Sidor

2021-01-21

Novice Sweater i garnet Biolana

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021


Nu är min Novice Sweater av Petite Knit klar. Jag gjorde den i garnet Biolana med stickor nummer 6. Biolana är ett mjukt och skönt ekologiskt garn. Jag stickade den med stickor nummer 6. Vriden resår runt hals, ärmar och nedtill. I övrigt slätstickning.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Den stickas uppifrån och ner med jämt fördelade ökningar med visst intervall. Ärmarna stickas helt rakt uppifrån och ner med bara minskning på varvet innan resåren.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag var osäker på om garnet skulle räcka så jag stickade klart ärmarna innan jag gjorde klart kroppen.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Ett enkelt mönster som blir riktigt fint. Man kan välja om man vill ha den med kort polokrage eller om man vill sy in den kanten mot insidan.

Biolana garn. Foto: ©nini.tjader.2021

Har inte bestämt mig än om jag skall behålla halskanten som kort polo eller sy in den. Eftersom det här garnet INTE sticks och kliar behåller jag kanske halskanten som en kort polo.

Garrester, Biolan. Foto: ©nini.tjader.2021

Inte blev det mycket garn kvar inte… Men jag behövde inte beställa mer.

Mjukt garn. Snabbstickat med stickor nummer 6. Är inte van att sticka med så tjocka stickor och så tjockt garn. En annan bra sak med det här garnet var att det på totalt 10 nystan på 50 gram vardera (vilket var vad som gick åt) bara fanns en enda knut i ett nystan. En fröjd efter det Soft Merino garn jag nyligen stickat med där det i varje nystan var knutar och sammanfogningar hela tiden.

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Jag är nöjd med tröjan. Den är mjuk och skön och varm. Garnet kan jag tänka mig att köpa igen till något annat i framtiden. Köpte det hos stickbooden.se. som också har en massa andra intressanta garner. Snabb leverans.


Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Novice Sweater. Foto: ©nini.tjader.2021

Inte helt lätt att ta bilder på tröjan. Mörkt marinblå. Dåligt dagsljus. Bättre än så här blir det inte.

Insydd halskant. Foto: ©nini.tjader.2021

PS, Beställde ett nystan till och förlängde resåren nedtill ett par centimeter så den blev lika lång som resåren på ärmarna. Har också sytt ner halskanten (inåt) så den är inte en polo-tröja längre.

Förlängd resår nedtill på tröjan. Foto: ©nini.tjader.2021


2021-01-12

Ett år utan golv i hela lägenheten

Läckan vi hittade den 8 juli 2020. Foto: ©nini.tjäder.2020

Idag, den 12 januari 2021, är det precis ett år sedan golvet i köket revs i en första etapp efter vattenskadan där när ett element hade sprungit läck och skadat golvet i köket plus en bit ut i inre hallen.

Det tog tid med återställandet – som inkluderade gipsplattorna i nedre delen av ena köksväggen – på grund av tjafset med TryggHansa om min försäkring täckte skadan eller inte. Efter åtskilliga turer kom de fram till att de hade fel och jag rätt och ursäktade den taffliga hanteringen av mitt ärende.

Ritning. Senaste skadan klädkammare, inre hall, yttre hall, förråd inomhus.

8-9 april påbörjades återställandet och köket och en bit ut i hallen fick nya gipsplattor och flytspackel. Då hade TryggHansa ännu inte godkänt att jag var berättigad till återställande av ytskiktet, det vill säga själva golvet. Den 9 juni var de här och besiktigade vad som behövde göras.

Del av inre hallen. Naket betonggolv. Dörr till vardagsrum, klädkammare och badrum. Foto: ©nini.tjader.2020

Den 7 juli lades golvet i köket.

Färdigt köksgolv, juli 2020. Foto ©nini.tjader.2020

Den 8 juli skulle golvet läggas i inre hallen. När det gamla ytskiktet togs bort hittades ännu en vattenläcka som inte hänge ihop med den gamla.

Den nya läckan utanför vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2020

Nya vändor med Humidus och letande efter varifrån den nya läckan kom. Innan de hittat den kunde återställning av golvet inte påbörjas. Det behövde dessutom torka.

Innanför min ytterdörr. Foto: ©nini.tjader.2020

Den 4-5 augusti revs golvet i inre hallen, klädkammaren, yttre hallen och inomhus-förrådet.

Utanför vardagsrum, klädkammare och badrum. Foto: ©nini.tjader.2020

Ett antal gubbar passerade därefter i olika omgångar och letade efter var vattnet kommit från. Under tiden självtorkade golvet.

Inne i mitt inomhus-förråd. Foto: ©nini.tjader.2020

Först i slutet av november hittades orsaken till läckan i ett rör längre upp i huset som kunde nås enbart via min granne ovanpå. De hittade även läcka i husets tak.

