Sidor

2018-02-27

Sy- & Hantverksmässan i Älvsjö, februari 2018

syochhantverksmässan
Sy- & Hantverksmässan i Älvsj, den 23 februari 2018.

I fredags var jag på Sy- & Hantverksmässan i Älvsjö, eller "tantmässan" som jag brukar kalla den eftersom det är extremt glest mellan gubbarna och väldigt tätt mellan "tanterna". Det var färre barnvagnar och rullatorer i fredags än det var i oktober när jag var där senast. Hur det blev senare under fredagen (jag åkte hem vid 15-tiden) och sen lördag och söndag vet jag inte.

garn, yarn, vikangarn
Vikan garns utbud på mässan. Foto: ©nini.tjader.2018
En av de huvudsakliga orsakerna till att jag gick till mässan var för att komplettera ett av de garn som jaga köpte där i oktober hos Vikangarn. Det gick väl så där. Vilket jag i och för sig var beredd på eftersom det handlar om handfärgade garner. I år hade hon mest det tunnare garnet där och inte det tjockare jag behövde i "min" färg. Som kompromiss blev det en härva i en helt annan färg men samma kvalitet som det garn jag redan hade men som tagit slut innan stickningen blev klar.

ullgarn, yarn, vikangarn
Garn från Vikangarn. Foto. ©nini.tjader.2018
I övrigt var jag där för att få inspiration och för att se vilka garner i övrigt jag kunde hitta.

garn, yarn
Garner från mässan. Foto: ©nini.tjader.2018
Det blev några garner. Dels det blå-lila för att kunna göra klart tröjan, dels ett stort (150 gram) nystan tjockt sockgarn. Dels 2 nystan Opalgarn till framför allt tunna sockor (älskar det garnet). Sen slog jag till på sex nystan isländskt tjock garn Alafosslopi i rött. Det är faktiskt mörkrött vilket inte framgår av bilden ovan.

sockor, socks
Färdiga tjocksockor. Foto: ©nini,tjader.2018
Tjocksockorna var färdiga redan innan mässan var slut i Älvsjö, dvs på söndagen. Mjuka och sköna och extremt snabbstickade. Funkar bra i mina gamla vinterstövlar av läder från 70-talet med en tunnare socka under. Men mellantjocka sockor är nog bäst. Som de cerisa jag haft hitintills i de stövlarna men som inte håller (merino-alpacka blandning).

opalgarn, garn, yarn
Opalgarns sockgarn. Foto: ©nini.tjader.2018

Opalgarns sockgarn är tunnt och man stickar med stickor 2,5, men det blir jättesköna, tunna sockor av det. Köpte två nya nystan på mässan, de ovan. Har fortfarande ett oanvänt kvar sedan i oktober…

alafossloppi, garn, yarn, isländsktgarn
Alafosslopi, islöndsk ullgarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Det tjocka, röda, isländska garnet Alafosslopi, ska bli en varm väst har jag tänkt mig. Köpte sex nystan. Det bör räcka.

dominostickning
Dominostickning hos Oplagarn. Foto. ©nini.tjader.2018
Hos Opalgarn såg jag igen en filt gjord med dominostickning. Måste bara testa att sticka dominostickning snart. Det blir intressanta effekter med det. En del gör sjalar i dominostickning, eller filtar/plädar. Här på bilden gjort med Opalgarns tunna sockgarn.

ullgarner
Färgglada ullgarner. Foto: ©nini.tjader.2018
På mässan verkade färgglada ullgarner var det som gällde just nu. Tidigare mässor jag varit på har det varit mycket naturfärg och grått-vitt-svart. Inte så mycket den här gången. Handfärgat ska det tydligen också vara.

ullgarner
Naturfärger. Foto: ©nini.tjader.2018
Men visst fanns det naturfärger också. De ovan är ull med enart färger från fårens egna ull i nyanser av grått, svart, vitt, naturvitt. Tunnt och vackert.

vävgarner
Vävgarner/mattgarner. Foto: ©nini.tjader.2018
Även vävgarnerna och mattgarnerna fanns i massor av färger. Också vackert.

ullgarner
Ullgarner i all världens färger. Foto. ©nini.tjader.2018
De här hyllorna fyllda med ullgarner i alla färgnyanser man kan tänka sig fascinerar mig. Inte så mycket flerfärgat garn på den här mässan. Det var mer sånt vid tidigare mässor.

