Sidor

2017-12-31

Så var 2017 slut

almanacka, översikt, 2017
2017. Foto: ©nini.tjader.2017
Så är 2017 (om några timmar) slut. Tog just ner min årsöversikt över 2017 från insidan av dörren till klädkammaren och satte upp en ny för 2018. Årsöversikten köper jag hos GRANIT varje år. Ger en väldigt bra översikt över vad som kommer och vad som har varit.

#2017bestnine
Mina bästa nio på Instagram.
Mina bästa nio bilder på Instagram har varit de ovanstående.

dn, dagensnyheter
Årets och min sista DN. Foto: ©nini.tjader.2017

Sista Dagens Nyheter

Jag har prenumererat på Dagens Nyheter i decennier. Jag växte upp med Dagens Nyheter. Förutom de år jag bodde utomlands har den varit morgonsällskap varenda morgon till frukosten, och ibland senare under dagen också. Nu är det slut med det. Idag fick jag det sista numret i min prenumeration. Nu kommer det inte fler. Jag har sagt upp prenumerationen och har inte heller tagit en digital prenumeration. Nu är det slut. Jag tycker helt enkelt inte att det är värt det att betala 499 kr/månad för den. Måste kanske börja titta på morgon-TV för att få min morgondos av nyheter…

Nu går vi vidare till 2018. Översikts-almanackan var tom tills för en stund sedan.

GOTT NYTT ÅR!

almanacka, översikt, 2018
2018. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-12-30

Balela sallad

balelasallad
Balela sallad. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här några dagar efter jul vill man inte längre ha julmat eller något som liknar julmat. Så jag gjorde en sallad igår. Receptet till salladen passerade i mitt FaceBook flöde för ett tag sedan och jag sparade det eftersom jag tyckte den såg intressant och god ut.

Det är en matig sallad som heter Balela Salad. Om man googlar på det (med engelsk stavning på salad) får man massor av recept på den, med små variationer mellan recepten. Det recept jag använde finns här om du klickar på länken och scrollar neråt på sidan. De två viktigaste ingredienserna är kikärtorna och de svarta bönorna.

Ingredienser


  • en kartong kokta kikärtor
  • en kartong kokta svarta bönor
  • ca 150 gram hackad rödlök
  • en jalapeno eller chilipeppar, finhackad utan frön (kan uteslutas)
  • ca 200 gram soltorkade tomater i olja (hackade)
  • ca 250 gram coktailtomater/plommontomater, skurna i halvor eller kvartar (beroende på storlek, även cocktailtomater varierar i storlek)
  • ca 100 gram hackad färsk dill
  • ca 100 gram hackad slätbladig persilja
  • ca 100 gram hackad färsk basilika (eller mynta)
  • ca 100 ml citronsaft
  • ca 150 ml extra virgin oliv olja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 matskedar äppelcider-vinäger (jag tog vitvinsvinäger eftersom jag inte hade någon äppelcider-vinäger)
  • salt och svartpeppar efter smak
  • feta ost i tärningar (kan uteslutas)


svaratabönor, blackbeans
kikärtor, garbanzobeans

Gör så här


  1. I en medelstor bunke, blanda ihop kikärtor, svarta bönor, lök, jalapenos/chilipeppar, soltorkade tomater, tomater och örter.
  2. Blanda samman citronsaft, olivolja, vitlök, vinäger, salt och peppar.
  3. Häll försiktigt över dressingen över salladsblandningenn och rör försiktigt ihop allt.
  4. Kyl salladen i kylskåp. Enligt receptet i flera timmar eller över natten så att smakerna gifter sig. Det gjorde inte jag. Jag åt den direkt igår. Idag tar jag det som blev kvar som tillbehör till en skiva grillad fläskkarré (det går säkert bra med vilken stekt köttbit som helst).
  5. Vid serveringen, lägg till feta-ost.


Originalreceptet finns här:
https://reluctantentertainer.com/balela-salad

Grannen tyckte att man kan väl ta vilka grönsaker och örter som helst som man gillar… Men nej, det kan man inte om det ska bli en Balela-sallad med rätt smak. Det är just den här mixen som ger den smak den ska ha.

Grannen undrade också vad Balela betyder/står för. Det enda jag hittade via Google var att det är en bergstopp i Angola… Vad det har med salladen att göra vet jag inte. Enligt recepten är det en sallad från Mellanöstern. Det är väl därför jag gillar den…

Blev det gott? Ja. Jättegott. Därför har jag översatt receptet och noterat det här så jag kan göra den igen.

2017-12-28

Ännu fler sockor…

sockor
Sockor. Foto: ©nini.tjader.2017
Har helt snöat in på att sticka sockor.
Det är vilsamt.
Alldeles lagoma projekt mellan större projekt.
Funkar fantastiskt bra framför TVn (nu senast den tyska serien Dark på Netflix).

sockor
Sockor. Foto: ©nini.tjader.2017
De ovan i Opalgarn (bambustickor nr 3) är klara. Beskrivning finns här. Jag gillar garnet från Opal. Det blir ganska tunna, men mjuka och varma sockor av det. Och det fungerar faktiskt att tvätta sockorna i maskin på 60°.

sockor
Sockor. Foto: ©nini.tjader.2017
Sen stickade jag ett par tjockare sockor i Drops LIMA, 65% ull och 35% alpacka. (Jag köpte garnet från HOBBII och som alltid anlände det supersnabbt). Strumpstickor nummer 4. Jag använde Järbos beskrivning för hur man stickar sockor, (gratis nedladdningsbar pdf),  men gjorde tån så som jag brukar och inte så som de beskriver det. Dvs ungefär så som jag gjort med de tunnare sockorna.