Inne i min klädkammare. Foto: ©@nini.tjader.2020

Sedan dess har Priwiba, entrepenör som ska göra flytspacklet och gipsplattorna, varit här och inspekterat och mätt och skickat in sina offerter till husets försäkringsbolag. Han var här den 26 november.

Inre hallen mot yttre till vänster och köket till höger. Foto: ©nini.tjader.2020

Även Trygg Hansas entrepenör har varit här och inspekterat vad som behöver göras och tagit mått. Han var här den 8 december. Jobbet godkändes av Trygg Hansa samma dag. Problemet är att den entrepenören inte kan göra något alls förrän flytspackel och gipsskivor kommit på plats.

Från vardagsrummet till inre hallen. Foto: ©nini.tjader.2020

Sen dess väntar jag på att något ska hända. Humidus (som bland annat mäter fuktigheten) har varit här och mätt att allting är torrt. Röret ovanför är lagat. I övrigt har inget mer hänt.

Jag har mailat alla berörda åtskilliga gånger för att få fart på återställningen av golvet. Det enda jag vet är att det fastnat hos husets försäkringsbolag, Protector. Idag mailar jag alla berörda igen.

Plastdörr mot köket. Foto. ©ninitjader.2020

Under hela den här tiden har mycket av mina tillhörigheter först lagrats i cykelförrådet bredvid soprummet samt i rummet en trappa upp som normalt inte används till något. Det jag hade i cykelförrådet flyttade jag in i farstun någon gång i november eftersom det blev kallt och fuktigt i cykelförrådet. Det står nu huvudsakligen i farstun. Det som står i rummet en trappa upp står fortfarande, ett halvår senare, där uppe.  I övrigt är det grejor överallt där de inte ska vara.

Arbetsplats i vardagsrummet. Foto: ©nini.tjader.2020

Taket i farstun efter vattenläckan där. Foto: ©nini.tjader.2020

Dagen före nyårsafton sprang ett rör i taket i farstun utanför läck och det droppade först och rann sedan vatten därifrån ner på farstugolvet. Vi anmälde omedelbart till Riksbyggen, men hantverkare som lagade det läckande röret kom först på nyårsafton. Så den läckan är lagad. Det är precis utanför min dörr… Själva taket behöver fortfarande lagas och plattor bytas. Som tur var fick jag inte mer vatten in till mig, men det var nära.

Jag är SÅ trött på allt det här. Vill ha mitt golv så jag kan flytta tillbaka mina saker och få ett normalt boende där jag når och hittar mina saker och slipper snubbla över sånt som fått en tillfällig plats i sovrum och vardagsrum och kök.

De två senaste vattenläckorna var ju inte de första. Vintern-våren 2019 var det ju vardagsrummet.

2021-01-08

Sockor som omväxling

Sockor. Foto: ©nini.tjader.2021

Mellan större stick-projekt, typ tröjor, stickar jag antingen vantar eller sockor. Lite lagom små projekt som blir klara ganska fort. Nu blev det ett par sockor igen av den tunnare sorten.

Påbörjad socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Oftast blir det "vanliga" sockor uppifrån och ner. Ibland från tån upp och lite experimenterande med olika sorters hälar.

Det tar mig 2 kvällar framför TV-n att sticka en socka, 4 för två sockor. Sen lite tid för att fästa trådar. Jag blockar aldrig sockor.

En nästan klar socka. Foto: ©nini.tjader.2021

Mest använder jag den här där beskrivningen från Opalgarn som kom i ett sock-sticknings-kit för en del år sedan. Rulla ner på sidan i länken ovan för att komma till beskrivningen.

Använder oftast garn från Opalgarn. Har köpt på mig flera olika självrandande och även några enfärgade genom åren vid varje Sy- & Hantverksmässa i Älvsjö.Vid den senaste vann jag till och med 5 nystan à 100 gram vardera. Ett 100 grams nystan räcker till två par sockor i damstorlek om man inte gör jättelånga muddar. Nu har det ju inte varit några mässor på ett tag så förrådet av Opalgarn börjar minska.

Jag älskar de här självrandande garnerna. Man vet aldrig vad slutresultatet ska bli och det är roligt att hur det blir vartefter man stickar. Det finns de som drar ut garn så att de börjar med samma rapport av garnet på båda sockorna. Det gör inte jag. Jag gillar variationerna som det självrandande garnet ger.

Opalgarnet är 4-trådigt och ganska tunt. Stickas med stickor nummer 2,5. Jag växlar mellan att använda strumpstickor och rundstickor.



