Sidor

2020-12-28

2 x Julvanten 2020

Järbo svenskull Foto: ©nini.tjader.2020

Varje år från lucia till jul anordnar Järbo en KAL där vi tillsammans stickar julvanten. I år är tredje året jag varit med. 2018 var första året. Den vanten gillar jag och den är fortfarande en av mina favoritvantar. 2019 gjorde jag det årets julvante, men repade upp handen och behöll bara mudden. Handen blev alldeles för stor och bylsig. Jag gjorde en annan hand till den. 2020 års julvante är ett riktigt fint mönster som jag direkt nappade på. Design Maja Karlsson.

Järbo svenskull. Arctic Fox och Falu red. Foto: ©nini.tjader.2020

Rekommenderat garn var Järbo svenskull. Jag köpte en härva vitt, Arctic Fox, och en härva rött, Falu red. Varje härva är på 100 gram vardera. Det är 3-trådigt och kommer i 100 grams härvor. Finns i 16 olika nyanser. 100% ull. Hos Järbo är de flesta färgerna för närvarande slut, förmodligen eftersom garnet är nylanserat. Men det finns hos många andra garnförsäljare. Exempelvis hos Yll och Tyll. Jag handlar ofta garn hos dem eftersom de levererar snabbt. Jag gillar Järbo svenskull. Ett rejält garn. Har svårt att avgöra om det kliar om man skulle sticka en kofta/tröja av det. Som vantar är det varmt och skönt. Någon gång i framtiden kanske jag stickar en tröja av det i några andra färger.

Muddarna, Julvanten 2020. Foto: ©nini.tjader.2020

Årets julvante blir varm och skön tack vara mönsterstickningen i två färger.

Muddarna har en annorlunda uppläggning som blev som en uddkant. Muddarna avslutas med en lettisk flät.a Det finns bra förklaringar för hur man gör bådadera i del 1 av beskrivningen.

Påbörjad vante. Foto: ©nini.tjader.2020

Naturligtvis gjorde jag fel med placeringen av tumkilen. Ovan skulle varit höger tumme med de maskor som går rakt upp. Lätt hänt att man förväxlar det som är tumkilen med den del som är handen. Det är den raka delen som ska vara tumkilen. Det blev till att repa upp ner till mudden och börja om.

Handen påbörjad. Foto: ©nini.tjader.2020

Mudden stickar jag med strumpstickor, handen med rundstickor. Tummen med strumpstickor.

En vantes ovansida. Just den här repade jag upp. Fel topp och tummen på fel maskor.
Foto: ©nini.tjader.2020

Två härvor räckte till två par vantar. Med Julvanten 2020 mönster växlar man då vad som är bottenfärg på vant-par nummer två för att det skall räcka till två par.

När tumkilen är på rätt maskor… Foto: ©nini.tjader.2020


Läs materialinlägget innan du börjar.
 Där finns information om vantens storlek, garnet etc.

Julvantens insida. Foto: ©nini.tjader.2020

Beskrivningen finns att ladda ner hos Järbo. Det finns också en FaceBook grupp för Julvanten 2020. Alla beskrivningar i pdf-format för nedladdning finns här. Själva KAL-en är i tre delar. Materialinlägget finns här.

Julvanten 2020. Ett par plus en vante. Foto: ©nini.tjader.2020

Vanten blir lite väl smal med stickor 3,5 som det ska vara enligt beskrivningen. Jag bytte till stickor nummer 4 efter muddarna. Då blev de i lagom bredd. Den blir gärna lite väl kort också. Men det finns en förlängningsdel att ladda ner här. Observera att den laddas ner direkt utan att visas först.

Två par julvanten 2020 med omvänd bottenfärg/mönsterfärg. Foto: ©nini.tjader.2020

Jag använde både större nummer på stickorna (4) och förlängningsdelen, för att få en storlek som passar mina händer. Jag har inga stora händer. Har storlek 8 i Clas Ohlsons engångshandskar.

Två par Julvanten 2020. Foto: ©nini.tjader.2020

Sen är det "bara" att följa beskrivningen. Och hålla reda på höger och vänster vante. Vilket innebär att det skiljer sig åt vad gäller placeringen av tumkilen.

Två par Julvanten 2020. Foto: ©nini.tjader.2020

När jag hade gjort båda vantarna hade jag 123 gram garn kvar. Då gjorde jag ett par till. Där hade jag vitt som bottenfärg och rött som mönsterfärg.


