Sidor

2020-08-29

Larverna som äter mina växter

Jag kommer aldrig att prioritera larverna som äter mina växter över mina växter. Det finns folk i mina växt- och odlargrupper på FaceBook som tycker att man ska det. Som ömmar för larverna. De blir ju så vackra fjärilar… (som lägger fler ägg som blir fler larver som äter upp mer av mina växter).

I början av juli i år gjorde gröna små larver massangrepp på vår hängsyren. Ser ut som ovan. Eftersom busken är för stor för att manuellt bekämpa dem oavsett hur man skulle göra det så lät jag dem hållas. Det fanns liksom ingen vits med att försöka bli av med dem. Idag ser busken ut så här (nedan).


Och så här har den sett ut hela sommaren. Kul att titta på? Nej. Kommer busken att överleva till nästa år? Ingen aning. När hösten kommer (snart) kommer den i varje fall att tappa alla löv. Som jag då krattar ihop och gör mig av med.

Igår hittade jag den här, cirka 7 cm lång, som utsträckt satt och gömde sig längs en gren på min Tessaloniki-pelargon. Tog den med pincett och klämde ihjäl den. Samma pelargon hade några dagar tidigare de där små glupska gröna larverna som är så vanliga. Då såp-sprejade jag den efter att först ha plockat bort och dödat de larver jag hittade på den.

Vill ju inte få min Tessaloniki-pelargon uppäten.

Samtidigt upptäckte jag angrepp på mina två Årets Pelargon. Hål i bladen. Larv-bajs på bladen under de med hål i bladen. Plockade manuellt bort och dödade de larver jag kunde hitta. Sen fick även de såp-dusch.


Ovan Årets Pelargon 2020 innan skyfall och larvangrepp.


Igår hittade vi av en slump dessa på min Luis Bugnet ros. Där åts det med god aptit…


Som ovan ser Luis Bygnet ut när den blommar. Den re-monterar så det kommer nya blommer hela tiden.


Snabba och hungriga är larverna – snabbt sätter de i sig bladen.


Plockade bort de jag hittade med pincett och lade på ett hushållspapper. Nio stycken hittade jag.

Sen klämde jag ihjäl dem med pincetten och förpassade dem till soporna. Larv-ivrarna på FB hade helst sett att jag förflyttat dem till annan plats. Skulle aldrig falla mig in att göra. Oavsett vad det skulle blivit för fjärilar av dem. Det kommer aldrig att ske att jag samlar ihop dem och placerar dem någon annanstans.

Nu håller jag ett vakande öga så det inte blir fler eller på annan plats. Såp-sprejningen behöver jag göra om om någon dag för nu har det regnat.

Såpsprej: 1 msk såpa till en halv liter vatten.

2020-08-26

Arne & Carlos Quarantine Knitting KAL


Under våren och försommaren deltog jag i Arne & Carlos Quarantine Knitting KAL (knit along). I flera veckor gav de under vardagarna (måndag-fredag) ut ett mönster varje dag på en flerfärgsstickad ruta. Olika motiv varje dag. De gjorde en paus då en av dem var sjuk i Corona, men fortsatte sedan med några rutor till.


Rutorna var roliga att sticka och väldigt lagom i storlek för att göra en per kväll. Egentligen skulle de varit dubbelstickade, men jag skippade det och gjorde dem bara en-sidiga. Kollade dock upp hur man gör dubbelstickning men kom fram till att det tog för lång tid. Men jag förstår nu hur man gör det. Hur man gör dubbelstickning ser du här: https://www.youtube.com/watch?v=K_G5EOnRRb8.


Jag gjorde inte alla rutor utan bara de jag gillade mest. Och jag gjorde inte de rutor som skapats av andra än Arne & Carlos. Det fanns/finns många att ladda ner på den FaceBook-sida där man laddade hem mönstren. Det fanns och finns fortfarande en fFaceBook-sida för inspiration och delning av de alster man gjort. Den har bytt namn sen starten, men här finns bilder på sånt folk gjort med rutorna och de färgval man gjort.


