Sidor

2022-09-28

Bakre trädgården

Två klätterrosor och en vit lavendel. Foto: ©nini.tjader.2022

När man går runt hörnet från min uteplats ser man utrymmet mellan uteplats och bullerstaket. Längst till vänster kameleontbusken vars löv håller på att få höstfärger. Sen följer två klätterrosor, Climbing Iceberg och den äldre mer etablerade Christine Helene, med en vit lavendel mellan dem.

En gräsklippning till blir det nog innan jag arkiverar gräsklipparen i cykelförrådet.

Utrymmet mellan uteplatsen och bullerstaketet. Foto: ©nini.tjader.2022

På högra sidan finns tre grupper med kärleksörter. En mindre sort, med rosa blommor. Efter den fanns rosbågen med vildvinet. Vildvinet är kvar men hårt nerklippt. Efter kärleksörten växer tre astilbe, två vita och en rosa. De köpte jag på trädgårdsmässan i Älvsjö första våren jag bodde här.  Därefter kommer en grupp med Echinacea Purpurea Magnus.  Både astilben, kärleksörten och echinacea har varit med ända sen första året jag bodde här.

Räcket till min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2022

Längs räcket till uteplatsen har jag tre blomlådor och PÅ räcket så många blomkrukor som får rum. Två av blomlådorna har jag tömt nu. De innehöll utblommade petunior. Den tredje är fortsatt kvar och innehåller röda pelargoner som fortfarande är fina. Den stora blommande växten på räcket är en basilika, Blue Mountain tror jag den heter. Den blommar fortsatt till humlornas stora glädje. Sen fem krukor med pelargoner. Längst bort en vit femtunga. Alla krukorna på räcket kommer innan föreningens städdagar i mitten på oktober att slaktas. Nej jag tänker inte spara just de här pelargonerna.

Dubbel höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2022

Bland Echinaceorna finns en enda dubbel höstanemon. Den har funnits där lika länge som echinaceorna. Har inte förökat sig, men finns fortfarande kvar.

Hosta och echinacea. Foto. ©nini.tjader.2022

Efter echinaceorna växer en stor, grön Hosta och på hörnet två kaprifoler. Ingen av kaprifolerna doftar. Det är en eldkaprifol som blommar från mars till frosten tar den, och en vanlig rosa-vit utan doft.

Två kaprifoler. Foto: ©nini.tjader.2022

Båda kaprifolerna klättrar på rosbåge och har en solcellsladdad lampa i bågen.  Nästa år måste jag byta ut solcellslamporna. De är väldigt trötta nu på sitt andra år. På hörnet smiter också klätterhortensian runt från baksidan.

Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

I bakre trädgården använder jag marken fram till och med radonfläkten på höger sida. Därefter är grannens Grazynas område (som hon bara når om hon går via mig eller klättrar ut genom sina fönster…).

Längs bullerstaketet. Foto: ©nini.tjader.2022

Direkt när man kommer runt växer först en planta som heter något med Doft… Därefter kommer mynta-planteringen. Jag har skördat och torkat mycket av det men har fortfarande lite kvar att klippa och torka.

Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

På högre sidan framför radon-fläkten finns dels en sticklings-uppdragen vinranka, dels två buskar med amerikanska blåbär och körvelplantorna.

Klätterhortensia och blåbär. Foto: ©nini.tjader.2022

Klätterhortensian på baksidan av min uteplats har blommat fint i år. Bladen börjar gulna nu så snart faller de av. De amerikanska blåbären har gett hyfsat med bär men det är slut nu till nästa år.

Vinranka och körvel. Foto: ©nini.tjader.2022

Till vänster den lilla vinrankan jag dragit upp från stickling från den större vinrankan i rabatten mot parkeringen. Till höger körvel  som verkar ha börjat om igen… Måsta lossa på nätet runt den så den får plats.

Bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

Ovan ser man bättre hur allt växer i den bakre trädgården. Det är lite trångt, men det fungerar.

Hosta. Foto: ©nini.tjader.2022

Den här hostan stod till tidigare i år på framsidan, gömd under stockrosor och annat. När jag grävde upp för att flytta blev det en lika stor till Grazyna, och så den här. Visade sig senare att det fanns ytterligare en på samma plats. Den fick vara kvar på framsidan nedanför Gullis sovrumsfönster. Hade ingen aning om att den var så stor och så många plantor. Den har etablerat sig fint här och också hos Grazyna.

Libbsticka. Foto: ©nini.tjader.2022

Libbstickan som jag fick som stickling av Grazyna förra året har etablerat sig fint. Använder den i soppa istället för buljongtärning. Men jag är lite sparsam med den så den ska bli större för varje år som går. Just nu är den rätt fin men jag vill att den ska bli större.

Ruccola. Foto: ©nini.tjader.2022

Bredvid Libbstickan hällde jag ut det som fanns kvar av en utblommad Ruccola i kruka. Den har spritt sig här och jag hoppas den kommer igen nästa år.

Myntarabatten från andra hållet. Foto: ©nini.tjader.2022

Mynta-rabatten är ganska slut för säsongen men det är en del kvar närmast i bilden. Där växer chokladmyntan. Ska skörda den också och torka.

Echinacea Porpurea Magnus. Foto: ©nini.tjader.2022

Echinacea Purpurea Magnus har blommat väldigt länge i år. Det har varit ovanligt lite fjärilar och humlor på den i år. De står fortfarande och väntar på sina pollinerare.

Grannhunden Loomi. Foto: ©nini.tjader.2022

Grannhunden Loomi (matte Grazyna) roar sig i SIN trädgård på andra sidan planket.

2022-09-25

Höstdagjämning 2022

 

Höstdagjämningen 2022. Foto. ©nini.tjader.2022

Häromdagen var det höstdagjämning.

