Sidor

2019-03-31

Sticklingar och sånt

attarofroses, doftpelargon
Attar of Roses, sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019

En liten lägesrapport från sticklingsfronten (NEJ JAG SÄLJER INTE STICKLINGAR)


Attar of Roses, doftpelargon, är hemma igen. I höstas när den var som störst klippte jag av några grenar till sticklingar och gav till Birgitta och Barbro i min gymgrupp. Min egen, som var jättestor, klarade inte av inomhuslivet i rumsvärme med dåligt ljus och säckade ihop senare under hösten. Men nu har jag en igen, under förutsättning att den rotar sig som den ska.

pelargon, mårbacka
Mårbacka pelargon, stickling. Foto: ©nini.tjader.2019

Mina Mårbacka-sticklingar ser lite trötta ut men de lever än, två veckor efter att sticklingarna blev satta i jord. En ruttnade snabbt och gick i soporna, men jag tror resten tar sig och håller på och rotar sig.

pelargon, mårbacka
Mårbacka sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019
Ovan de Mårbacka sticklingar som bor i sovrummet. 7 plantor.

pelargon, mårbacka
Mårbacka, sticklingar och moderplanta. Foto: ©nini.tjader.2019
Mårbackans moderplanta ser också den pigg ut och det har börjat komma små nya utväxter på den.

pelargon, mårbacka
Mårbacka, höststickling. Foto: ©nini.tjader.2019
Mårbackans höststickling som står i söderfönstret i köket började ränna iväg ohejdat på höjden. Så jag klippte ner den för att få bättre form på den.

pelargon, mårbacka
Mårbacka. Stickling från höststicklingen. Foto: ©nini.tjader.2019
Det här (ovan) är topparna från Mårbackans höststickling i köket. Förhoppningsvis fortsätter den bli så kraftig som den planta de kom från.

pelargon, doftpelargon, bontrosai
Bontrosai doftpelargon, nerklippt. Foto: ©nini.tjader.2019
Den nedklippta Bontrosai doftpelargon ser OK ut. Och dess två sticklingar (nedan) ser OK ut än så länge.

pelargon, doftpelargon, bontrosai
Bontrosai doftpelargon, sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019
I synnerhet den till vänster ser bra ut. Det är den före detta toppen av Bontrosai moderplanta. Sticklingen till höger är mittbiten från moderplantan.

Nu väntar jag bara på att den vita pelargonen ska återvända hem… Ulla S. har en planta av den sedan länge. Mina egna dog ju i höstas. Frös ihjäl innan jag hann ta in dem. Nästa gång jag åker hem till Ulla ska jag ta sticklingar av hennes planta så jag får en vit pelargon igen.

doftranka
Doftranka, sticklingar. Foto: ©nini.tjader.2019
I somras dog den ena av mina doftrankor och jag gav bort den andra. Innan jag gav bort den tog jag dock 4 sticklingar från den och stoppade ner i jord. De har tagit lång tid på sig att rota sig och börja växa. De har stått här sen i slutet på sommaren någon gång. Två av doftrankans sticklingar har dött under våren. Två lever och har börjat skjuta nya, friska blad. De ska snart få en spaljé att klättra på.

saintpaula
Saint Paula, rosa, häng. Foto: ©nini.tjader.2019
Av Birgitta H. på gymet fick jag också 3 blad av en Saint Paula. Den ska få rosenknoppsliknande dubbla blommor som hänger. Det var några år sen nu som jag senast hade en Saint Paula. Förhoppningsvis rotar den sig och börjar växa. Just på bilden har jag tagit av plastpåsen som annars reglerar fuktigheten för plantorna.

tradescantia, vandrandejude, skvallerrranka
Tradescantia, i nya krukor. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har också börjat om min äldsta Tradescantia (Vandrande Jude/Skvallerranka). Efter vintern såg den väldigt tråkig ut och som vid flera tidigare tillfällen klippte jag av topparna på rankorna och stoppade direkt ner i jord i fyra mindre krukor som bor i den här (ovan) Ikea-ampeln. Det brukar ta ett par dagar för dem att rota sig. Nu hänger ampeln på en av gardinstängerna i vardagsrummet.

pelargon, fireworks
Två Årets Pelargon 2007 Fireworks. Foto: ©nini.tjader.2019
De två Årets Pelargon 2007 Fireworks som jag köpte på trädgårdsmässan nyligen har båda fått nya krukor och ny jord. De står båda och trängs i vardagsrumsfönstret.

rosmarin, rosemary
Rosmarin. Foto: ©nini.tjader.2019
Mina tre rosmarin som jag köpte på trädgårdsmässan nyligen har alla tre fått nya krukor och ny jord. De höll på att spränga de krukor de kom i vid köpet och rötterna hängde ut i stora tofsar under dem.

rosmarin, rosemary
Rosmarin. Foto: ©nini.tjader.2019
När det blir varmare ute kommer alla tre rosmarin att få flytta ut i solen och ljuset. Men än är det för kallt och fortsatt minusgrader på nätterna. Jag har redan varit och klippt på en av rosmarin-plantorna. Jag använder alltid rosmarin på klyftpotatis till exempel.

fikonträd
Fikonträd med mera. Foto: ©nini.tjader.2019
Mina fikonträd (3 stycken) har alla fått nya blad på sistone och satt igång att växa. De längtar nog ut, men det måste vänta till någon gång i maj. Det är för kallt där ute.

fikonträd
Fikonträd med nya blad. Foto: ©nini.tjader.2019
Det kommer nya blad och grenanlag där jag klippt av fikonträden. Växtkraft.

fikon, elderSticklingen jag klippte av och satte i en vas med vatten har redan fått rotanlag. Se de små vita prickarna på bilden bredvid. Några dagar till så är de rötter, och någon vecka till så kan den planteras. Sticklingen har visserligen tappat 2 av de 4 blad den hade från början, men det är ganska normalt.
Att det är vår nu märks. Sommartiden började idag. Det var vårdagjämning i förra veckan. Och ljuset har återkommit. Nu väntar vi bara på lite värme…

2019-03-30

Radon och vattenläcka

vattenläcka, rör, parkettgolv
Golvet under bokhyllan. Foto: ©nini.tjader.2019

Efter tre mätningar av radon och två åtgärder utan att någondera förbättrat situationen och minskat radonutsläppet så hade jag besök av "radon-mannen" från Radea i förra veckan. En styrelseledamot från bostadsrättsföreningen var också med. Vi skulle reda ut vad mer som kunde göras och var radonet egentligen kommer in. Det handlar om markradon.

Med hjälp av lite ritningar från Riksbyggen (på vilka det stod att det förmodades att det inte fanns något radon förmodades… ingen hade alltså undersökt om det verkligen fanns eller inte…) och lite detektivarbete inomhus hittade vi var det kommer in. Nämligen via golvet, där de utanpåliggande rören till elementen går ner i underjorden. Bakom en låg Billy-hylla.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Läckande rör. Foto: ©nini.tjader.2019

Vem ser en vattenläcka bakom en bokhylla? Bara för att Radea var där och letade troliga källor till radon-insläppet hittade vi vattenläckorna. Han lyste in bakom bokhyllan och såg att det såg väldigt suspekt ut. Just de här rören hade jag problem med redan 2010 och då var Riksbyggen här och skruvade och gjorde något så det slutade läcka. Helt klart inte tillräckligt…

vattenläcka, rör, parkettgolv
Största vattenläckan. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har länge misstänkt att det var så eftersom golvet inte är tätt där. Vid närmare undersökning hittade vi två vattenläckor där rören går ner genom golvet. Den ena ganska liten, men rören där var våta. Den andra betydligt större och under/bakom en bokhylla varför den inte synts.

billy, bokhylla
Billy med vattenskada. Foto: nini.tjader.2019
Tömde bokhyllan och förpassade innehållet till diverse ställen i sovrummet och monterade ner bokhyllan till platt paket (en låg Billy-hylla) och ställde den åt sidan. Den tar ju mindre plats nermonterad än ihopmonterad.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Den mindre läckan. Foto: ©nini.tjader.2019
Golvet var plaskvått under bokhyllan och bokhyllans ena ände skadad där vatten sugits upp i ena gaveln. Parketten bågnade och hade lyft. Och själva läckan var helt synlig. Såg hur vattendropparna föll. Satte en liten plastbytta under droppet över natten och den var halvfull nästa dag.

vattenläcka, rör, parkettgolv
De trasiga rören. Med balja under för att fånga upp vatten. Foto: ©nini.tjader.2019
Så Rör-jouren kom i onsdags och lagade läckan. Två gubbar varav den ena lärling. De låg där och kröp på golvet från lunch till 18-tiden. Och svor över hur rören var gjorda och fästa till varandra i skarvarna. De var både för korta och felaktigt avskurna så det var glapp inne i skarvarna. Syns tydligt på bilden ovan. Inte underligt att de läckte… De svor även över att de var målade med tjockt med vit färg i åtskilliga lager som de var tvungna att skrapa bort för att kunna få ihop de nya rördelarna med varandra.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Lagat vid den mindre läckan. Foto: ©nini.tjader.2019
De var även tvungna att lyfta av elementet i vardagsrummet för att komma åt att sätta dit ny rörbit. På kuppen fick jag alla element luftade och det i vardagsrummet tillfälligt tömt på vatten.

vattenläcka, rör, parkettgolv
Lagat vid den större läckan. Foto: ©nini.tjader.2019
Men nu är rören lagade. På tisdag morgon kommer Humidus och mäter fukten i golvet och hur långt det spritt sig vid vattenläckan. Därefter går ärendet till försäkringsbolaget för reparation och tätning av golvet vid rören där de går ner i golvet. Radea mätte radoninsläppet där bakom bokhyllan och på bara några minuter kom där in runt 500 bequerel… Så inte så konstigt att värdena i lägenheten inte gick ner när radonpumpen installerades. När golvet blir fixat och tätat och den vattenskadade parketten är bytt kan vi i höst mäta radonet igen. Förhoppningsvis ska då radonvärdena vara mer normala…

vattenläcka, rör, parkettgolv
Golvet 2019-03-30. Foto: ©nini.tjader.2019

Just nu självtorkar golven där det läckt som värst. Och parketten lossnar och böjer sig… Det är till största delen betong under parketten. Får stå ut med det här ett tag tills golvet blir åtgärdat. Förhoppningsvis går det snabbt.

Hör till saken att jag redan tidigare haft en vattenläcka. Då i sovrummet på ett av rören till elementet där. Där hade det gått hål i röret… Åtgärdat för ett par månader sedan.

2019-03-26

Omfärgat

utebänk, utekuddar
Kuddöverdrag innan åtgärd. Foto: ©nini.tjader.2019
Redan i höstas när jag tog in kuddarna till bänken på uteplatsen och tvättade överdragen tänkte jag att jag måste göra något åt överdragen eftersom de var/är/ så urblekta på de sidor som varit i solen.

utebänk, utekuddar, färgning
Kuddöverdrag på väg att bli färgade. Foto: ©nini,tjader.2019
I förra veckan fick jag äntligen tag på färg att färga med i tvättmaskinen. Hittade den på färgavdelningen hos Bauhaus. All in One innebar att man öppnade en påse som innehåller allt för att färga naturfibrer (typ bomull) i tvättmaskin. Man bara öppnar påsen och ställer den bredvid ren och torr textil som ska färgas och så kör man ett tvättprogram på 40°C utan förtvätt.

utebänk, utekuddar
Omfärgade kuddöverdrag. Foto: ©nini.tjader.2019
Som ovan blev resultatet. Visserligen ser man fortfarande de ränder som fanns i det ursprungliga mönstret, men det urblekta är överfärgat och kuddarna är huvudsakligen blå. Dragkedjorna till överdragen och vissa sömmar är fortsatt vita så de är väl inte i bomull.

utebänk, utekuddar
Undersidan av dynan efter färgning. Foto: ©nini.tjader.2019
På undersidan av dynan som var minst urblekt ser man fortfarande den gröna färgen. Men den sidan av dynan kommer även fortsättningsvis att ligga neråt så det kommer man inte att se.

Och som nedan ser kuddarna och dynan ut på plats på bänken på uteplatsen. Bänken är en gammal Ikea-bänk som jag köpte första våren jag bodde här. Än hänger den med. Över vintern täcker jag den med en presenning som skydd. Lite färgförbättring brukar behövas efter varje vinter, men i övrigt har bänken (helt i trä) hållit bra.

utebänk, utekuddar
Omfärgade utekuddar. Foto: ©nini.tjader.2019

2019-03-16

Mårbacka, Bontrosai och fikonträd

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Så var det då hög tid att klippa ner stora Mårbackan och göra sticklingar av den. Den har stått här på byrån i sovrummet över vintern i vanlig rumsvärme med extra belysning. Västerfönster med tunn gardin mot fönstret.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Nyligen satte den igång att växa och blev tanig och svajig så att de allt för långa grenarna lade sig ner och jag fick peta upp dem i princip varje dag för att de inte skulle gå av. Så hög tid att klippa ner…

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Klippt från Mårbackan, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Det blev en hel del avklippt. Och innan någon får några ideér så vill jag bara säga: JAG SÄLJER INTE STICKLINGAR. Jag tänker behålla dem själv. Någon kanske jag ger till grannen beroende på hur de överlever och kommer igång.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka efter klippning, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Några kanske tycker att jag sparat för mycket på moderplantan. Men det är med flit. Den behövde klippas, inte slaktas. Även så här kommer den att få nya grenar ovh tätna till.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka efter klippning. 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Nu är den luftig och ser lite naken ut.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Avklippta blad från Mårbackan, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Så här (ovan) mycket blad blev avklippta från det som blev sticklingar.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Sticklingar i vatten, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
På grund av min jobbiga förkylning orkade jag inte göra mer med sticklingarna där och då så de fick mellanlanda i en vas med vatten. Jag sätter annars aldrig pelargonsticklingar i vatten. Jag sätter dem direkt i jord och krukor. Enligt min erfarenhet fungerar det bäst.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka stickling, 2019-03-15. Foto: ©nini.tjader.2019
Igår planterade jag sticklingarna i jord och krukor.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka stickling, 2019-03-15. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag har varierat antalet sticklingar i krukorna beroende på sticklingarna storlek och krukornas storlek. Det är från 1, till 2, till 3 sticklingar i varje kruka.

Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka sticklingar, 2019-03-15. Foto: ©nini.tjader.2019
Mårbacka, pelargon, sticklingar
Mårbacka moderplanta och sticklingar, 2019-03-15. Foto: ©nini.tjader.2019
I de här små krukorna är det tre sticklingar i två av dem och två i en av dem. Den stora Mårbackan behöver få påfyllt med ny jord uppifrån. Och få lite näring. En annan dag…

bontrosai, pelargon
Toppen på min Bontrosai, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Även min Bontrosai doftpeleargon har länge väntat på att bli nerklippt. Den har vuxit rakt upp och blev riktigt hög.

bontrosai, pelargon
Avklippta delar av min Bontrosai, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Jag kapade Bontrosai på två ställen och fock på så sätt två sticklingar av den. Och moderplantan fick en mer "normal" längd. Den har ju förgreningar och jag hoppas på fler.

bontrosai, pelargon
Bontrosai efter klippning, 2019-03-13. Foto: ©nini.tjader.2019
Orkade inte där och då plantera om huvudplantan från Bontrosai, men det behövs det också.

bontrosai, pelargon
Två nya små Bontrosai, 2019-03-16. Foto: ©nini.tjader.2019
Men idag fick Bontrosai moderplanta en ny kruka och ny jord.

bontrosai, pelargon
Bontrosai, moderplantan. 2019-03-16. Foto: ©nini.tjader.2019
Nu ser den större Bontrosai mer proportionerlig ut och jag hoppas att den ska förgrena sig mer. Nya krukor och nya plantor förorsakar alltid om-organisation i fönstren för att få rum.

köksfönster, kitchenwindow, växtgardin
Ena köksfönstret, 2019-03-16. Foto: ©nini.tjader.2019
Tradescantian ovan har blivit väldigt stor. För stor för att hänga. Och nu även för bred för att kunna stå på mina jättesmala fönsterbrädor. För tt få rum med en av Mårback-sticklingarna och den omplantera Bontrosai fick Tradescantian flytta ner på pallen där Aloe Veran normalt brukar stå. Den senare är tung och bred åt alla håll och därför lite problematisk. Men det gick att få dit den genom att ställa kruka på kruka så den kom upp en bit.

fikonträd, figtree
Fikonträd, 2019-03-15. Foto: ©nini-tjader.2019
När jag ändå höll på och klippte gick jag också lös på tredje fikonträdet… en pinne som fått nya blad och vuxit ca 40 nya centimeter på sista tiden. Sticklingar från fikonträd sätter jag i vatten. Det tar ett tag men det brukar fungera. Det som blev kvar efter klipp står kvar i krukan. Jag klippt just ovanför den lilla grenen på plantan. Toppen står i vatten i en vas. Båda står på blombänken framför vardagsrumsfönstret. Går det så går det. Med lite tur kanske ursprungsplantan får mer grenar och sticklingen rötter.

fikonträd, figtree
Stickling av fikonträd, 2019-03-15. Foto: ©nini.tjader.2019
De andra två fikonträden har också vaknat efter vintervila och börjat skjuta nya grenar och blad. Lite glesa är de efter vintern inomhus, men de lever. Det är långt kvar innan de får komma ut på altanen vilket brukar vara cirka slutet av maj.

By the way, den gamla höststicklingen av Mårbacka tänker jag inte klippa ner. Den växer så fint just nu. Den står i södra köksfönstret och har sällskap av två sticklingar från mina gamla doftrankor (en dog och en gav jag bort). De var 4 från början men bara två har överlevt och har precis börjat växa

mårbacka, pelargon, doftranka
Mårbacka, höststicklingen, 2019-03-16. Foto: ©nini.tjader.2019
Nu är det bara att vänta. På våren och värmen och att förkylningen ska gå över.