Jag höll mig till huvudsakligen vitt och blått i färgvalet för rutorna. Det blå är ett sockgarn jag köpte på Rusta vid namn Ulla. Det off-white garnet jag använde som bakgrund kommer från det 2-trådiga obehandlade garn jag fick från vännen Ulla i vintras och tvättade och nystat upp vartefter jag behövt det.


Vissa rutor var flerfärgs. Där grävde jag i restgarner jag hade och försökte hitta lämpliga färger och rätt tjocklek på garnet. 


När alla rutor var klara (eller så många jag ville ha) hade jag 29 rutor och behövde en till. Då gjorde jag helt enkelt en off-white ruta så det blev 30 stycken.


Sen skulle rutorna sättas ihop till en enhet. Jag lade ut alla på sängen och sorterade dem så som jag ville ha dem. Sen tog jag ett foto på dem så jag hade ordningen klar, Skrev ut fotot och använde det som mall för ihopsättningen.


Därefter blockade jag varje ruta (med ångstrykjärn och stryktrasa). Därefter virkade jag ihop alla rutorna. När det var klart virkade jag ett varv runt samtliga. Men det behövdes fortfarande en sammanhållande kant runt alltihop. Den gjorde jag genom att plocka upp masker längs en sida i taget och därefter sticka rätstickning fram och tillbaka i 10 varv längs varje sida, en i taget. Jag använde det blå garnet till ytterkanten.


Därefter blockade jag hela med ångstrykjärn och stryktrasa igen för att få den slät och fin. Slutresultatet är en liten filt med måtten 80 x 80 cm.


Den behöver fortfarande en baksida. Har letat fram en gammal vit fleecepläd som kommer att bli baksida. Ska bara klippa till den och sy fast den, sen kan jag lagom till höstkylan börja använda den som en värmande filt över knäna när jag sitter framför TVn.



Är rätt nöjd med den faktiskt.



PS. Har problem med mitt bild-redigeringsprogram (Adobe Bridge) varför de tre sista bilderna är mörkare än jag vill ha dem. Varje gång jag öppnar det kraschar datorn och det tar ett par timmar att få igång den igen.

Här finns FaceBook-sidan/gruppen med inspiration och bilder på sånt andra gjort. https://www.facebook.com/groups/693240328083741 Använd menyerna i gruppen för nedladdning av filer och mer inspiration.

Här finns Arne & Carlos FaceBook-sida. https://www.facebook.com/arnecarlosofficial

Här finns alla rutorna i pdf-format för nedladdning: https://arnecarlos.com/the-arne-carlos-quarantine-knitting-kal-hug-me-later-pattern/

2020-08-24

Köttfärsgratäng med pasta

Hittade nyligen ett recept på köttfärsgatäng där man blandar stekt köttfärssås med kokt pasta och gratinerar i ugn med riven ost ovanpå. Minns tyvärr inte var jag hittade receptet. En underlighet med det var att det inte fanns varken lök eller vitlök i pastasåsen. Så jag lade till det. Det blev väldigt gott. Cirka 4 portioner. Går bra att frysa.

Ingredienser

500 gr köttfärs (jag använde nötfärs)
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk kalv- eller oxfond (jag tog oxfond)
2 rågade msk tomatpuré
1 tsk (minst) torkad eller färsk timjan
1 tsk (minst) torkad eller färsk hackad rosmarin
1 dl vatten
3 dl + 1 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde + vispgrädde)
Salt och svartpeppar
300 gram valfri pasta (jag använde Strozzapreti, men vilken pasta som helst i kortare bitar, exvis penne, fungerar)
3 dl riven ost

Gör så här:

1 ) Stek köttfärsen och löken och pressa i vitlöken. Ha i fond, tomatpuré och alla kryddor. Häll i vattnet och låt det puttra bort under omrörning.

2) Häll i 2,5-3 dl grädde och låt puttra i ca 5-7 minuter under omrörning.

3) Koka pastan enligt anvisning på paketet men spara ca 1 min på koktiden.

4) Sätt ugnen på 225"C och låt den bli varm.