Två par Julvanten 2020. Foto: ©nini.tjader.2020

När båda paren var klara hade jag fortfarande 45 gram garn kvar, sammanlagt vitt och rött. Tveksamt vad det kan räcka till…

Kvar efter att två par Julvanten 2020 stickats. Foto: ©nini.tjader.2020

Det har varit en utmaning att ta bilder av vantarna dessa dagar. Det har varit SÅ mörkt. Helst vill jag ju ta bild av dem i dagsljus. Men det har varit ont om den varan den här perioden… årets mörkaste dagar.

Vantpar nummer två. Julvanten 2020. Foto: ©nini.tjader.2020


Vantarna är långt ifrån felfria, men jag är nöjd med dem. Och de är varma och sköna. Väntar bara på att det ska bli så kallt ute att det är Ok att använda tjocka, varma tumvantar.

Jag gillar mönstret. Inga stjärnor och hjärtan och sånt tjafs. Och de gick ganska snabbt att sticka trots två-färgsstickning.

När alla trådar är fästa är det många som blockar dem med alla upptänkliga metoder för det för att få dem släta och fina. Personligen blockar jag aldrig varken vantar eller sockor. Jag tvättar dem inte heller när de är färdigstickade. Det gör jag först när de med tiden blir smutsiga.

Tack för beskrivningen Maj (Karlsson). De har varit roliga att sticka.

2020-12-15

Det varken blev eller blir någon Riddari

Riddare, en skiss för färgval.

Har länge tänkt att jag skulle sticka en Riddari. Det var förr ett gratis-mönster. Numera köper man det från exempelvis Ravelry. Jag har gratismönstret sen tidigare då det fanns hos Järbo.

Har sett så många fina exempel på hur Riddari blir i olika färgställningar. Jag ville inte göra den i det föreslagna garnet Lettlopi, eftersom det kliar och sticks. Lettlopi är jätteskönt att sticka i och finns i en massa fina nyanser, men kliar och sticks alldeles för mycket på mig. Har gjort en Dreyma i det.

Soft Merino. Foto: ©nini.tjader.2020


Alternativgarner enligt mönstret är Raggi och Gästrike. Raggi gillar jag inte. Så jag köpta Soft Merino för att det skulle bli mjukt och skönt. Borde ha gjort en provlapp med det innan jag börjad med tröjan, men det gjorde jag inte.

Början på Riddare. Foto: ©nini.tjader.2020

Mycket gick fel från början. Först valde jag storlek L och började sticka. Cirka 4 cm upp upptäckte jag att jag hade vridit stickningen när jag satte ihop efter uppläggningen. Repa och börja om.

Detalj av nederkanten. Foto: ©nini.tjader.2020

Nästa gång stickade jag först två varv fram och tillbaka innan jag satte ihop uppläggningen. Lättare att se att allt blir åt rätt håll då. Stickade på i cirka 30 cm. Sen provade jag. Väldigt trångt och tight.

Riddari, första versionen. Foto: ©nini.tjader.2020

Repade upp och började om med stickor nummer 5. Stickade i några cm. Blev inte bra. Garnet såg inte bra ut stickat med den storleken på stickor. Repade upp och började om igen. Den här gången i storlek 2XL. Stickade cirka 30 cm. Sen provade jag. Satt fortfarande som klistrad på kroppen…  SÅ tjock är jag inte. Mätte den även mot andra tröjor jag har som är lagom på mig. Skillnaden i bredd var ganska stor.

Kom fram till att beskrivningens maskantal måste vara för snålt tilltagen. Har senare fått bekräftat från andra i mina stick-grupper på FaceBook att den ÄR ovanligt smal i modellen.

Riddari, version 2. Foto: ©nini.tjader.2020

Så bestämde mig för att det inte skulle bli någon Riddari. Repade upp allt.

Riddari, version 2. Foto: ©nini.tjader.2020

Riddari stickas nerifrån och upp vilket gör det svårt att prova resultatet förrän man kommit en bra bit upp på kroppen. Jag föredrar att sticka uppifrån och ner. Det gör det SÅ mycket lättare att prova under stickandets gång. Och så mycket lättare att få rätt storlek över huvud taget eftersom det då är okets storlek som bestämmer hur bred tröjan blir. Och man slutar inte sticka oket förrän det är tillräckligt stort.

Bestämde jag mig för att göra något annat av garnet. Det blir en tröja baserad på Petite Knits "Ankers tröja My Size". Den beskrivningen har jag köpt tidigare. Har stickat den två gånger och vet att modell och storlekar fungerar för mig. Petite Knits beskrivningar och storlekar fungerar alltid för mig. Har stickat flera av hennes tröjor med bra resultat.

