättade jag tröjan. Jag tvättade i tvättmaskinens ull-program på 40°C med Skona fin-tvättmedel. Tröjan behövde aldrig blockas. Den blev tillräckligt slät ändå.

Novice Sweater, nedre delen. Foto: ©nini.tjader.2021

Garnet blev mjukare av tvätten och trots att det är 100% ull kliar det inte.

320 grams tröja. Foto: ©nini.tjader.2021

Det blev en väldigt lätt tröja. 320 gram totalt väger den. Lätt och varm och tunn.

Vägning av tröja. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag brukar inte väga mina tröjor, men blev nyfiken på vad den här vägde när jag kände hur lätt den var.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Risk finns att jag stickar fler Novice Sweater i andra garn och färger.

2021-03-17

En nästan vanlig socka

 

En socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag gillar att sticka sockor. Det är något jag gör mellan olika stick-projekt för att ha en stickning i händerna.Garn för sockstickning är nästan alltid Opalgarns sockgarn, 75% ull och 25% Polyamid. Stickor nummer 2,5. Antingen strumpstickor eller en 80 cm lång rundsticka och Magic Loop. Men jag stickar inte två sockor samtidigt eftersom det kräver fler nystan i omlopp samtidigt.

Jag har över tiden testat flera olika sorters sockmodeller. Både vad gäller hälar och i vilken riktning man stickar. Nerifrån och upp, dvs man börjar i tån och stickar från tån uppåt. Och uppifrån och ner där man börjar med mudden.

Stickar man nerifrån och upp blir det en speciell uppläggning. De flesta mönster säger då att man ska lägga upp med tekniken Judy's Magic Cast On. Den har jag aldrig lyckats med (hitintills) så jag använder andra metoder för uppläggning när jag ska göra tå-upp. Tå-upp kräver också andra tekniker för hälen än den gamla vanliga standardhälen. Det finns flera olika metoder för det.

Jag föredrar uppifrån och ner, dvs börja med mudden.

Första sockan. Foto: ©nini.tjader.2021

När jag började sticka andra sockan upptäckte jag att det nystanets färger var annorlunda än första sockans. Det är samma garn… bara ett nytt nystan.

Första och andra sockan. Foto: ©nini.tjader.2021

Så här gör jag med Opalgarn och stickor 2,5:

• Lägg upp 52 maskor (mer om du har stora fötter, tjocka ben)

• Sticka mudd med 2 avig 2 räta (eller 1 avig 1 rät om du föredrar det. Sticka den så lång eller kort som du vill. Mina muddar brukar vara runt 12 cm långa.

• Övergå till slätstickning i två varv.

Början på häl-lappen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Dela upp maskorna på hälften, dvs 26 maskor + 26 maskor om du har rundsticka.

Början på den rätstickade häl-lappen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Nu stickas häl-lappen på 26 av maskorna. Den stickas fram och tillbaka. Just här har jag stickat den i rätstickning. Annars kan man sticka den i slätstickning (räta maskor på rätsidan, aviga på avigsidan). Eller så kan man sticka den som s.k. förstärkt häl. Googla förstärkt häl för hur man gör.

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

• När häl-lappen är cirka 6-7 cm lång påbörjas böjen för hälen genom att du delar antalet maskor i 3. Med 26 maskor på häl-lappen blir det 9+8+9 maskor.

Hällappen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Sticka 9 + 8 maskor och sticka sedan ihop 2 maskor. Vänd

Sticka den ihopstickade maskan + 8 maskor och sticka sedan ihop 2 maskor. Vänd.
Sticka den ihopstickade maskan + 8 maskor och sticka sedan ihop 2 maskor. Vänd.
Fortsätt så tills du är framme vid kanten av häl-lappen och det inte finns några fler maskor att sticka ihop. Se till att det är på rätsidan av stickningen.

Ihoptagning i bakre maskbåge. Foto: ©nini.tjader.2021

Ihoptagning i främre maskbåge. Foto: ©nini.tjader.2021

Dags att plocka upp maskor på sidan av häl-lappen. Foto. ©nini.tjader.2021

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

Upplockade maskor längs häl-lappens sida. Foto: ©nini.tjader.2021

Häl och häl-kil. Foto: ©nini.tjader.2021

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Plocka upp ca 16 maskor på häl-lappens ena sida.

• Sticka de 26 maskorna på sockans ovansida.

• Plocka upp samma antal maskor på hällappens andra sida som på den första (ca 16).

En annan socka på strumpstickor. Foto: ©nini.tjader.2021

• Sticka runt i slätstickning i två varv. Härifrån stickas slätstickning runt hela sockan.

Hälen. Foto: ©nini.tjader.2021

• Nu ska intagningarna för kilen mellan häl och fot påbörjas. Intagningarna görs genom att sticka ihop 2 maskor 2 ggr på vartannat varv mellan sockans översida och hälen. Sätt gärna markörer på de 2 ställen där intagningarna ska göras.Sockans översida ska hela tiden vara 26 maskor. Undersidans maskantal minskar med 2 vartannat varv.

Var noga med hur du stickar ihop maskorna, dvs vilken maskbåge som är överst eller underst (bakre eller främre maskbåge). Det påverkar det slutgiltiga utseendet.

Häl med hälkil. Foto: ©nini.tjader.2021

• När även undersidans maskantal är 26 slutar du att göra minskningar för kilen. Här övergår du antingen till slätstickning eller resårstickning 1 a 1 r. Jag gjorde resårstickningen som vriden resår. Den räta maskan stickas då i bakre maskbågen.

Hälen och början på resåren på foten. Foto: ©nini.tjader.2021

• Sticka resår i cirka 6 cm. Övergå sen i slätstickning.

Tekniken med resår under mitten av foten har jag lånat från ett par sockbeskrivningar av Maja Karlsson (Järbo och boken 35 sockor). Resåren gör att sockan sitter bättre på foten.

• När sockan räcker över lilltån kan du påbörja minskningarna för tån. (Har du långa tår och särskilt lång stortå behöver du kanske sticka lite längre innan du börjar minska för tån.)

Tån. Foto: © nini.tjader.2021

Det finns många olika sätt att göra tå-minskningar på sockor. Det här en vanlig trekantig tå. Det finns de som minskar efter formen på sina fötter där sockan är lägre vid lill-tån och högre vid stor-tån. Men jag har s.k. "ankfötter", ganska breda och rakt av vid tårna. För mig fungerar den här tån bäst.

• Dela upp maskorna i två halvor, en för ovansida, en för undersida. Sätt markörer i varje sida. I början på varvet sticka en maska, sticka ihop två maskor, sticka tills det är 3 maskor kvar på sidan, sticka ihop två maskor. Byt till andra sidan på sockan och gör likadant där. Stick sedan ett varv utan minskningar.

Vid minskningarna, där du stickar ihop två maskor, kolla noga hur du stickar ihop och vilken riktning det blir på maskbågarna. Det påverkar utseendet.

Socka. Foto: ©nini.tjader.2021

• Mät på foten när du kommit en bit. Ibland behöver man minska snabbare så sockan inte blir för lång. Då minskar man varje varv istället för vartannat.

Socka. Foto: ©nini.tjader.2021

• När det är cirka 6 maskor kvar på varje sida ta av garnet och dra det genom kvarvarande maskor och dra ihop tån. Fäst garnet ordentligt på insidan så tån inte öppnar sig senare. 

• Fäst eventuella andra trådar.

• Sticka en socka till. Den ska vara likadan som den första. Var färgerna och ränderna hamnar när man använder självrandande garn har ingen betydelse. Det finns de som dra ut garn från nystanen för att börja likadant på båda sockorna med intentionen att de ska bli likadana. Det gör jag aldrig. Som jag ser det är det själva vitsen med självrandande garn att sockorna blir olika.

Färdiga sockor. Häl och mudd bakifrån. Foto: ©nini.tjader.2021

Färdiga sockor, undersidorna. Foto: ©nini.tjader.2021

Med min socka nummer två blev sockorna väldigt olika. Samma garn men två olika nystan.

Socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Om man vill variera sina sockor kan man ha annan färg på mudd, häl och tå. Det enda viktiga är att det då är samma tjocklek och kvalitet på garnerna.

Färdiga sockor, båda, från sidan. Foto: ©nini.tjader.2021

Det var inte meningen att de skulle bli så olika… Det blev en överrraskning.

Sockorna. Olika men lika. Foto: ©nini.tjader.2021


2021-03-07

Köket

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Köket var först med att få nytt golv i den här vändan med vattenläckor. I samband med att föreningen bytte rattar på alla radiatorer i föreningen och ett problem i värmecentralen som tappade tryck i elementen så sprang ett av elementen i köket läck. Int omöjligt att det stått och läckt ett tag men jag upptäckte det inte förrän det blev riktigt illa. Det förstörde hela köksgolvet och läckte en bit ut i inre hallen. i början av juli gjordes ytskiktet i köket. Det var när inre hallen skulle göras som nästa vattenläcka upptäcktes. Men då var köksgolvet i alla fall klart så jag kunde använda köket igen. 

Mitt nya köksgolv. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag valde ett vitt laminatgolv från Pergo till köket, med ett diskret brädmönster. Hade jag valt ett vitt ekgolv hade det inte täckts av försäkringen, så det blev laminat. Jag är nöjd med det. Fast allt skräp syns mycket mer på dt än det gjorde på det ursprungliga ek-golvet.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

I samband med nya golvet i köket skickade jag mattan på tvätt hos Eriksbergstvätten. De hämtar och lämnar vid dörren och har överkomliga priser.

Jag gjorde också en om-möblering och ställde köksbordet på andra ledden jämfört med tidigare.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Köket har två fönster. Det rakt fram på bilden ovan är rakt i söder, det andra till höger är mot väster. Det gör att köket är väldigt ljust. Blommorna gillar det.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Köket har snedtak. Det var inte helt lätt att sätta upp lampan över köksbordet på grund av snedtaket. Jag använder en förlängningsarm till lampan över köksbordet så jag kan få den precis där jag vill ha den. Lampan är en kopia av lampan SEMI som Ikea sålde under en period. Älskar den här lampans form. Har bytt elen i den men i övrigt har den hållit bra. Den är helt i plåt så lätt att göra ren (kökslampor blir flottiga).

Monstera Monkey Face i hörnet mellan fönstren. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag har inga gardiner i köket. Jag har växter istället och utnyttjar gardinstängerna för att hänga amplar med hängväxter på och för Monstera Monkey Face att ha dess slingor på. Den senare hade jag tidigare i vardagsrummet både före och under golvjobben.

Köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Innan nya golvet lades i köket så målade jag väggarna i köket vita. Hade hem cirka 10 olika färgprover av vitt innan jag valde en som fungerade med köksluckorna. Den jag valde heter Mjölk hos Bauhaus. Om man väljer fel vit ser köksluckorna plötsligt grå eller gula ut.

Mellan kyl-frys och bokhylla har jag en rullbar vagn från Ikea. I bokhyllan är det mest kokböcker.

Del av köket. Foto: ©nini.tjader.2021

Min kaffebryggare för kapselkaffe (den ovan, De Longi Dolce Gusto) krånglar på sistone så det är nog bara en tidsfråga innan jag behöver byta ut den. Har tittat ut vilken jag ska ersätta den med. Men det får vänta tills skatteåterbäringen är inne på mitt konto.

Del av mitt kök. Foto: ©nini.tjäder.2021

Mitt kök är förhållandevis stort och i princip fyrkantigt. Köksstolarna är från Ikea. Köksbordet i massiv vitoljad ek köpte jag i en möbelaffär i Kungens Kurva som inte finns längre.

Underskåpet längst till vänster hade ursprungligen hyllplan. Det är djupt. Varje gång jag skulle ha ut något ur det fick jag först lyfta ut det som stod framför och sen in igen. Så jag bytte ut hyllplanen mot lådor. Ganska dyrt eftersom jag var tvungen att ta dem från Marbodals sortiment. Skåpen är från Marbodal. Men jag har aldrig ångrat det. Lådor är SÅ mycket bättre och mer praktiskt än hyllplan nr det gäller underskåp. Det skåpet är nu mitt skafferi för torrvaror. Om jag hade råd skulle jag göra om alla underskåp till lådor.

Del av mitt kök. Foto: ©nini.tjader.2021

Kyl-frysen är liten. Hade gärna haft en större.

Del av mitt kök. Foto:©nini.tjader.2021

Rakt ut från köket syns ena änden av inre hallen och del av yttre hallen.

Spisen bytte jag ut för några år sen till en med glaskeramikhäll när den gamla med runda plattor gick sönder (säkringarna gick när visa plattor användes). Det blev glaskeramikhäll eftersom det är mest kompatibelt med de kastruller och stekpannor jag redan hade. Hade gärna bytt köksfläkten mot något mer modernt och snyggare men det är bara vissa sorts fläktar vi får ha och de finns knappt på marknaden längre. Utvecklingen och teknikerna har ändrats sen vårt hus byggdes. (Huset byggdes 1985, lägenheterna i botten planet 2003).

Jag trivs i mitt kök även om det finns en del jag skulle vilja göra om. Efter att jag svängde på köksbordet blev det också enklare att använda det som arbetsyta.

Det är alltid i köket man blir sittandes när man har besök. När pandemin är över och vi alla är vaccinerade och kan besöka varandra igen blir det väl så igen.

Hylla i köket. Foto: ©nini.tjader.2021

På bilden ovan syns gamla tapeten i köket som jag målade vit i samband med golvbytet.