Sidor

2019-11-26

Tumvantar – samma beskrivning, olika garn

tumvantar, mittens
Tumvante i tjockt garn. Foto: ©nini.tjader.2019

Den senaste veckan har jag stickat två par tumvantar. Samma beskrivning i grunden, men olika garner. SÅ olika utseende.

Tumvante nummer ett


tumvantar, mittens
Detalj av vanten. Foto: ©nini.tjader.2019

Den första är gjord i ett tjockt, självrandande garn som dessutom har varierande tjocklek på garnet. Har haft garnet sedan någon gång på 70-talet då det var ovanligt med självrandande garn. Tills härom veckan var det en halsduk. Alldeles för bred och alldeles för lång. Dessutom kliade den och stacks vilket förorsakade att jag inte använde halsduken.

Så jag repade upp halsduken och gjorde ett par vantar av den.
Så här såg halsduken ut.

tumvantar, mittens
Tjocka tumvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Eftersom garnet randar sig självt valde jag att göra dem i enbart slätstickning utan några utsmyckningar annat än på mudden. Att mudden blev som den blev beror på att jag till att börja med lade upp för många maskor. Istället för att repa upp behöll jag maskantalet, stickade ett antal varv i rätstickning och minskade maskantalet när jag kom en bit upp så att bredden på vanten blev mer i min storlek. Det skapade en vid utåtsvängd mudd som jag gillar.

Tummen gör jag alltid med utgångspunkt i #garnomerasenklavante teknik. Jag gillar den tummen för att den gör att det inte spelar någon roll vilken vante som är höger eller vänster. De är likadana och kan bäras på vilken hand som helst.

Toppen på vanten är den vanliga för tumvantar, med en sluttande avmaskning tills maskorna tar slut. Jag börjar avmaskningarna (sticka samman två maskor på varje sticka, en gång i början på sticka ett, en gång i slutet på sticka två, en gång i början på sticka tre, en gång i slutet på sticka fyra) tills maskorna är slut.

Här använde jag strumpstickor nummer 5. Snabbstickat eftersom garnet är tjockt. Antalet maskor anpassar man efter den hand som ska bära vanten. Längd på tumme och hand mäter man vartefter stickningen fortskrider.

Tumvante nummer två

tumvantar, mittens
Tumvante nummer två. Foto: ©nini.tjader.2019
Tumvante nummer två gjorde jag med stickor nummer 2,5 och restgarner av ett 2-trådigt 100% ullgarn från dåvarande Kilafors Svenskullgarn.

I övrigt är principen densamma so den första vanten förutom att det är fler maskor på grund av det tunnare garnet och de tunnare stickorna. I det här fallet 12 maskor per strumpsticka och sedan 8 maskor x 2 för tummen + 4 maskor tillagda för att sticka klart tummen.

Vanten börjar med en s.k. lettisk fläta och fortsätter sedan med enklare mönsterstickning med två färger. Mudden är rak och mönstrad. Jag har slutat göra resårstickade muddar. Tycker det är skönare med raka.

Lettisk fläta beskriver jag här.

När man stickar en vante i taget som jag gör kan det bli små problem när man ska sticka en vante till, helst likadan som den första…

tumvantar, mittens
Två tumvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Det här blev resultatet…
Började bra. Sen valde jag fel grått garn. Jag får skylla på det obefintliga novemberljuset. Svårt att se skillnad mellan grått och grått. Syns bra på de färdiga vantarna dock. Sen blev det fel i mudd-mönstret. Men jag lät det vara så. Sen blev det även fel i den ljusare randen i det röda. Ah well… Sen gjorde jag tummen. Och tog igen fel grått. Den här gången det grå som skulle varit i hela vanten och inte det något mörkare grå……

Men de blev bra ändå. Vem ser skillnaderna när de inte är bredvid eller på varandra? Olika men lika Lika men olika. Nu ska jag bara fästa trådarna. Har mer av det här garnet så det kan framöver bli fler vantar. Det går ju inte åt så mycket garn till vantar. Särskilt när man använder flera färger i flerfärgsstickning. Men just nu får det räcka med vantar ett tag.

tumvantar, mittens
Två tumvantar. Foto: ©nini.tjader.2019


2019-11-19

Halvvantar igen

halvvante, torgvante
Halvvante. Foito: ©nini.tjader.2019
Det blev en halvvante/torgvante till mellan andra projekt.

halvvante, torgvante
Halvvante. Foto: ©nini.tjader.2019
Garnet är 2-trådigt Kilfors Svenskullgarn från någon gång på 70-talet. Stickigt och kli-igt men fungerar bra som vantar.  Det är också överlägset det varmaste vant-garn jag stickat vantar av. Tunt och tätt.

halvvante, torgvante
Halvvante. Foto: ©nini.tjader.2019
Här har jag använt en mörkgrå, en ljusare grå, rött och på ena vanten en vit, på andra vanten en naturfärgad i mönstret.

Stickor är strumpstickor 2,5 av bambu. Mönstret hittade jag på vartefter jag stickade. Började med 48 maskor, minskade till 40 efter muddmönstret och fortsatte med det. Längst ner på mudden är det bara slätstickning för att få den att rulla sig av sig själv.

Tummen är från Garnomeras enkla vante. Min favoritmodell på tumme.

halvvante, torgvante
Halvvantar. Foto: ©nini.tjader.20129
Problemet var att få två likadana vantar… Helt lika blev de inte. Det råkade bli olika färg på de vertikala ränderna på mudden. Jag placerade också de röda ränderna på mudden lite fel på ett varv. Jag missade ett extra rätt varv före resårstickningen på vantens topp. Men annars så…

Tummen består av 16 maskor + 4 nyupplockade i tumvecket. Först ett par varv i grått, sen resårstickning 1 avig 1 rät tills den har lagom längd.

Vanten ser smal ut över fingrarna eftersom det är resårstickning 1 avig 1 rät även här, men det gör att den sitter åt bra över handen.

När jag hade fäst alla trådar tog jag med även den här vanten till Ulla.
Har mer garn av den här sorten. Det blir fler vantar/halvvantar i de här färgerna.

2019-11-18

4 hål senare

duschhållare, ikea, brogrund
Äntligen en duschstång. Foto: ©nini.tjader.2019
För en del månader sedan gick min gamla duschstång sönder. Själva hållaren till duschhuvudet sprack och gick i flera bitar. Gammal hårdplast…

Medan jag bestämde mig för vilken sorts duschhållare jag skulle ha köpte jag en temporär med sugpropp hos Clas Ohlson. Den har varit ganska OK förutom att den gör som sugproppar brukar göra, släpper från väggen och ramlar ner.

Förra måndagen gav jag upp och åkte till Ikea och köpte en ny duschhållare, en Brogrund. Med den kunde jag återanvända de två hålen från förra hållaren. Men behövde ytterligare 2 hål till den här.

Sagt och gjort. Tog fram min gamla ärvda slagborr (en Bosch, 30 år gammal cirka) och köpte nytt borrstål för kakel och betong till den. Kom igenom kaklet utan missöden men sen var det betong. Hård betong. Så jag kom inte längre. Började efterlysa om jag kunde få låna bättre borr och/eller person med borr för att göra klart hålen. Till slut fick jag napp och granne/styrelseledamot Jarkko var här igår och fixade hålen i badrummet till duschen.

metallhylla, ikea, falsterbo
Lilla hyllan i köket. Foto: ©nini.tjader.2019
När han ändå var här med sin starka borr bad jag honom göra 2 hål till. De här i köket. Jag har en liten svart metallhylla från Ikea (Falsterbo) med krokar under som jag köpte för åtskilliga månader sedan men inte fått upp på väggen.

Sagt och gjort, Jarkko fixade även de 2 hålen.
Sen var det bara för mig att skruva dit skruvarna och få upp allt som det skulle vara, Och det gick bra. Lite svårskruvat, men det gick.

