Sidor

2020-10-19

Stickade tofflor – tofflan "Rosentapet"

Innetofflan "Rosentapet". Foto: ©nini.tjader.2020

Har gjort klart ännu en socka, eller snarare toffla, ur boken Trettiofem sockor av Maja Karlsson. Den heter "Rosentapet" och stickas från tån upp. Om det inte hade varit för flerfärgsstickningen skulle den varit väldigt snabbstickad. Jag stickade den i garnerna Ulla och Ullis från RUSTA eftersom jag hade en hel del kvar av det. Rundsticka nummer 4.

Innetofflan "Rosentapet". Foto: ©nini.tjader.2020

Till bottenfärg använde jag Ulla, som är helt enfärgat. Till mönsterfärg använde jag Ullis, som är självrandande. Svårt med det självrandande i mönstret eftersom det i princip försvann i de längder av garnet där det blev mörkare. Såg knappt vad jag stickade i mönstret under de längderna.

Innetofflan "Rosentapet". Foto: ©nini.tjader.2020


Jag gillar baksidan på tofflan som blir långrandig av de två färgerna.

Innetofflan "Rosentapet", fram- och baksida. Foto: ©nini.tjader.2020


Vill man sticka en sån här toffla i enfärgat, utan mönster, så finns det en gratis beskrivning för det hos Järbo. Då heter beskrivningen Raggtossa – Innetofflor, eller Järbo 91877. I den beskrivningen används garnet Raggi. Den får ingen dubbel undersida eftersom man här stickar i ett enda garn och utan mönster.

Innetofflan "Rosentapet". Foto: ©nini.tjader.2020

PS. Gav den här tofflan till Ulla Sved när vi sist sågs eftersom hon har smalare fötter än jag och den blev lite väl tight på mina fötter.

2020-10-18

Brysselkål i ugn med parmesan och bacon

Brysselkål i ugn med parmesan och bacon. Foto: ©nini.tjader.2020

Nyligen köpte jag en påse fina små brysselkål. Hade sett ett recept där man gratinerar brysselkålen i ugn. När jag igår skulle tillaga det hittade jag inte receptet. Ny googling och hittade flera liknande recept. Kombinerade två olika men lika. Det blev oväntat gott.

Ingredienser

  • 500 gram brysselkål
  • 1 paket bacon
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
  • parmesanost
  • rosmarin eller timjan

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°
  2. Ansa brysselkålen och skär den i halvor och lägg den med snittytan uppåt i en ugnsfast form
  3. Salta och peppra och strö över rosmarin eller timjan
  4. (En del strör över ströbröd eller panko också)
  5. Klipp baconet i små bitar
  6. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter
  7. Ta ut ur ugnen och strö över bacon-bitarna och sätt in ugnen ytterligare 5 minuter
  8. Riv eller hyvla över rikligt med parmesanost

Enkelt och gott.



2020-10-08

Nu är sockan "Syjuntan" klar

 

Sockan "Syjuntan" av Maja Karlsson. Foto: ©nini.tjader.2020

För ett tag sedan köpte jag Maja Karlsons nya bok "Trettiofem sockor". Har bläddrat och valt. Det är ju oktober och sockväder. Eller "socktober" som en del säger. Här, bland annat, kan du köpa boken.

Jag har bläddrat och läst och valt och kom fram till att jag skulle börja med att sticka sockan "Syjuntan".

Sockan "Syjuntan". Foto: ©nini.tjader.2020

Jag har använt ett gammalt Kilafors svenskullgarn från 70-talet. 100% ull och egentligen inte ett sockgarn. Men jag har använt det till "julvanten 2018" och det är ett fantastiskt varmt garn, om än väldigt stickigt. Funkar på händer och fötter men ingen annanstans. I sitt tidigare liv var garnet en långkofta om jag minns rätt. Rundstickor 80 cm nummer 2,5. 

Sockan stickas från tån upp. Maja refererar till Judy's Magic Cast On för uppläggning på alla sina tå-upp-sockor. Personligen har jag aldrig lyckats få till en uppläggning med den metoden. Har verkligen försökt, många gånger. Men, nej. Istället använder jag den här uppläggningsmetoden, som är mycket enklare, och fungerar för mig. Spelar ju ingen roll HUR man lägger upp. Huvudsaken är att man lyckas lägga upp…

Sockan "Syjuntan". Foto: ©nini.tjader.2020

Jag stickade sockan i en ljusgrå och en ljusbeige färg. En bit upp på socka nummer ett fick jag för mig att jag skulle lägga till en rand i en avvikande färg.  Bara för att det piggar upp. 

Sen var det dags för hälen som är en häl med lindade maskor. Efter sisådär fem upprepningar fick jag till slut till det. Någorlunda. Inte världens vackraste resultat, men det duger.

Sockan "Syjuntan". Foto: ©nini.tjader.2020

Resåren stickas me stickor nummer 2 och en avig en rät. Gjorde vanlig avmaskning. Det blev alldeles för tight. Fick knappt på sockan. Så repade upp uppläggningen plus ett varv och gjorde istället en s.k. "stretchy bind-off".

Stretchy Bind-Off. Foto: ©nini.tjader.2020

Det ser kanske inte så vackert ut med stretchy bind-off, men den blir verkligen elastisk och den ser helt normal ut när man har på sig sockan. Så här gör man:

– sticka ihop två maskor
– lyft tillbaka den på vänster sticka
– sticka ihop två maskor
– lyft tillbaka den på vänster sticka

Fortsätt så tills alla maskor är avmaskade.

Jag använder ibland den här avmaskningsmetoden även på tröjor som är stickade uppifrån och ner och jag bedömer att vanlig avmaskning blir för tight.

Sockan "Syjuntan". Foto: ©nini.tjader.2020

Sen var det dags för socka nummer två. Jag stickar med rundstickor och Magic Loop men bara en socka i taget. Jag har sällan två nystan, så det blir bara en i taget.

Socka nummer två betydligt snabbare att sticka eftersom jag ju hade gjort alla fel och upprepningar redan på socka nummer ett.

Sockan "Syjuntan". Foto: ©nini.tjader.2020

När jagvar nästan klar med socka två upptäckte jag en tappad maska på hälen på den. Fångade den med en låsbar stickmarkör. Sydde senare fast den med nål och garn samtidigt som jag fixade till de hål jag alltid lyckas få när jag gör häl med lindade maskor.

Sockan "Syjuntan". Foto: ©nini.tjader.2020

Så var båda sockona klara. De är märkligt nog lite för stora/breda just på foten. Men precis som de ska vara från hälen och uppåt. Jag ska ju inte ha dem i några skor eller stövlar så det får duga. Är kanske varmare med mer luft runt fötterna? Jag fryser alltid om fötterna när jag sitter framför TV-n.

Det har varit ett osedvanligt grått och regnigt och mörkt väder under de dagar jag stickat de här sockorna vilket gjort det knepigt att fotografera dem. Många av bilderna är därför tagna i el-ljus vilket gör att färgerna inte blir korrekta. Eller i riktigt dåligt dagsljus som gör bilderna för mörka. 




Nu i morse var det äntligen acceptabelt dagsljus så det blev ett par bilder till i bättre ljus där men ser vilka färger det egentligen är på sockorna.


Sockan "Syjuntan". Foto ©nini.tjader.2020

PS. Nu ska jag sticka tossan "Rosentapet" från samma bok.

(Har för närvarande problem med mitt bildredigeringsprogram så har inte kunnat efter-redigera de mörka bilderna).

2020-10-02

En liten sjal

 

Lilla sjalen från höstnumret 2020 av Sticka & handarbete. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag köper två stick-tidingar regelbundet. Dels Stickat & sånt, som är min favorit, dels Sticka & handarbete från Aller förlaget. I höstnumret till den senare hittade jag en beskrivning på en liten, behändig sjal som jag omedelbart tänkte skulle passa att göra med garn jag hade kvar av Geilsk Tynd Uld. Jag har tidigare stickat en Ankers Tröja My Size  (rulla ner på sidan förbi vanten för att se tröjan) av det garnet och vet att det inte kliar. Viktigt när man ska ha något runt halsen… Jag är annars rätt känslig för kliande ullgarner.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Lilla Sjalen, eller Avelsås sjal, modell och beskrivning Christina Nilsson, stickas i tidningen av lammull från Avelsås Ull & Inredning. Eftersom jag hade garn kvar av Geilsk Tynd Uld använde jag det istället. Eftersom det är en sjal spelar egentligen inte garntjocklek och/eller sort så stor roll. Lilla sjalen stickas med rundstickor nr 6 och 80 cm lång.

Lilla Sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Sjalen stickas från mitten, överkant, med början på 8 maskor och sedan ökning i varje sida med en maska innanför de tre första och sista maskorna vartannat varv. Den stickas i rätstickning.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

När man har 158 maskor stickar man ett hålvarv plus 2 varv rätstickning därefter. Sjalen blir bågformad. Där lägger man sen till kanten som också fungerar som avmaskning. Kanten består av 10 maskor som stickas fast mot sjalen.

Lilla sjalen. Foto: ©ninitjader.2020

I beskrivningen stickar man någon slags "bollar" på kanten. Det skippade jag. Inte riktigt min stil. Kanten stickas i rätstickning fram och tillbaka med de yttersta 3 maskorna i slätstickning.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Sjalen ska färdig vara 30 cm bred på bredaste stället och cirka 160 cm lång. Bredden på min stämmer, men den blev något kortare, ca 120 cm. Men drar man i den blir den längre. Den är ju väldigt elastisk. Vill man ha den längre kan man alltid sticka på fler varv med ökningar innan hålvarvet.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020

Det tog bara två eftermiddagar-kvällar att sticka den. Det gick alldeles för snabbt… Nu ska jag sticka ett par sockor från boken Trettiofem sockor av Maja Karlsson.

Lilla sjalen. Foto: ©nini.tjader.2020