Sidor

2017-05-18

Kan de vara ute nu, dygnet runt?

luktärtor
Luktärtor i plastpåse… Foto: ©nini.tjader..2017
Efter en längre tid när uteväxterna gått ut och in och ut igen, har de nu varit ute dygnet runt i hela tre nätter på raken. Det går framåt… Och till helgen sägs det att det skall bli riktigt varmt.

Luktärtorna är ute dygnet runt, i sina plastpåsar. Har toppat dem en gång så långt. De väntar också på den planta de ska bo tillsammans med i stora krukan på uteplatsen, nämligen klockranka i år igen. Klockranka tror de på Zetas kommer om cirka två veckor. Då kan både den och luktärtorna planteras. Klockranka är känsliga för kyla så det är först i månadsskiftet maj-juni man kan sätta ut den. Min egen frösådd av klockranka har resulterat i en (1) planta.… mycket liten och växer dåligt. Mne den lever fortfarande.

bärmispel, fågelmatsstation
Bärmispel och fågelmatsstation. Foto: ©nini.tjader.2017
Bärmispeln blommar nu för fullt bredvid fågelmatsstationen. Påskliljorna har nästan blommat ut och just nu är det pingstliljornas tur. I rundelns ytterkant har jag sått en massa ettåriga sommarblommor i varierande färg och sorter. Får väl se om de kommer upp och blir något.  I rundelns inre är det blåklockor och prästkragar och rölleka som dominerar. I år har vi också ett par allium igen. Förra året kom inga allium upp här. Har inte sett till dem sen 2015. Trevligt att de nu är tillbaka. Dröjer ett bra tag till innan de blommar dock.

fåglar
Fåglar i april. Foto: ©nini.tjader.2017
Fåglarna är superhungriga så här års. Dels har det varit kallt, vilket betytt mycket färre insekter, dels är det häckningstider och snart fågelungar att mata. Bilden ovan är från slutet av april, men läget är detsamma nu, minus talgfröbaren i bilden för den fungerar inte när det är varmare ute (den ramlar isär). Fågelmaten köper jag från Vivara.se som har kvalitettsfröer som fåglarna älskar.

I år har vi sädesärla, skogsduvor, talgoxe, pilfink, blåmes, steglitsa, grönfink, grönsiskor, nötväcka, rödhake, bofink, björktrast, koltrast, hackspett… som regelbundet kommer. Ofta två och två. Eller flera på samma gång som grönsiskorna och steglitsorna. Nya för i år är antalet steglitsor och så grönsiskorna som inte varit här tidigare. Alla bor och häckar förmodligen i de höga träden vid bäcken på andra sidan vägen.

rabarber
Rabarber. Foto: ©nini.tjader.2017
Rabarbern är i år kraftigare och större än någonsin tidigare. Det hjälpte helt klart att ge den en våning till med odlingsbox med ny jord under dem. Rabarber till midsommar?

spenat
Spenat. Foto: ©nini.tjader.2017
Sådde spenat för en tid sedan. Dels en rad bredvid rabarbern i den odlingsboxen, dels två rader i min odlingsbox utanför sovrumsfönstret. Den kommer fint på båda platserna. Växer fort. Snabbast den som sambor med rabarbern eftersom det är soligare och varmare där.

oregano
Två sorters oregano. Foto: ©nini.tjader.2017
Köpte två olika sorters oregano hos Hornbach häromdagen. Här står de temporärt i ett par plastkrukor. Sen dess har de fått större krukor än så och kommit i mer jord. Det var redan avhärdade plantor så de fick vara ute direkt, dygnet runt. Räknar med att de med tiden blir stora och kraftiga så jag kan skörda två gånger minst och torka för årsbehovet.

tomater
Tomater. Foto: ©nini,tjader.2017
Samtidigt med oregano-plantorna köpte jag en riktig tomatplanta, av den låga kraftiga sort som jag köpt flera år i rad tidigare "Florida Petit", en bordstomat. De första nätterna har den fått stå inomhus, men ute om dagen. Men från och med idag tror jag den klarar att stå ute över natten även den.

Sen har jag fortfarande mina egenodlade tomater som belamrar matbordet i köket. Om det blir något av dem eller inte är fortfarande  ovisst. Ska plantera om dem och ta ut dem inom kort.

sådd
Sådd 2017-05-14. Foto: ©nini.tjader.2017
I söndags sådde jag även i min runda, svarta balja, de sista frön jag hade. I mitten kommer det att finnas släpärtor. Runt dem persilja. Och ytterst runt kanten röd romansallad. Hur det blir, och när det gror, visar sig. Med lite värme nu så…

Har även sått ett par rader märgärtor i odlingsboxen utanför sovrummet.

stenar
Stenar. Foto: ©nini.tjader.2017
Har också tagit vara på ett antal fina runda stenar som ska bli kant någonstans i trädgården. De kom upp vid grävarbeten ute vid parkeringen. Vi har inte bestämt än var de kommer att vara till sist.

Olivträdet, fikonträdet och myrtenträdet väntar fortfarande på att få komma ut även dagtid. Men snart så.

Och grannens Gustav mår bra igen. Fortfarande ser han lite underlig ut i pannan eftersom det saknas en del hår och ögonbryn där, men det tar sig. Han är glad över att inte längre ha tratt och att han kan gå ut som han vill. Men han är på sin vakt. Vi vet nu vem han slogs med, en stor, okastrerad svart-vit hankatt var det.

gustav
Gustav, grindvakten, hemma hos sig. Foto: ©nini,.tjader.2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar