Sidor

2018-04-24

Det går fort nu

fikahörnet
Fikahörnan 2018-04-22. Foto: ©nini.tjader.2018

Det går fort nu där ute.
Plötsligt blev det varmt. Sommartemperaturer när tjälen precis gått ur jorden.
Hängsyrenens knoppar växer för var dag.

veronica
Ormöga Foto:©nini.tjader.2018
Ormöga (Omphalodes verna) blommar som bäst. Intensivt blå. De har blivit färre över åren men är fortfarande kvar.


påskliljor
Påskliljor. Foto: ©nini.tjader.2018
Påskliljorna har slagit ut. Alla på en gång i princip. Både de stora och de små.


hallonsnåret
Hallonsnåret med små påskliljor. Foto: ©nini.tjader.2018
De små är de påskliljor som varje år säljs tidigt hos ICA (och andra ställen) i små grupper i plastbukar. När de blommat ut inomhus har jag och grannen tagit ut dem och grävt ner dem någonstans. Förra året fick en större grupp nytt hem i hallonsnåret.


minipåsklilja
Mini-påskliljor i hallonsnåret. Foto:©nini.tjader.2018
De står där och lyser mot den ännu i övrigt nästan kala jorden.


trädgården
Vid fågelmatningen. Foto: ©nini.tjader.2018
Även den rensade planteringen vid fågelmatningen har grupper av påskliljor, både stora och små. Någonstans ska det även finnas pingstliljor, men de är inte uppe riktigt än. Vad som i övrigt är kvar där efter den rensning jag gjorde i höstas återstår att se. Bärmispelns bladanlag blir större och större. 

Vid fågelmaten har bofink, pilfink, grönfink, steglits och skogsduva återkommit efter vintern. Talgoxe och blåmes har funnits där hela tiden.


tulpan
Tulpaner. Foto: ©nini.tjader.2018
De små tulpanerna jag planterade första året jag bodde här kommer troget tillbaka och den ena sorten har precis slagit ut. Vi hade dock nyligen besök av antingen rådjur eller hare som mumsade i sig allt som då var upp över jord. Bland annat delar av tulpanerna. Syns tydligt på bilden ovan.


tulpan
Tulpan. Fotot: ©nini.tjader.2018
Den här sorten är liten och låg. På kvällen stänger den blomman och ser polkagrisrandig ut.


plymspirea
Plymspirea. Foto: ©nini.tjader.2018
Plymspirean växer så fort att man nästan ser det. Flera centimeter per dag handlar det om just nu.


plantering, fågelbad
Plantering och fågelbad. Fotot: ©nini.tjadre.2018
Fågelbadet har fått komma ut och fått vatten. Fåglarna hittade det omedelbart. Den här planteringen blev illa åtgången vid besöket av rådjur eller hare. Alla krokus försvann över natten och de flesta av de ljusblå scillorna. Men dagliljorna fick vara i fred och bladen till pärlhyacinterna är kvar. Akljeorna är på väg upp men var det inte när de andra växterna åts upp.


hallon
Hallon. Foto: ©nini.tjader.2018
Hallonen har vaknat men har en bit kvar till att bli gröna. De ska få näring vilken dag som helst nu. Vi måste bara åka och inhandla gödsel och jord.


jättevallmo
Jättevallmo. Foto: ©nini.tjader.2018
Min jättevallmo ser ut trivas i min varmaste rabatt. Flyttade den dit i slutet på sommaren. Köpt som planta för ett år sen eller så. Den har ännu aldrig blommat. Hoppas på blomma i år.


gräslök
Gräslök. Foto: ©nini.tjader.2018
Gräslöken i odlingsboxen utanför sovrummet är uppe och växer starkt. Smakade på den höromdagen. Jättestark smak som blev kvar i munnen resten av dagen. Bakom dem skymtas på bilden ovan dragonen som också vaknat till liv och kommer starkt. Även citronmelissen längst bort i bild lever efter vintern. Mina två persiljeplantor hade dock dött. Ingen av dem var två år. De är ju tvååriga. Det får bli nya persiljeplantor lite senare när de kommer i handeln. Slätbladig som alltid.


stjärnflocka
Stjärnflocka. Foto: ©nini.tjader.2018
Även stjärnflockan har vaknat från den ena dagen till den andra.


scilla
Scilla. Foto: ©nini.tjader.2018
Scillan i gräsmattan blommar fint. De få som blev kvar av de som inte åts upp. Också planterade första året jag bodde här. Tanken var att det skulle bli alldeles blått (och ljuslila) på gräsmattan av dem varje vår… Men det kommer aldrig fler än 5-6 stycken…


tussilago
Tussilago. Foto: ©nini.tjader.2018
Trädgårdens enda tussilago har numera blivit två plantor och båda så här frodiga. Jag låter dem står kvar för att de lyser gult så tidigt. Men de är inte särskilt vackra nr de blommat över.


akleja
Aklejor. Foto: ©nini.tjader.2018
Aklejorna har precis kommit upp ur jorden och växer snabbt. Ska bli intressant att se hur många de blir i år och vilka färger…


kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2018
Kärleksörten väller upp ur jorden. Kommer troget tillbaka varje år på alla platser där jag satt den.


rabatt
Tredje rabatten. Foto: ©nini.tjader.2018
I rabatten ovan (som jag kallar tredje rabatten eftersom det är den tredje vi anlade längs bullerstaketet) försvann snön och tjälen allra sist. Den ser fortfarand eländig ut. En och annan krikus har vågat sig upp, en och annan allium (jag stoppade ner 37 allium lökar i de tre rabatterna i höstas) har kommit upp. Men de tre alunrötterna…? Den lila ser OK ut och tar sig nog men de andra två? Ser mest visset ut. Vi får se. Tålamod…


alice
Alice i rabatten. Foto. ©nini.tjader.2018
Grannens Alice tyckte häromdagen att det var varmt och uppsökte skugga och svalak i en rabatt. Hon parkerade mellan stockrosen (det lilla gröna till vänster om henne) och en nsätan död oregano (bakom henne).

En oregano och en timjan har dött och gått i soporna. 

När vi inte fikar i vårt vindskyddade hörn så fikar jag och grannens Gustav på min uteplats. Det är skönt på bänken och att vara utomhus. Jag har västerläge här så eftermiddags- och kvällssol.


uteplats, gustav
Gustav och jag. Foto: ©nini.tjader.2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar