Sidor

2018-05-29

Sämsta buskbeskärningen/gallringen någonsin?

Buskar mot vägg. Foto: ©nini.tjader.2018.
Föreningen har en trädgårdsentrepenör.

Under förvåren i år fick de för sig att gallra och klippa buskarna ovan. Jag antar att någon i den dåvarande miljö- & områdesgruppen gav dem uppdraget. Beskärningen skedde innan blommor och blad kommit på buskarna.

Buskarna som borde varit en tät häck. Foto: ©nini.tjader.2018
I alla år som jag bott här (i huset hitom häcken) har det här varit en tät och fin häck med dekorativa blad när den inte blommar, och översållad med vita blommor så här års. På vintern har den gula grenar. Buskarna är en sorts korneller. Snabbväxande och dekorativa. Ska vara täta buskar.

Buskarna som de ser ut idag. Foto: ©nini.tjader.2018
Det ligger även kvar avklippta grenar inne i buskarna/på marken.

Att gallra och klippa dem så här ser väldigt märkligt ut. Överst på grenarna vajar de nu utslagna blommorna. Nedtill är grenarna tomma och kommer förmodligen att förbli så. Just i det här fallet hade det varit bättre om buskarna klippts ner så de fått en möjlighet att förgrena sig i år. Även om vi då missat blomningen som pågår nu.

Nedan hur buskarna såg ut hösten 2016. Visst behövde de klippas och delvis gallras, men inte så som nu gjorts. Bedrövligt tycker jag.

Buskarna hösten 2016. Foto: ©nini.tjader.2016

Hängsyrenen


hängsyren
Hängsyren, syringa komarowii ssp. reflexa. Foto: ©nini.tjader.2014

Grannen och jag har en syrenbuske ihop. Vår syrenbuske är en hängsyren som heter Syringa komarowii ssp. reflexa. Vi köpte  den hos Zetas handelsträdgård 2014-05-21 och planterade den i hörnet mellan våra två lägenheter efter att senaste fasadmålningen var klar och den videbuske som stod i det hörnet hade tagits bort eftersom målarna annars hade svårt att komma till med byggnadsställningarna.

Busken växte. Långsamt, men den växte. Och varje vår väntade vi på blommorna.

hängsyren
Hängsyrenen 2017-06-16. Foto: ©nini.tjader.2017
Förra året, 2017, fick den så äntligen blommor. Hela 1,5 stycken… Den ena blomman frös till hälften en natt med minusgrader. Den andra slog ut helt och blev ganska pampig. Men en och en halv blomma?

hängsyren
Hängsyrenen 2018-05-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Men så i år, denna underliga och extremt varma och soliga vår, så kommer då äntligen blommorna. Och de kommer i massor. De håller precis på och slår ut.

hängsyren
Hängsyrenen 2018-05-26. Foto: ©nini.tjader.2018
hängsyren
Hängsyrenen 2018-05-26. Foto: ©nini.tjader.2018
hängsyren
Hängsyrenen 2018-05-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Den har en svag och behaglig doft om man sticker näsan i den. Inte fullt utslagen än så kanske doftar den mer när den slagit ut helt.

hängsyren
Hängsyrenen 2018-05-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Blommorna är rosa när de är i knopp, de blir ljusare när de slår ut.

hängsyren
Hängsyrenen 2018-05-26. Foto: ©nini.tjader.2018
Och busken växer. Längst bort i hörnet där i bilden nedan, bakom solstolarna, står den, med plymspirean vid sin sida. Just nu är de lika höga.

Men nu ligger hotet om en ny fasadmålning över oss igen. Offertgubbarna springer här och tittar och räknar. Träpanelerna på den här sidan husen far illa av väder och vind och trafiken utanför. Ska de inte hålla mer än fyra år efter senaste fasadmålningen? Byggnadsställningar förstör så mycket i trädgården om de kommer under fel period. Det blir i alla fall inte nu i sommar. Tycker de att syrenen står i vägen får vi kanske flytta den. Men det finns annat som kanske också är i vägen för byggnadsställningar… 

garden, trädgård
Trädgården 2018-05-23 Foto: ©nini.tjader.2018


2018-05-24

Min plymspirea

plymspirea
Plymspirean, 2018-04-26, foto: ©nini.tjader.2018

För ett antal år sedan grävde jag upp en mycket liten planta av plymspirea (Aruncus dioicus) från en plats i bostadsrättsföreningens bakre del dit de hade spritt sig, bakom ett förvaringsskjul. Jag planterade den hos mig nedanför mitt köksfönster.

Varje höst/vinter vissnar den ner helt. Varje vår kommer den igen. Och växer så man nästan ser det från dag till dag. Fort går det.

plymspirea
Plymspirean 2018-04-30. Foto: ©nini.tjader.2018
För varje år blir den större och större.

plymspirea
Plymspirean, 2018-05-09. Foto: ©nini.tjader.2018
I år verkar den bli extra stor.

plymspirea
Plymspirean 2018-05-18. Foto: ©nini.tjader.2018
Och den har inte slutat växa ännu.

plymspirea
Plymspirean, 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu har blomstänglarna kommit och skjuter upp ovanför busken. Den kommer att bli överdådig när blommorna slår ut. Nu är busken så hög att jag ser blomstänglarnas toppar inifrån köket när jag sitter ner vid köksbordet.

Plymspirean är just nu lika stor som hängsyrenen bredvid den. Förra året var den ungefär hälften så hög… Verkligen en växt som kräver sin plats. Vilket man inte kan tro på vårkanten då den bara är några små kulor som sticker upp ur jorden…

By the way så kommer hängsyrenen att blomma rikligt i år. Inte en och en halv blomma som förra året… Snart så.

plymspirea, hängsyren
Plymspirea och hängsyren. 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Och så här blir blommorna på plymspirean när de slår ut.

plymspirea
Blomma på plymspirean juni 2016. Foto: ©nini.tjader.2016
Mer om plymspirea hittar du här.

2018-05-22

Blommande träd och buskar

hägg, syren
Mellan hägg och syren, cirka 5 meter? Foto: ©nini.tjader.2018

Det är bara en bit över mitten på maj månad… Men grönskan exploderade och det blev högsommarvarmt så allt slog ut, blommade, och vissnade på nolltid. Växterna avlöser varandra, snabbare än någonsin vad jag minns. Och värmen består fortfarande. Högsäsong för trädgårdsarbete och att vara utomhus.

hägg
Hägg. Foto: ©nini.tjader.2018
Häggen blommade i några dagar och var sen utblommad.

syren
Syren. Foto: ©nini.tjader.2018
Syrenerna på vägen mellan hemma och gymet (de är många i dess gamla villaområden) slog ut i förra veckan och är nu fullt utslagna överallt (utom vår egen hängsyren, men den är ju senare även normalt). Hela bygden är insvept i syrendoft, och andra träds blomdofter. Helt fantastiskt.

äppelträd, äppelblom
2018-05-14. Äppelblom. Foto: ©nini.tjader.2018
Ett träd med miniäpplen (har ingen aning om vad för sort det är) blommade så här (ovan) för en vecka sedan. När jag gick förbi igår var det överblommat. Så det blir ingen utflykt till Vårberg och äppelträden där i år. Hinner helt enkelt inte dit innan blomningen är över. Annars brukar jag försöka göra det nästan varje år, åka dit, och titta på blomningen för att den är så fantastisk.

äppelträd, äppelblom
Äppelblom, 2018-05-14. Foto: ©nini.tjader.2018
Får nöja mig med det som finns i närområdet.

bärmispel
Bärmispel, 2018-05-10. Foto: ©nini.tjader.2018
Vår bärmispel, som har haft stora blomknoppar länge, slog ut runt den 10 maj. Och bloimmade kalrt på 2-3 dagar. Vackert så länge det varade.

aronia
Blommande aronia, 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Min lilla aronia blommar för fullt just nu. Den brukar åtminstone behålla blommorna lite längre än de andra…

äppelträd
Lilla äppelträdet vcid ingången från bussen. Foto: ©nini.tjader.2018
Lilla äppelträdet vid ingången til föreningens område från bussen blommade fint i år och har fått vara ifred (än så länge) för vandaler som tycker det är kul att bryta av blommande kvistar.

hängsyren
Syren i knopp, 2018-05-21. Foto: ©nini.tjader.2018
Till och med vår egen lilla hängsyren/doftsyren kommer snart att blomma. Verkligen på tiden. Förra året fick den en och en halv blomma. Den "halva" frös bort en frostnatt i maj. Men i år är busken full med blomknoppar överallt. Det blir fint det… Förhoppningsvis kommer busken även att dofta.

blommandeträd
Blommande träd. Foto: ©nini.tjader.2018
Det här blommande trädet (ovan) såg jag på vägen hem från gymet häromdagen. Helt i rosa.

Överallt blommar buskarna och träden.
Överallt grönskar och blommar det även i övrigt.
Allt växer med en rasande fart.
Återkommer till det.
Hinner knappt med.
Vill ju även njuta av det fina och doftande. Och inte sitta inomhus framför datorn.

bärmispel
Bärmispeln, 2018-05-09. Foto: ©nini.tjader.2018
I år blommar även grannens spireor. Förra året frös de flesta blommorna bort. Sen jag tog den här bilden (nedan) den 18 maj är de överfyllda med blommor.

spirea
Grannens spireor 2018-05-18. Foto: ©nini.tjader. 2018

2018-05-03

Min Carbeth Cardigan

carbethcardigan, kofta
Min Carbeth Cardigan. Foto: ©nini.tjader.2018
På Sy & Hantverksmässasn i Älvsjö nu i vår köpte jag 6 nystan (6 hg) Alafosslopi, isländskt ullgarn. Tanken var att de skulle bli en varm väst. Hade då ingen som helst tanke på kofta. Men det blev till sist en kofta, en Carbeth Cardigan.

alafosslopi
Alafosslopi isländskt ullgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Alafosslopi är ett tjock (och varmt) garn. Lite stickigt, men inte obehagligt stickigt. Kliar faktiskt inte.

alafosslopi
Alafosslopi, islöndskt ullgarn. Fotto: ©nini.tjader.2018
Men sedan en dag fick jag i mitt Instagramflöde syn på en kofta jag faktiskt gillade. Som stickades i samma garn som mitt, fast grått. Här finns hennes Instagramflöde.  Så jag googlade vidare på Carbeth Cardigan och hittade både designern, Kate Davies, och mönstret.

Här finns fler av hennes designer och hennes blog.

carbethcardigan, kofta
Mönster och garn, Carbeth Cardigan. Foto. ©nini.tjader.2018
Stickbeskrivningen finns på Ravelery, är på engelska och kostar cirka SEK 70. Där finns även fler bilder. Så jag köpte mönstret och började sticka.

Det jag föll för var hur intagningarna för oket är gjorda på fram och baksida och att de möts mitt bak. Ingen vanlig axel.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan påbörjad. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har aldrig tidigare stickat efter en engelsk stickbeskrivning. Jag har inga problem med engelska generellt, men stickbeskrivningar är en helt annan sak. Jag kan inte termerna och/eller förkortningarna. Men man lär sig vartefter om man bara tar det lugnt och läser rätt från början.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan redo att sättas ihop. Foto: ©nini.tjader.2018
Man stickar med rundstickor. Många rundstickor. Och när ärmarna är klara (som blev perfekta både i vidd och i längd för ovanlighetens skull när det är jag och sticka ärmar) sätter man ihop hela härligheten på en enda rundsticka och fortsätter uppåt. Ärmarna stickas också de på rundsticka, nerifrån och upp.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan. Foto: ©nini.tjader.2018
Jag stickade koftan 10 cm längre än vad som står i stickbeskrivningen eftersom jag inte gillar jättekorta koftor. De är kanske bra om man är en person som använder kjol, men det gör inte jag.