Mycket klarar jag själv, men när man inte har rätt verktyg blir det svårt. Tack Jarkko för hjälpen.

metallhylla, ikea, falsterbo
Lilla hyllan just nu. Foto: ©nini.tjader.2019

2019-11-16

Uppifrån och ner tröja i upprepningsgarn.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019

Nu är den klar, min uppifrån och ner tröja i upprepningsgarn. Egentligen har den varit klar ett tag men det tog lite tid innan jag blockade den.

Har knäckt koden till hur man stickar tröjor uppifrån och ner utan att ha en beskrivning. Jag gillar att sticka tröjor uppifrån och ner eftersom det ger möjlighet till att prova under arbetets gång och att man slipper all montering.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
Det svarta garnet var ursprungligen en kofta som jag inte trivdes i och därför aldrig använde. Så jag repade upp den för ganska länge sedan och har sen dess tänkt att garnet skulle bli en ny tröja. Har ingen som helst aning om vad det är för slags garn… Det är supermjukt. Acryl? Men jag köper ju aldrig acryl… så vad är det? Vet inte.

Stickorna är nummer 5.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019

Eftersom det är upprepningsgarn är det mycket knutar och garnet är "lockigt". Men det fixar sig när det är färdigstickat och blockat. Lite fler trådar att fästa blir det också.

Tröjan är stickad uppifrån och ner på rundsticka nummer 5 (och strumpstickor nummer 5 nedtill på ärmarna). Ingen montering, inga sömmar. Bara fästa trådar och blocka.

Så här gjorde jag:

• Lade upp totalt 78 maskor.
• Stickade fram och tillbaka i rätstickning i cirka 6 varv.
• Satte dit markörer för var raglanökningarna skulle vara. I det här fallet efter 17 maskor (varav 5 för kanten i halssprundet), efter 12 maskor (där första axeln slutar), efter 22 maskor (där andra axeln börjar), efter 12 maskor (där andra axeln slutar). Kvar blir det 17 maskor (varav 5 för kanten till halssprundet). Totalt blir det 4 markörer för raglanökningarna.
• Sedan stickade jag slätstickning, fram och tillbaka förutom på de fem kantmaskorna för halsspundet där jag stickade rätstickning.
• Raglanökningarna vid markörerna görs på varje rätt varv genom att göra ett omslag före och ett omslag efter markörerna. Jag ville inte ha några maskor mellan ökningarna eftersom jag ville ha en så osynlig raglanökning som möjligt. Annars är det vanligt att ha en eller två maskor mellan dem.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Halssprundet. Foto: ©nini.tjader.2019
• När halssprundet är lagom långt (i mitt fall cirka 12 cm från början av stickningen) för man samman de två halskanterna så de ligger på varandra och börjar sticka runt.
• Raglanökningarna görs nu vartannat varv tills de räcker till för att hänga av maskorna för ärmar.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
PROVA tröjan innan du hänger av ärmarna på tråd eller andra rundstickor (jag använder alltid andra, lediga rundstickor).

När raglan-delen är lagom stor för att få lagom stora ärmar hänger du av maskorna mellan raglanökningarna antingen på en tråd eller på andra, lediga rundstickor.

• Fortsätt sedan sticka kroppen.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Randning på kroppen på svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
En lagom bit ner började jag göra ränder för att bryta av mot det svarta. Naturligtvis kan man ha tröjan helt enfärgad men här valde jag att göra ränder. Jag använde överblivna garnrester i två olika blå, en cerise och en vit. Ränderna är 2 varv bred och placerade med 4 varvs avstånd.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
När ränderna är gjorda (valfritt hur många och hur de placeras) återgår man till bottenfärgen, svart och fortsätter stick runt.

PROVA så att längden på tröjan blir den du vill ha. Det här är en av fördelarna med att sticka uppifrån och ned, att man kan prova under stickandets gång.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019

Sista randen nedtill gjorde jag med 2 maskor vitt, 2 maskor svart, slätstickning.

Därefter startade jag resårstickning med 2 aviga 2 räta tills jag tyckte att tröjan var tillräckligt lång (PROVA). Därefter lös avmaskning. Jag valde 2 aviga 2 räta för att jag ville ha en lite lösare nederkant än vad 1 avig 1 rät ger.

Nästa var ärmarna. Plockade över de avhängda maskorna på den rundsticka jag skulle sticka på och på första varvet plockade jag upp ca 4-6 maskor i ärmhålan under ärmen.

Sätt en markör i mitten av ärmhålan för att veta var minskningarna på ärmen ska göras. Eftersom ärmen ska smalna av nedåt stickar jag sex (6) varv), sen ett varv med minskningar 3 maskor in från markören genom att sticka ihop 2 maskor, och 3 maskor före markören genom att sticka ihop 2 maskor, när man kommer runt på varvet. Det här gör jag sen vart sjätte varv hela ärmen ner tills den är lagom lång för att sticka resåren.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag gjorde samma randning nedtill på ärmarna som på kroppen. Därefter resårstickning 1 avig 1 rät tills ärmen är rätt längd. Därefter avmaskning.

TIPS. Om det känns för trång att göra nederdelen av ärmarna med rundstickor, byt till strumpstickor av samma tjocklek som rundstickan.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
Sedan återstår det "roliga" arbetet att fästa alla trådar.

Och att "blocka". I mitt fall innebär det oftast att jag stryker tröjan under en våt tygbit och samtidigt drar i den så att den får det utseende jag vill ha. En del tvättar också det stickade innan blockning. Just i det här fallet gjorde jag inte det eftersom jag som sagt inte vet vad det är för garn…

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan. Foto: ©nini.tjader.2019
Blockad ser tröjan ut som ovan. Slät och fin.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan efter blockning. Foto: ©nini.tjader.2019
Upptäckte här, och när jag satte på mig tröjan, att ärmarna är olika långa, resåren olika lång och att ärmarna dessutom är aningen för korta. Men jag har mer garn kvar så jag ska sticka på en bit på varje ärm.

Tröjan är mjuk och skön, men är det ull? Tveksamt.

tröja, sweater, uppifrånochner, topdownsweater, knitting, stickning
Svarta tröjan på. Foto: ©nini.tjader.2019

2019-11-12

Två mössor, beanies

tvåfärgadbrioch, twocoloredbrioche, mössa, beanie
Två mössor, beanies. Foto: ©nini.tjader.2019
Att sticka mössor är ingen utmaning och inte särskilt roligt heller… Det går för fort. Att jag alls gjorde det var att jag ville lära mig själv hur man gör två-färgad brioche (patentstickning).

Egentligen använder jag nästan aldrig mössor, men häromdagen frös jag om öronen och tänkte att det kanske kunde vara bra att ha ett par mössor.

Garn: drops Baby Merino, 100 % superwash wool
Garnåtgång för de här två mössorna: totalt 100 gram, dvs 50 gram av varje färg.
Stickor 3,5

ribbstickadmössa
Resårstickad mössa. Foto: ©nini.tjader.20129

Den vänstra mössan är gjord i resårstickning 1 avig 1 rät. 90 maskor. Stocka tills den är lagom stor och minska sedan för toppen jämnt fördelat över varvet tills det är så få maskor kvar att garnet kan dras igenom de kvarvarande maskorna och fästas.

tvåfärgadbrioch, twocoloredbrioche
Brioche-beanie. Foto: ©nini.tjader.2019

Den högra mössan är gjord i två-färgad brioche (patentstickning).  Den var INTE rolig att sticka och är full med fel. Men för att vara första (och sista) gången ja sticka två-färgad brioche är den godtagbar, men inte så mycket mer. Här 91 maskor, stickor 3,5. Sticka tills den är lagom stor och minska jämnt fördelat över varvet tills det är så få maskor kvar att garnet kan dras ignom dem och fästas.

babymerino
Drops Baby Merino. Foto: ©nini.tjader.2019
Garnet köpte jag från Yll & Tyll i Uppsala via Internet. De har den snabbaste leveranstiden jag upplevt någonstans från. Tro det tog 2 dagar totalt från beställning till leverans.