På de här har jag gjort förstärkt häl. Görs genom att man på hällappen på avigsidan stickar 1 rät maska, lyfter nästa maska och fortsätter så varvet ut. På återvägen från rätsidan stickar man samtliga maskor rät. Och sedan fortsätter man så tills hällappen är klar och man ska börja med undersidan av hälen.

Sockor i Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2021

Det blir ett par inte för tjocka och sköna vardagssockor som går att tvätta i maskin på ull-tvättprogrammet. Jag använder Skona fintvättmedel för ull och siden.

2021-01-03

Tröja i Soft Merino

Oktröja i Soft Merino. Foto: ©nini.tjader.2020

När det inte blev någon Riddari (se tidigare post) använde jag garnet till att göra en annan tröja. Det blev en egen-designad långärmad tröja med mönstrat ok och annan färg på nedre delen av ärmarna än basfärgen.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2020

Tröjan är baserad på beskrivningen till Ankers Tröja My Size av Petite Knit vad gäller övre delen av oket och maskantal och ökningar, samt ökningar och minskningar i övrigt för ärmar och kropp. Har stickat den två gånger tidigare och vet att storlek och passform är bra.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2020

Mönstret i övrigt på oket skapade jag vartefter jag stickade. Bytte färg och mönsterdetaljer vartefter jag stickade vidare.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag var osäker på om det ljusgrå garnet skulle räcka hela vägen till båda ärmarna så stickade båda en bit i taget. Beslöt mig för att använda det mörklila till ärmarnas nederdel och en övergång mellan det grå och det mörklila med en mönsterrand med de andra färgerna i.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2020


Ärmens övergång mellan grått och mörklila. Foto: ©nini.tjader.2020

Resultatet blev bättre än förväntat. Förutom vad gäller själva garnet…

Soft Merino by Merinor. Foto: ©nini.tjader.2020

Garnet är Soft Merino by Merinor och köpt från garnius.se.

En före detta sammanfogning som jag faktiskt hittade. Foto: ©nini.tjader.2020

Sämsta garnet någonsin. Varje nystan har minst en ibland flera knutar och sammanfogningar. Knutarna kan jag leva med men sammanfogningarna... Sammanfogningarna är näst intill osynliga så man ser dem inte när man stickar in dem i det man stickar. Ser ut som om garnet "smälts" ihop. Problemet med dem är att de inte tål att det stickade töjs och drar man lite i det stickade, exempelvis vid av- och påtagning av tröjan, så blir det hål.

Hål där det varit en sammanfogning. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag har klagat på knutarna hos garnius. Fick det här svaret: "Knutar kan tyvärr förekomma i alla typer av garn, oavsett märke eller leverantör. Det händer däremot inte särskilt ofta, så du har haft otur den här gången. Dessvärre kan vi inte reklamera sådana nystan hos vår leverantör. Vi beklagar detta!"
Problemet med de sammanfogningar av garnet som inte är knutar är att de knappt syns. Det innebär att man stickar in dem i stickningen, ovetandes att de är där. Drar man sen lite i stickningen får man ett hål. Ett hål som är svårlagat.

Har nu även klagat på sammanfogningarna, men på grund av helgerna ännu inte fått svar.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2020

Min nystickade, färdiga tröja hade alltså plötsligt ett hål mitt fram på tröjans kropp. Jag har stoppat det, men det blev inte osynligt. Eftersom tröjan inte egentligen har någon tydlig fram- och baksida funderar jag på att använda den så att stoppningen hamnar på baksidan. Men då hamnar varvbytena på oket på framsidan istället för på baksidan… Får se hur jag gör.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2021

Alla trådar är nu fästa. Om det finns fler sammanfogningar av garnet som senare går upp och skapar hål i det stickade återstår att se med tiden. Hittar inga när jag gått igenom tröjan. Men jag vet att de finns där…

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2020

Nu ska den bara tvättas och blockas. I övrigt tycker jag att den blev rätt bra.

Oktröja. Foto: ©nini.tjader.2021

PS. Tröjan är nu tvättad. På ena ärmen uppstod ännu ett hål efter garn-sammanfogning som släppt. Så det blir ett ställe till att stoppa… Hur kul är det på en helt nystickad och färdig tröja?


PPS. Klagade igen till Garnius.se med bilder på hålen och garnet. Nu ersätter de mig. Fick välja mellan nytt garn och återbetalning. Jag valde återbetalning via Klarna. Garnius sänkte priset för garnet till 234 kr från 514. Det vill säga 280 kr tillbaka.

PPS. 2021-01-21. Den kändes för kort så eftersom jag hade ett helt oanvänt nystan kvar av det ljusgrå så har jag förlängt den en bit. Skarven mellan gammalt och nytt fixar till sig efter tvätt och blockning.

Förlängning. Foto: ©nini.tjader.2021