När jag kommit nästan upp till halskanten tog garnet slut. Beställde ytterligare ett nystan (100 gram) Alafosslopi, väl medveten om att det troligen inte skulle bli samma färgbad. Men jag hade ju bara halskanten och framkanterna kvar att sticka så bedömde att det inte skulle märkas. Det var mycket riktigt ett annat färgbad när garnet kom Beställde det från garnr.se. Färgen heter Happy red.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan. Foto: ©nini.tjader.2018
När extranystanet kommit, stickade jag klart halskanten (som är en fortsättning på koftan som stickas i ett stycke hela vägen nerifrån och upp), och sedan framkanterna.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan, det allra sista. Foto: ©nini.tjader.2018
Repade upp framkanterna ett par gånger eftersom jag lyckades göra knappkanten på fel sida av koftan. Inte för att det spelar så stor roll, men ändå…

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan med gamla tenn-knappar från 70-talet. Foto: ©nini.tjader.23018
Sen letade jag fram lämpliga knappar. Hade tillräckligt många av gamla tennknappar som köpte någon gång på 70-talet och då hade i en annan kofta.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan med knappar. Foto: ©nini.tjader.2018
Sen fuskade jag dit knapphål… för jag förstod mig inte på beskrivningen för hur de skulle göra.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan, knapphål. Foto: ©nini.tjader.2018
Egentligen skulle knapphålen gjorts så här:

1. Work 3 rows of plain i-cord on the 2 sts on rh needle (e.e. *k2, slide sts to other end of needle, pull working yarn across back, k2* repeat from * to * twice).
2. Retaining 2 sts on the needle, slip next 2 sts from lh needle to rh needle.
3. Pass the first st over the second (bind off 1 st).
4. Slip next st from lh needle to rh needle.
5. Pass the first st over the second (bind off 1st).
6. Return remaining st plus the 2 i-cord sts from rh to lh needle.
7. Continue to work i-cord  bind off as before to next marker.

Det fungerade inte för mig. Men jag fick till någonting som blev någon slags knapphål i kanten trots allt. Men jag fuskade eftersom jag inte lyckades följa beskrivningen.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan i blöt. Foto: ©nini.tjader.2018
Sen var det dags för blötläggning i varmt (inte hett) vatten och tvättmedel för ull. Därefter sköljde jag ur den så gott det gick.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan på tork. Foto: ©nini.tjhader.2018
Sen fick den ligga i badrummet och torka på handduk som byttes lite då och då. Och jag vnde på den då och då också. Det tog cirka 4 dygn innan den gick att hänga upp på en uppblåsbar galge, fortfarande i badrummet, och fortfarande inte helt torr.

Någonstans där blockade jag den, dvs sträckte ut den och pressade med medium-varmt strykjärn med presstrasa emellan kofta och strykjärn för att forma den och släta ut den.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan på tork. Foto: ©nini.tjader.2018
Intagningarna för oket fram och bak var knepiga. I all fall åt ena hållet. Så de blev verkligen inte perfekta. Men de är OK.

Det här var knepigt:
Commence yoke shaping as foll:
Step C (RS); *K to 2 sts of marker, k2tog, slm, k to marker, slm, ssk* rep from * to * once more, k to enda. 4sts dec.
Step D (WS): *P to 2 sts of of marker, lld, slm, p to marker, slm p2tog* rep from * to * once more, p to end. 4 sts dec.

Åt ena hållet var lätt, andra hållets lutning var jätteknepig och det blev fel nästan alltid på det aviga varvet. Så lutningen där blev kanske inte så vacker som den borde varit. Men den får duga.

Jag förstår varför man stickar koftan i ett enda stycke och aldrig tar av garnet. Det är ett tjockt garn man inte kan sy med för det går av om man drar i det. att fästa trådar fick göras med tunnare virknål. Jag förslöt även hålen under ärmarna med virknål.

Nu är den klar att tas i bruk. En varm och skön kofta. Jag är nöjd.

carbethcardigan, kofta
Carbeth Cardigan, färdig. Foto: ©nini.tjader.2018