ullgarner, vikangarn
Ullgarner hos Vikangarn. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu var det ju inte bara garn på mässan även om det var vad jag koncentrerade mig på och var mest intresserad av.

quilting
Quilt. Foto: ©nini.tjader.2018
Quilt-kit fanns det gott om som vanligt. Den på bilden ovan var en stor och väldigt färgglad färdig quilt som hängde i ett av båsen.

stickat, knitted
Exempel på färdiga alster. Foto: ©nini.tjader.2018
Det fanns också en hel del färdiga alster att inspireras av. Som sjalar, vantar, mössor och sockor.

ullbroderier
Ullbroderade kuddfodral. Foto: ©nini.tjader.2018
Och de folkloristiska ullbroderade kuddfodralen fanns också där. De är vackra, men jag är inte ett spår intresserad av att brodera…

vantar, sockor, tantulltuss
Vantar och sockor hos Tantulltuss. Foto. ©nini.tjader.2018
Just vantar och sockor har jag på sistone snöat in på. Ska börja sticka både vantar och sockor med mönster tror jag. Var frestad att köpa böckerna hos Tantulltuss men gjorde det inte etersom jag redan köpt tre andra böcker hos Hantverket som hade bokrea.

ull, får
Fårskinn. Foto: ©nini.tjader.2018
Om man ville köpa fårskinn i form av små får så kunde man även göra det…

mössor
Mössor. Foto. ©nini.tjader.2018
Färgglada mössor med mönstrade kanter fanns det också. Att antingen inspireras av eller köpa färdiga.

spinning
Spinning. Foto: ©nini.tjader.2018
I ett hörn spanns det garn. I övrigt pågick det flera workshops ute på golvet och damerna som knypplade var också med som vanligt (även om jag inte tog någon bild på dem den här gången).

lettiskavantar, latvianmittens
Lettiska vantkit. Foto: ©nini.tjader.2018
Apropos mönstrade vantar… De lettiska vant-kiten var jag svårt frestad av. Färdiga kit med garn och beskrivning. De är jättevackra. 220 kr kitet kostade de på mässan. Har senare via FaceBook fått en länk till ett ställe i Lettland där man kan köpa dessa färdiga kit via internet. Här är länken. Billigare än på mässan, men jag vet inte hur det är med fraktkostnader etc. Men vackra är vantarna.

böcker, books
Tre böcker för en hundring. Foto: ©nini.tjader.2018
Tre böcker för en hundring på bok-rea hos Hantverket blev det. Vettiga och användbara beskrivningar i dem. Eftersom jag redan köpt dessa tre blev det inga böcker hos Tantulltuss… en annan gång.

Hade tänkt hitta något bra garn (tunt, lätt och inte stickigt) till en ny sjal, men hittade inget. Det får bli via internet istället. Har spanat in de läckra garnerna här… Jag vill ha ett garn som ändrar färg vartefter man stickar men som har långa färgrapporter. Men det får vänta lite.

Liten stickkasse från Opalgarn. Foto: ©nini.tjader.2018

2018-02-25

Omstickade ärmar

ulltröja, woolsweather
Gamla ärmen till vänster, nya till höger. Foto. ©nini.tjader.2018
Min rätstickade off-white ulltröja i grekiskt ullgarn visade sig ju ha ärmar som inte var riktigt som de borde varit. Det såg jag ju från början, men kände det inte riktigt förrän jag hade den på mig på riktigt en kall dag. Då blev bylsigheten i ärmarna bara för mycket.

ulltröja, woolsweather
Den felaktiga ärmen. Foto: ©nini.tjhader.2018
Först tänkte jag vara lat och bara sy på symaskin för att få bort det överflödiga och det som var fel i formen. Men jag ångrade mig.

ulltröja, woolsweather
Den felaktiga ärmen. Foto: ©nini.tjader.2018
Ärmen var inte bara fel i formen och alldeles för bred från armbågen och uppåt. Den var också för lång. Men bredden stämde i ärmhålet.