Jag har fortfarande 50 gram kvar av varje färg. Vad det ska bli vet jag inte just nu. Halsvärmare kanske. Garnet är extremt mjukt och elastiskt och kliar inte. Ett krav för min del för att ha det direkt mot huden.

tvåfärgadbrioch, twocoloredbrioche
Två-färgad brioche. Foto: ©nini.tjader.2019

Att sticka två-färgad brioche

Att sticka två-färgad brioche (patentstickning) var en utmaning i sig, men inte särskilt kul. Jag repade upp hur många gånger som helst innan det började se ut som det var tänkt. Meningen är att det ska bli en färg på ena sidan arbetet och en annan på den andra. På respektive sida ser man den andra färgen som en bottenfärg. Vanlig patentstickning kunde jag sen tidigare, men den här med två färgar ahr länge fascinerat mig. Det blev många fel i stickningen. Jag vände exempelvis på färgerna vid ett par tillfällen. Det var inte meningen, det bara blev så… och jag valde att inte repa upp när det hände. Det blev en effektrandning istället.

Hur man stickar två-färgad brioche lörde jag mig via sajter på nätet och via filmer på YouTube. Jag föredrar personligen skrivna beskrivningar, rad för rad, utan för många stick-förkortningar. Jag började med en beskrivning på engelska som i princip inte innehöll något annat än förkortningar… omöjlig att sticka från. Sen hittade jag den här beskrivningen (på engelska) och den lyckades jag följa.

Länkar om två-färgad brioche:
.... det finns många fler om du googlar på two-colored brioche och två-färgad brioche.


2019-11-10

Torgvantar till Ulla

torgvantar
Ullas torgvantar. Foto: ©nini.tjader.2019

Jag stickar gärna vantar eller sockor mellan lite större stickprojekt. De blir som en vila. Senast gjorde jag ett par torgvantar till Ulla av restgarner. Jag använde det mörkgröna och det vita från koftan jag stickade i vårasGarnet är Kempes 2-trådiga 100% ull.


torgvantar
Ullas torgvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Att göra en torgvante är inte svårare än att göra en vanlig vante men utan fingertopp och tummetopp. Vilken slags tumme man gör är valfritt. Jag gör vanligtvis Garnomerasenklavantes tumme eftersom båda vantarna då blir likadan oavsett vänster eller höger. Just på den här vanten blev det mer fel än rätt vad gäller tumkilen. Men det blev en tumkil.


torgvantar
Ullas torgvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Början på vanten är vanlig slätstickning i ca 7-8 varv. Det bir en rullkant av det när man stickar i slätstickning. Mudden är inte i resår utan jag fortsätter i slätstickning och stickar en maska grönt och en maska vit. Jag fortsätter mudden tills den känns "lagom" lång.


torgvantar
Ullas torgvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Mönstret är vartannat varv 1 vit + 3 gröna och vartannat varv 1 grön + 3 vita. Vid tumkilen blev det en hel del fel men det syns inte om man inte tittar noga…

Handen avslutas med enbart grönt i resårstickning 1 avig 1 rät så långt som känns bra för den hand som ska bära vanten. Vantens tumme är de maskor som blir av tumkilen plus några som läggs till mot handens maskor så det glapp som annars blir där fylls ut. Även dessa maskor är 1 avig 1 rät i resårstickning i några varv.


torgvantar
Ullas torgvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag gillar torgvantar. De värmer tillräckligt runt handlederna och för handen men lämnar fingrarna fria för att exempelvis hantera smartphone eller vad man nu ska plocka med utan att behöva ta av sig vantarna. När det blir riktigt kallt är dock tumvantar det som värmer mest. Men de måste man ta av sig för att hantera mobilen etc.