Jag tycker att det är roligt att dokumentera varje år hur det ser ut i trädgården just på höstdagjämningen. Här kommer ett antal bilar som beskriver det.

Flädern och gräsdungen mot parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2022

Anisisop med humla. Foto: ©nini.tjader.2022

Vår lilla gräsmatta. Foto: ©nini.tjader.2022

Gräsmattan och plymspirean. Foto: ©nini.tjader.2022

Lammöra, solbrud, anisisop, hosta. Foto. ©nini.tjader.2022

Ett hörn av trädgården. Foto: ©nini.tjader.2022

Hallonsnåret. Flädern i bakgrunden. Foto. ©nini.tjader.2022

Mot parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2022

Vinranka, höstanmoner, prydnadsgräs. Foto. ©nini.tjader.2022

Trädgården sedd från parkeringen. Foto. ©nini.tjader.2022

Hörnet mellan mig och Gullis. Foto: ©nini.tjader.2022

Rabatterna längs bullerplanket. Foto: ©nini.tjader.2022

Underblommor och rabarber. Foto: ©nini.tjader.2022

Klematis (3 st) till vänster, följda av kameleontbuskar och hörnan utanför min uteplats. Till höger jätteverbena och svarta vinbär. Foto: ©nini.tjader.2022

Hörnet utanför mitt kök. Foto: ©nini.tjader.2022

Runda rabatten med största kärleksörten. Foto: ©nini.tjader.2022

Längs bullerplanket i riktning parkeringen. Foto: ©nini.tjader.2022

Utanför min uteplats. Foto: ©nini.tjader.2022

Vad jag ser när jag går ut från min uteplats. Höstflox närmast. Foto: ©nini.tjader.2022

Trädet med höstfärgade blad i mitten på bilden är vår bärhäggmispel. Det har blivit riktigt stort. Det har goda bär. Egentligen är det en buske.

Här slutade jag fotografera och glömde ta bilder på bakre trädgården… så det får bli lite senare. Snart har allt vissnat ned så jag får skynda mig…

Gin & Tonic, GT

Gin & Tonic. Foto: ©nini.tjader.2022

I våras upptäckte jag GT, Gin & Tonic. Visst har jag vetat att den finns och den dyker ofta upp i litteratur och film. Men jag hade aldrig varken smakat den eller gjort den.

Men så gjorde jag den i våras en gång när vännen Ulla var här. Vi blev båda förtjusta. Så gott. Så fräscht och friskt. Så läskande. Nu är det favoritdrinken (Mojito är annars också gott).

I mina lokala butiker har det periodvis varit svårt att få tag i tonic. Bäst tillgång under sommaren. Tag den som finns i butiken. Sort spelar faktiskt inte så stor roll.

Ingredienser

  • Isbitar, många
  • 1 cl citron, pressad
  • 4 cl gin
  • 10 cl tonic water
  • 1 citronskiva
Citron. Foto: ©nini.tjader.2022

Gör så här:

  1. Lägg massor av isbitar i ett glas och häll på pressa ctron
  2. Häll på gin och fyll på glaset med tonic (båda ska vara väl kylda i kylskåp)
  3. Servera med en citronskiva i glaset
Enjoy!

2022-09-19

Flytt av perenner

Grand Award. Foto: ©nini.tjader.2022

Det började med att jag skulle flytta en ros, Grand Award, eftersom den inte mådde så bra där den stod.

Uppgrävd Grand Award. Foto: ©nini.tjader.2022

För att flytta den behövde jag en ny plats att gräva ner den.

Nya platsen för Grand Award, Foto: ©nini.tjader.2022

Vilket innebar att jag behövde gräva upp det som växte där redan.

Runda rabatten efter att Astilben grävts bort och rosen grävts ner. Foto: ©nini.tjader.2022

Eftersom Astilben inte mådde så bra där den stod blev det den som fick lämna plats till rosen.

Plats gjort för Astilben. Foto: ©nini.tjader.2022

Så jag grävde upp rosen Grand Award. Här syns också den Alunrot som jag senare flyttade.

Astilben på plats på syn nya plats. Foto: ©nini.tjader.2022

Och grävde upp Astilben som visade sig vara många fler plantor än jag hade trott.

Astilben på sin nya plats. Foto:©nini.tjader.2022

Rosen Grand Award fick ta Astilbens plats i stora runda rabatten vid Bärhäggmispeln. Och fick rosgödsel och rosjord och vanlig planteringsjord.

Svårt att se rosen, men den är där. Foto: ©nini.tjader.2022

Astilben grävdes ner där rosen hade stått och rosens stöd flyttade jag åt sidan. Ska hitta en bättre placering så småningom. Just nu hänger solcellslampan från den trasiga rosbågen i den. Och den står som skydd för den Japanska Mispeln som jag testar om den klarar uteliv över vintern. (Jag har en Japansk Mispel till som bor inomhus).

Astilben på sin nya plats. Foto: ©nini.tjader.2022

När Astilben kommit på plats så skymde den helt en Alunrot med höstfärger. Så jag grävde upp alunroten och grävde ner den i runda rabatten vid rosorna och kärleksörten. Kanske flyttar en till alunrot till den rabatten från rabatten närmast fläderbuskarna där den inte kommer till sin rätt. Den dog nästan förra vintern, men kom igen.Det finns plats till vänster om rosorna och kärleksörten.

Alunroten på plats. Foto: ©nini.tjader.2022

På bilden ovan syns en tagetes som spontansått sig där från förra året. Till höger om den, framför den flyttade alunroten står en gurkört jag fick från Grazyna (granne),

Sen ska jag nog inte flytta något mer just nu.