Så jag beslöt mig för att ta loss och repa upp båda ärmarna och sticka om dem från början.

ulltröja, woolsweather
Gamla ärmen underst, nya överst. Foto: ©nini.tjader.2018
Det var ett ganska snabbt jobb. Det tog ungefär tre dagar att repa upp och sticka om de två ärmarna. Jag utgick från bredden och antalet maskor i överkanten och mätte den totala längden på ärmen. Sen fördelade jag maskantalet jämnt över längden och när jag stickade om ärmarna gjorde jag ökningarna jämt över hela ärmen. På bilden ovan ligger gamla ärmen underst och den första nya överst. Kolla skillnaden i bredd…

ulltröja, woolsweather
Tröjan med nya ärmar. Foto. ©nini.tjader.2018
Resultat blev över förväntan bra och tröjan har nu en normalt formad ärm.

ulltröja, woolsweather
Tröjan med ny ärm. Foto: ©nini.tjader.2018
ulltröja, woolsweather
Tröjan med nya ärmar. Foto: ©nini.tjader.2018
Nu ser tröjan ut som den ska. Och den känns bra på. Men naturligtvis blev ärmarna även den här gången i längsta laget. Vet inte vad det är med mig och längden på tröjärmar… Varför blir de alltid lite för långa? Jag mäter ju faktiskt, men sedan när de är fastsatta och man sätter på sig tröjan… lite för långa. Men det gör inget. De går ju att vika upp…

Övriga tröjan har jag tvättat (40°C i ulltvättprogrammet i tvättmaskin med fintvättmedel). Den var ju också upprepningsgarn från en tidigare stickad tröja vilket gör garnet ojämnt när man stickar med det. Tvätten fixade till det och gjorde tröjan mjuk och skön och gav stickningen ett jämnt utseende. Men ärmarna är inte tvättade igen sen senaste upprepningen och omstickningen så de ser lite ojämna ut tills jag tvättar tröjan nästa gång. Vilket kan dröja. Första tvätten behövdes eftersom tröjan hade legat i flera år och samlat damm och aldrig varit tvättad. Garnet i ärmarna tvättades ju då också, men det blir ju inte jämnt i utseendet förrän vid nästa tvätt.

Klar lagom till att vädret blev svinkallt igen. Imorgon får den följa med ut. Idag ska jag ingen stans.

ulltröja, woolsweather
Tröjan med nya ärmar. Foto: ©nini.tjader.

2018-02-15

Påbörjat, upprepat, påbörjat, upprepat, och började om igen…

Färdig "Secret Paths" av Mijocrochet, med en del avvikelser. 2018-02-15. Foto: ©nini.tjader.2018
För att komma till en färdig sjal, bilden ovan, var det en del steg på vägen… Den färdiga sjalen är en "Secret Paths" av Mijocrochet, med en del avvikelser.

Påbörjad "Lost in Time" by Mijocrochet, Foto: ©nini.tjader.2018
Skulle virka en sjal, i bommullsgarn 8/4w, virknål nummer 4. Bestämde mig för "Lost in Time" av Mijocrochet. Började.

Påbörjad "Lost in Time" av Mijocrochet. Foto: ©nini.tjader.
Sjalen skulle bli svart, grå, vit, cerise och röd.
När jag hade gjort ett par varv grått avbröt jag.
Jag gillade helt enkelt inte stilen. För krafsigt.

Så jag repade upp och började om.

"Struten" från Garnomera. Foto: ©nini.tjader.2018
Samma garn och färger. En strutliknande halsduk/sjal. Beskrivningen hittade jag hos Garnomera. Länken går till beskrivning på engelska. Beskrivning på svenska hittade jag på hennes Instagram.

När jag kommit så långt som på bilden ovan kom jag fram till att oavsett att den var mjuk och skön så blev den något jag aldrig skulle använda.

Så igen, repade upp. Och började om.

Början till en "Secret Paths" av Mijocrochet, 2018-02-07. Foto: ©nini.tjader.2018
Den här gången valde jag att göra en "Secret Paths" av Mijocrochet. Ett delvis mer stilrent mönster än "Lost in Time". Började med vitt.

Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-08. Foto: ©nini.tjader.2018
Fortsatte med grått efter det vita. I princip ett nystan (50 gram) per färg-rapport. Men jag hade här ännu inte fattat hur man gjorde reliefstolpar. Det lärde jag mig senare.

Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-09. Foto: ©nini.tjader.2018
Fortsatte med cerise. Och hade nu fattat hur man gör reliefstolpar. Inte svårt om man vet hur…

Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-09. Foto: ©nini.tjader.2018
Färgbytena i reliefstolparna blev i sig en dekorativ effekt.

Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-10. Foto: ©nini.tjader.2018
Efter cerise använde jag svart. Det svåra med svart när man mönstervirkar är att mönstret liksom försvinner i det svarta.

Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-11. Foto. ©nini.tjader.2018
Efter svart blev det rött. Och jag började fundera på vad jag skulle göra i kanten.

Pågående "SecretPaths" av Mijocrochet. 2018-02-11. Foto. ©nini.tjader.2018
 
Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-12. Foto: ©nini.tjader.2018
Efter rött blev det grått igen. Eftersom varven blir längre och längre vartefter man virkar på sjalen så blir ränderna smalare och smalare. Jag fortsatte med samma princip, varje färg ett nystan, dvs 50 gram per färg.

Pågående "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-13. Foto: ©nini.tjader.2018
Tänkte avsluta med en cerise kant runt om. Påbörjade faktiskt de två kantvarven enligt beskrivningen för "Secret Paths", men tänkte om. Gillade inte utseendet. Ville ha något enkalre och inte så "krafisgt" och "spetsliknande". Det där med "spetsliknande" mönster är inte riktigt min grej.

Färdig "Secret Paths" av Mijocrochet. 2018-02-14. Foto: ©nini.tjader.2018
Som kant gjorde jag istället först ett varv med vanliga halvstolpar. Sen ett varv med reliefstolpar i det. Det blev bra. Inget krafs. Mer stilrent.

Nu återstår enbart att fästa alla trådar och att blocka sjalen och sträcka den framför allt i överkanten. Sen är den helt klar. Mjuk och skön. Tofsar i hörnen? Nej, tack.

2018-02-06

Mina koltrastar

koltrast, blackbird
Koltrast, unge hane? Foto: ©nini.tjader.2018
Jag har ett gäng koltrastar, Sveriges nationalfågel, som om vintrarna håller till runt min uteplats eller alldeles i närheten. Jag har koltrastar runt uteplats och buskar även under den varmare säsongen, men då springer de mest runt i buskarna. De bor förmodligen i närheten. Det är flest hanar, unga och äldre,. Jag har sett två honor. Honorna regerar över allihop verkar det som…

koltrast, blackbird
Låpnghalsad koltrast… Foto: ©nini.tjader.2018
Jag brukar ta bilder på dem antingen med mobilen (iPhone 7), eller min Canon G15, genom fönstret i köket (ovan) eller dörren till uteplatsen.

koltrast, blackbird
Koltrast. Foto: ©nini.tjader.2018
De får mat på två platser. Dels ute i matstionen för småfåglarna. Där plockar de mycket av det som småfåglarna har ned på marken. Men de har även lärt sig att vittja fröbehållarna. Dels ute på uteplatsen i två tallrikar på bordet.

koltrast, blackbird
Koltrast. Foto: ©nini.tjader.2018
Det är inte helt lätt att fotta dem. De förflyttar sig snabbt när de är på det humöret. Men ibland sitter de blicksstilla, länge på samma fläck. Ser de mig flyger de bort, eller blänger…

koltrast, blackbird
Koltrast på bullerstaketet. Foto: ©nini.tjader.2018
När det är riktigt kallt sitter de stilla och burrar upp sig. Ofta sitter de på bullerstaketet.

koltrast, blackbird
Koltrast mitt i maten. Foto: ©nini.tjader.2018
Den här vintern har det varit svårt att mata dem i öppna tallrikar. Antingen har maten snöat över, eller så har den drunknat i regnvatten. Jag tar in och sköljer av och byter ut… sen blir det snart likadant igen.

koltrast, blackbird
Koltrast i matstationen. Foto: ©nini.tjader.2018
På ringen i matstionen brukar jag ha en plastskål med jordnötter. Lätta att komma åt både för koltrastarna och småfåglarna. Den blåste av häromsisten och jag har inte satt tillbaka den ännu eftersom fåglarna verkar gilla att sitta där på ringen och spana, och äta, och sträcka sig efter maten i behållarna.

koltrast, blackbird
Koltrastar. Foto: ©nini.tjader.2018
Som mest har jag räknat till 6-7 koltrastar samtidigt runt uteplatsen.