2019-11-08

Blir bra det här

vardagsrummet
Del av Ullas vardagsrum och öppning till köket. Foto: ©nini.tjader.2019
Det blir bra det här. Ullas nya lägenhet växer så sakteliga fram och börjar komma i ordning. Tanken var att jag bland annat skulle ha satt upp taklampan i köket… Det gick mindre bra. Den är upphängd där den ska vara och på den höjd den ska ha, men inte ansluten eftersom jag inte fick till det med anslutningen. Jag är inte någon elektriker…

vardagsrummet
Ullas vardagsrum med bokhyllor med belysning. Foto: ©nini.tjader.2019
Igår var jag där och hjälpte Ulla att ta ner fyra (4) överhyllor från bokhyllorna och att montera upp bokhyllebelysningen. Blev så mycket bättre utan överhyllorna. Både ljusare och luftigare.

vardagsrummet
Bokhyllorna och del av vardagsrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2019
Skulle också sätta upp gardinstångshållare. Det gick mindre bra.Visade sig att en kanal med kablage till internetanslutning/tv som går längs taket går för lång ner på väggen. Det betyder att man inte får i hållarna som tänkt genom två öppningar i upphängningsgrejen på väggen. Gick bara att använda den undre. Vilket innebär att eventuell gardinstång inte ligger särskilt säker i hållaren. Andra, mindre hållare som går att stoppa ner i väggbeslagen måste med andra ord hittas. Det är bara varadagsrumsfönstren som har det här problemet.

vardagsrummet
Vardagsrumsfönstren i Ullas lägenhet. Foto: ©nini.tjader.2019
Så tills vidare inga gardiner här.

vardagsrummet
Ulloas vardagsrum. Foto: ©nini.tjader.2019
Ovanför soffan kommer det att bli en tavelvägg. Men först ska allt annat hitta sina platser och bli klart.

köket
Köket. Foto: ©nini.tjader.2019
Köksdelen har fått sina nylackade luckor och lådfronter, den nya spisen är installerad, och knoppar till luckor och lådor är ditmonterade. En arbets-ö (från Ikea) kommer att inköpas och ställas vid köksfönstret. Den behövs verkligen. Just nu är bristen på avställningsytor stor.

hallen
Hallen. Foto: ©nini.tjader.2019
Hallen saknar takbelysning just nu, men Ikeas plattaste plafond kommer att sättas där när den inhandlats. På bilden anas en bit av en av de överhyllor till bokhyllorna som jag tog ner. De ska vidarebefordras till källarförrådet.

sovrummet
Sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2019
I sovrummet återstår en del att göra, men det går framåt. Nu kommer man till och med ut på balkongen. Här saknas just nu taklampa, men det kommer.

sovrummet
Del av sovrummet. Foto: ©nini.tjader.2019
Men det blir bra det här när det blir klart.

2019-11-06

Höstens Sy- & Hantverksmässa i Älvsjö

syochhantverksmässan
Sy- & Hantverksmässan 25 oktober 2019. Foto: ©nini.tjader.2019
Härom veckan var jag på höstens Sy- & Hantverksmässa i Älvsjö. Har haft en massa anant för mig de senaste veckorna så har inte hunnit skriva om den. Jag var där första dagen och relativt tidigt. Den öppnade 10:00. Redan vid 11-tiden var det smockfullt med folk. Mest tanter i varierande åldrar. Bra någon enstaka man.

garn, yarn, ullcentrum
Ull från Ullcentrum på Öland. Foto: ©nini.tjader.20129
Personligen är jag bara intresserad av garn, garn och åter garn. Symaskiner och tyger och allt annat tittar jag inte ens på. Garnet ovan, det blåmelerade, återkom jag senare till och köpte fem härvor. ska bli en tröja. Hur den ska se ut vet jag inte just nu.

garn, yarn, ullcentrum
Ull från Ullcentrum på Öland. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag var också sugen på det mörkt röd-lila garnet från Ullcentrum på Öland. Men det köpte jag inte. Hittade ett annat betydligt mjukare lite senare.

ullcentrum
Ullcentrums monter. Foto: ©nini.tjader.2019
Ullcentrum har bra garner. Har tidigare köpt från dem med goda erfarenheter med det jag stickat.

vantar, mössor
Mössor och vantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Mössor och vantar tittade jag också på för inspiration. Brukar inte sticka mössor eftersom jag nästan aldrig använder mössa. Men vantar (och sockor) är lagom stora (små) projekt mellan större projekt.

vantar
Stickade vantar. Foto: ©nini.tjader.2019
vantar
Stickade vantar och en bvacker sjal. Foto: ©nini.tjader.2019
Visst är de fina de här vantarna i röda toner?

stickförbundet, temperaturvantar
Svenska Stickförbundet och temperaturvantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Fingervantarna ovan är stickade som en beskrivning av vädret månad för månad där färgerna representerar temperaturen. Just nu minns jag inte vad stickerskan heter tyvärr.

vantar, mössor, jennypenny
Fler stickade vantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag är ingen fan av vantar med djurmotiv, men färgvalen gillar jag.

vantar, mössor, jennypenny
Ännu fler vantar och mössor. Foto: ©nini.tjader.2019
Vantarna med djurmotiv och de ovan är av JennyPenny.

lettiskavantar, latvianmittens
Lettiska vantar. Foto: ©nini.tjader.2019
Och så har vi de vackra lettiska vantarna i grafiska mönster. Mest grått, svart,vitt och lite rött. Jag har boken Knit Like a Latvian och någon gång ska jag ge mig på något av mönstren i den.

opalgarn, dominostickning
Opalgarns pläd i dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2019
Pläden ovan tror jag att jag fotograferat varje gång jag varit på Sy- & Hantverksmässan. Den finns alltid i Opalgarns monster och den är stickad med dominorutor och Opalgarns sockgarn. Alltid lika fascinerande.

hemslöjden. broderier
Broderier, Hemslöjden. Foto: ©nini.tjader.2019
Vid Hemslöjdens monter fanns en utställning med folkloristiska broderier som fascinerade mig. De är SÅ vackra.

hemslöjden. broderier
Folkloristiska broderier, Hemslöjden. Foto: ©nini.tjader.2019
hemslöjden. broderier
Folkloristiska broderier, Hemslöjden. Foto: ©nini.tjader.2019
Nej, brodera kommer jag aldrig att börja med. Men jag kan njuta av de vackra som andra gjort.

hemslöjden. broderier
Folkloristiska broderier, Hemslöjden. Foto: ©nini.tjader.2019
Brodera på vantar tänker jag inte heller börja med, men vackra är de.

tovadull
Ett tovat tält för katten… Foto: ©nini.tjader.2019
En av de mer udda kreationer jag såg var ett litet tält i tovad ull för katten att gömma sig i. Grannens Alice skulle förmodligen älska det…

Så vad köpte jag på mässan?

ull, garn, ullcentrum
Blåmelerad 2-trådig ull från Ullcentrum, Öland. Foto: ©nini.tjader.2019

Fem härvor (5 hg) blåmelerad tvåtrådig ull från Ullcentrum på Öland. Ska blir en tröja. Vilken modell har jag inte bestämt mig för än.

garn, yarn, alpacka, ull

garn, yarn, alpacka, ull
Garn. Foto:©nini.tjader.2019

3 hg mörk röd-lila och 1 hg off-white ull med ovan specifikationer. Köpt hos Tant Hulda (Lund). Enligt dem är garnet drygt och ska räcka till en tröja. Den tröja det ska bli är en Darkwater som jag redan tidigare köpt beskrivning till.

tvåändsstickning
Tvåändsstickning, Hemslöjdens förlag. Foto: ©nini.tjader.2019

Och en nyutkommen bok hos Hemslöjden om tvåändsstickning. Tänkte jag skulle lära mig det.

Nu ser jag fram emot nästa Sy- & Hantverksmässa i Älvsjö som går av stapeln i mitten av februari.