5) Blanda den kokta pastan och köttfärssåsen i en ugnsfast form. Häll på 1 dl grädde och rör om igen. Häll på den rivna ostan ovanpå.

6) In i ugnen på 225°C i cirka 15 minuter, mitt i ugnen.

Servera med tomater och grönsallad.


2020-08-23

Ringblommor gör mig glad


Jag älskar ringblommor. De gör mig glad. Andra blir nostalgiska av att se dem och se bilder på dem och tänker på nära och kära som alltid hade ringblommor. 

För några år sedan köpte jag två påsar ringblommefrö och sommarängsfrö från odla.nu. Därefter har jag inte behövt köpa några ringblommefrön. Jag samlar in fröställningarna så fort blomman vissnat, torkar fröställningarna och när de är torr förvarar jag dem i glasburk med lock torrt och mörkt i ett skåp. När våren kommer och tjälen gått ur jorden sår jag dem.

Jag sår dem tätt för det blir så effektivt med många på samma ställe.

Ringblommor är anspråkslösa och växer gärna i vilken jord som helst (min erfarenhet). Jag har ett område bakom uteplatsen där jag tidigare hade en odlingsbox där jag sått dem de senaste åren. Området står precis i blåsten/utsuget från radon-fläkten så något ätbart vill jag inte längre odla där. Men ringblommorna kan få vara där. Jag vet att man kan ha blommorna i sallader men just de här tänker jag inte äta.

Jag har hönsnät runt ringblommeplanteringen för att inte grannens katter (Gustav och Alice) ska gräva upp dem innan de hunnit bli större och använda området som katt-toalett.

Ringblommor kan se väldigt olika ut och även ha olika färger. Mest går de i gult och orange. Här bjuder jag på en kavalkad av ringblommebilder. Enjoy.








Just i år har jag även sått ringblommor under bärhäggmispeln i stora runda rabatten. De blommar nu. De vid radon-fläkten tog jag bort igår för de hade sett bättre tider.

Nästa års sådd är säkrad och fröna torkar för närvarande.



2020-08-17

Färgglad baby-tröja till grannen ovanpå

I juni stickade jag en färgglad baby-tröja till grannen ovanpå. Babyn skulle födas runt midsommar. Mönstret kommer från tidningen VI och jag har sparat det sen det gavs ut någon gång på 80-talet. Mönsterbeskrivningen är av Birgitta Bengtsson.

Jag stickade flera såna små koftor (i bomullsgarn) till de tjejer på jobbet som fick barn. Det var uppskattat. De var roliga att sticka men tog längre tid att göra än man kunde tro. Små tröjor ska gå fort att sticka, eller? Inte den här. Jag ville göra en tröja till den nya babyn ovanpå eftersom dess mamma alltid gett mig diverse saker hon fått vid skolavslutningar. Sånt hon inte velat ha själv. Senast var det en orkidé och diverse choklad samt ett ljus i en blommig behållare.

Jag stickade den i Cotton Kings 8/4 garn (restgarner) med stickor nummer 3. Knappar till den från mitt samlade knapp-förråd.

Minsta storleken i beskrivningen var för 3 månader så det dröjer lite innan den kommer att kunna användas.

Som vanligt modifierade jag mönstret lite. Jag tycker inte om att sy ihop delar på koftor så gjorde den i ett stycke nerifrån och upp för att slippa framstycke och bakstycke. De små ärmarna blev dock i ett stycke vardera. De syddes i. Halskant och framkanter lade jag upp maskor längs kanterna och stickade på. Var som vanligt i valet och kvalet om vilken sida på koftan som skulle få knapphål. Det fick bli den sida som är till höger i bilden nedan.


Framsidan av koftan. Här saknas halskant.


Baksidan av koftan. Här saknas halskant.


Den färdiga koftan.


Den färdiga koftan.





Den färdiga koftan, framsida.


Kofta på tork för blockning.


Den färdiga koftan, framsida, efter blockning.


Den färdiga koftan, baksida, efter blockning.

Det blev en liten tjej. Hon heter Ayla. Hon har röstresurser… Hör henne ibland när jag har öppet och de har öppet ovanpå.