Ankers Tröja är bara basen för den nya tröjan. Jag experimenterar med utgångspunkt från den beskrivningen för att få rätt storlek, rätt antal maskor och rätt antal ökningar. Tror det blir bra. Använder de garner jag köpte till Riddari. Rapport följer så småningom.

Istället för Riddari. Baserad på Ankers Tröja My Size, Petite Knit. Foto: ©nini.tjader.2020


2020-12-12

Grekisk röra till kött, kyckling eller fisk

Grekisk röra. Foto: ©nini.tjader.2020

I mitt Instagram-flöde dök det här receptet på en grekisk röra upp nyligen. Det kommer från mittgrekland.se.

Ingredienser

250 gr cottage cheese
100 gr feta ost
1 vitlöksklyfta
1 gurka (hur stor framgår inte så man får testa sig fram)
Oregano
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här

  • Hacka fetaosten och gurkan till små bitar.
  • Blanda cottage cheese med feta och gurka och riven vitlök.
  • Blanda ner oreganon och rör om.
  • Krydda med svartpeppar och olivolja.

Jag gjorde misstaget att ha i lite salt. Det borde jag inte haft med. Feta-osten är ju salt i sig. Men det blev gott ändå om än lite väl salt. Idag äter jag den med grönsaksbullar från Ikea.

Grekisk röra med tomater och stekt fläskkarré. Foto: ©nini.tjader.2020


2020-12-09

Ankers Tröja, My Size – min version

Ankers tröja, My size – min version
posten är från december 2018

sweater, geilsktynduld
Geilsk Tynd Uld. Foto: ©nini.tjader.2018

På Sy- & Hantverksfestivalen i oktober 2018 köpte jag fem nystan Geilsk Tynd Uld i tanken att sticka en tröja av det. Gratismönstret som följde med var jag inte så förtjust i. Hittade sen en annan beskrivning på Ravelry.com som föll mig i smaken. Visserligen för ett annat garn, men det brukar fungera ändå bara man har rätt sticktjocklek och rätt stickfasthet. Jag använde stickor nr 4, rundstickor.

sweater, geilsktynduld
Geilsk Tynd Uld, påbörjad stickning. Foto: ©nini.tjader.2018


Ett fantastiskt garn. Tunt och lätt. Och LÅNGT. Varje nystan innehåller 288 meter. 100% ull från Nya Zealand. Ett nystan räcker i evigheter…

sweater, geilsktynduld
Tröjan på god väg. Foto: ©nini.tjader.2018

När hela tröjan var klar häromdagen hade det bara gått åt lite drygt 3 nystan, dvs lite drygt 150 gram garn!

sweater, geilsktynduld
Ankers Tröja My Size. Foto: ©nini.tjader.2018

Var lite rädd att det skulle bli en stickig och kliande tröja, det är ju 100% ull. Men den fungerar och den kliar inte. Lite luftig, men samtidigt varm.

sweater, geilsktynduld
Tröja i Geilsk Tynd Uld. Foto: ©nini.tjader.2018

Jag har fäst alla trådar, sytt ihop där ökningar gjort att det sett ut som hål, och virkat ett varv runt halsringningen för att hålla in den så den inte töjer sig för mycket.

sweater, geilsktynduld
Tröja i Geilsk Tynd Uld. Foto: ©nini.tjader.2018

Jag är nöjd med den. Den sitter bra. Ska bara blocka den också innan jag börjar använda den.

sweater, geilsktynduld
Ankers tröja, My size. Foto: ©nini.tjader.2018

Förmodligen kommer jag att använda mönstret igen i något annat garn. Det enda trista är den långa transportsträckan med slätstickning både på ärmar och kropp.

sweater, geilsktynduld
Ankers Sweater My Size. Foto: ©nini.tjader.2018

 

2020-12-04

Hårdvaluta

Engångshandskar från Clas Ohlson. Foto: ©nini.tjader.2020

I dessa tider är engångshandskar hårdvaluta. Jag köper mina hos Clas Ohlson. När jag för ett tag sedan skulle köpa en ny förpackning fanns inte min storlek. Jag har storlek 8. Det fanns bara storlek 7 som är alldeles för små för mig. När grannen och jag var förbi Clas Ohlson i Kungens Kurva i förra veckan fanns det storlek 8, i 100-pack. Så jag köpte en förpackning.

Igår frågade jag vännen Ulla S. vilken storlek hon har i engångshandskar. Visade sig att hon har storlek 7 men haft problem att få tag i det så köpt storlek 8.

Så nu gör vi ett byte. Hon får mina 7-or (48 stycken) och jag får hennes 8-or. Snigelposten får ombesörja leveransen. Just nu åker jag inte kollektivt in till stan och tillbaka igen.