I fatet till vänster har jag skalade jordnötter och skalade solrosfrön. I skålen till höger har jag något som heter Premium Vitalmix som jag köper från Vivara.se.  Mer information här. Den innehåller  torkad mjölmask, snäckskal, krossade och svarta solrosfrön, hackade jordnötter, krossad röd majs, snäckkalk, mungbönor, hampfrö och vitaminer. Den här blandningen gillar alla fåglarna och koltrastarna älskar den.

koltrast, blackbird
Koltrast i talgbollarna. Foto: ©nini.tjader.2018
Nyligen hängde jag ut ett par talgbollar (utan nät) för talgoxarna, och blåmesarna vid uteplatsen. Men vilka var de första att börja äta av dem? Jo, koltrastarna. Visste inte att de gillade talgbollar… Annars brukar inga av mina fåglar gilla talgbollar, men jag testar ibland.

koltrast, blackbird
Koltrasthona. Foto: ©nini.tjader.2018
Det finns en tydlig rangordning mellan koltrastarna. Högst i rang verkar honorna (ovan) vara. De jagar bort alla hanar och ungfåglar när de kommer.

koltrast, blackbird
Fågelmat. Foto: ©nini.tjader.2018
Ibland ser fågelmaten ut som ovan. Jag häller av. Och häller av. Och häller av. Och sen byter jag ut den. Vet inte hur dålig den blir av att ligga i vatten eller snö för länge.

koltrast, blackbird
Bordet med fågelmaten i snö… Foto: ©nini.tjader.2018
Ibland ser bordet med fågelmaten ut som ovan. Helt översnöat. Koltrastarna VET att maten finns där så de brukar rafsa fram den.  Eller så tar jag in och sköljer av snön och ställer ut igen utan snö.

koltrast, blackbird
Koltrastar i trädet. Foto: ©nini.tjader.2018
Koltrastarna sitter ofta i stora trädet på andra sidan vägen och spanar. De vet precis när jag varit ute och fyllt på eller fixat med maten. De har full koll därifrån.

koltrast, blackbird
Koltrast med jordnöt i näbben. Foto: ©nini.tjader.2018
Men visst äter de även när maten är dränkt. Just jordnötterna brukar koltrastarna, till skillnad från småfåglarna, sluka flera på raken. Hela…

koltrast, blackbird
Koltrasthona. Foto: ©nini.tjader.2018
Här är det honan som tycker att jag stör där jag står innanför dörren vid uteplatsen.

koltrast, blackbird
Koltrasthane i jordnötterna. Foto: ©nini.tjader.2018
De är förvånansvärt bra på att INTE skita i maten… Men på räcket till uteplatsen blir det en del.

Ungfåglarna brukar bråka med varandra. jaga bort varandra och göra utfall mot varandra. Häromdagen var bordet fullt med svarta fjädrar. Trodde först att någon av traktens katter varit framme. Men det fanns ingen död koltrast i närheten. Troligen hade det bara varit bråk dem emellan.

koltrast, blackbird
Koltrast i maten. Foto: ©nini.tjader.2018
Deras pinniga ben och häftiga fötter… och så den där blicken man får när de tycker att man stör.

koltrast, blackbird
Koltrast i maten. Foto: ©nini.tjader.2018
Men ibland struntar de i mig och bara äter. Skulle jag öppna altandörren så flyger de iväg.

koltrast, blackbird
Koltrast som väntar på bussen? Foto: ©nini.tjader.2018
Busshållplatsen finns precis på andra sidan vägen. Här sitter en koltrasthane på bullerstaketet. De brukar inte bry sig om bussarna som passerar.

koltrast, blackbird
Svårt att välja… Foto: ©nini.tjader.2018
Jordnötterna till vänster är inte lika populära som vitalmixen till höger.Men ibland har de svårt att välja och tar lite här och lite där.

koltrast, blackbird
Koltrast och talgoxe. Foto: ©nini.tjader.2018
Ibland får de sällskap av talgoxar och blåmesar där på bordet.

koltrast, blackbird
Koltrastar. Foto: ©nini.tjader.2018
När de ätit färdigt (för tillfället) vilar de gärna och länge i kaprifol-bågen.
Eller så provar de matstationen en stund…

koltrast, blackbird
Tre koltrastar och en talgoxe. Foto: ©nini.tjader.2018