Eftersom jag inte vet hur slitstarkt det här garnet är för sockor (som ska användas mest inomhus till mina frusna fötter och eventuellt med foppatofflor ute) gjorde jag en förstärkning på hälpartiet genom att sticka med Opal-garnet samtidigt med det andra garnet. Därför ser de melerade ut över hälpartiet.

Knappt ett nystan LIMA på 50 g (ca 100 m) gick det åt till varje socka. Det blev en liten slatt garn kvar av varje nystan. Har ytterligare 4 nystan kvar (200 gr). De får väl bli en till halsvärmare… Förhoppningsvis kliar inte garnet. Än är inte vintern slut. Än har den faktiskt inte riktigt börjat här i Stockholmstrakten. Inte ens kallt. Och det bara regnar och regnar och regnar…

socktofflor
Toffelsockor. Foto:©nini.tjader.2017
Sen fixade jag till toffelsockorna jag gjorde för ett tag sedan (beskrivning här). Det var inte så bra att ha dem öppna framtill som jag ursprungligen hade, så sydde ihop ända upp. Nu fungerar de bättre.

stickning
Påbörjat. Foto: ©nini.tjader.2017
Har också påbörjat det som ska bli en tröja.
Först skulle det bli en kofta. Men jag ångrade mig.
Påbörjade koftan två gånger.
Först blev den för stor. Repade upp.
Sen blev den inte som tänkt. Repade upp.

Sedan började jag om på rundsticka nummer 7 och rätstickning och tänker fortsätta så.

Har totalt 400 gram av det här garnet från ViKanGarn.se. Det kommer inte att räcka. Först tänkte jag att jag skulle använda något annat garn tillsammans med det här (har gott om svart och mörkgrått som skulle kunna fungera), men har tänkt om. Den får bli enfärgad. Jag stickar tills garnet tar slut. Sen får jag göra en paus tills Sy- 6 Hantverksmässan i Stockholm börjar den 23 februari. Då kan jag gå dit och köpa mer garn. Jag har kolalt att ViKanGarn är där då. Medveten om att det inte blir samma färgbad, men någorlunda lika i alla fall hoppas jag. Vid det laget vet jag också om jag behöver en eller två härvor till. Jag stickar utan mönster.

Det här stick-rycket jag är inne i verkar bara fortsätta…

garnvinda
Garnvinda. Foto: ©nini.tjader.2017

Nu har julskinkan blivit quiche

quichelorrain
Quiche Lorrain av julskinka. Foto: ©nini.tjader.2017
När man ätit julskinka i typ en vecka, på smörgås och på jultallrik, blir man lätt trött på den. Så jag beslöt mig för att göra som häromåret och göra Quiche Lorrain av den.

quichelorrain
Quiche Lorrain av julskinka. Foto: ©nini.tjader.2017
Sagt och gjort. Det blev gårdagens middag. Och tre portioner in i frysen att ätas någon annan gång. En mycket liten bit finns kvar för en sista skinkmacka.

Receptet kommer från ICA. Jag skrev ner det och publicerade här på bloggen förra gången jag gjorde det. Här finns receptet.

Det blev lika gott den här gången som sist med en rejäl grönsallad till.

quichelorrain
Quiche Lorrain av julskinka. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-12-23

Årets julskinka 2017

julskinka, griljering
Årets julskinka 2017 efter griljering. Foto: ©nini.tjader.2017

I år köpte jag som vanligt en färdigkokt julskinka. Den här gången Scans färdigkokta gårdsskinka. Skulle aldrig falla mig in att köpa en rimmad skinka att tillaga själv i ugn eller kastrull. Det var många år sedan jag gjorde det. Visserligen är det en chansning att köpa färdigkokt. De smakar inte alltid så som man förväntar sig att den ska göra. Och man glömmer ju år från år vilken sort som inhandlades förra året…

Julskinka vill jag alltid ha. Nästan den enda julmat som jag gillar och som jag alltid köper. Sen griljerar jag den själv för att få de smaker på griljeringen jag vill ha.

I år hittade jag en griljering i ICAs kundtidning Buffé som lät intressant och som jag använde. Nämligen dragongriljerad julskinka. Eftersom jag har hur mycket torkad dragon som helst (skörden var god i år) föll jag för den. Dessutom lät det intressant att söta griljeringen med fikon istället för socker eller honung.

Här finns originalreceptet.

Ingredienser för en liten skinka (min var på 1,7 kilo)


  • 6 torkade fikon
  • 1 äggula
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk grovkorning senap
  • 1 msk torkad dragon (jag tog mer än så)
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 dl panko (asiatiskt ströbröd) – jag tog mer


Gör så här


  1. Sätt ugnen på 225°, över- värme/grill.
  2. Blötlägg fikonen 1 timme i kallt vatten. Häll av och låt rinna av väl. Skär i mindre bitar.
  3. Mixa fikon, äggula, senap och dragon.
  4. Skär bort eventuell svål på skinkan och torka av skinkan väl med hushållspapper. Lägg skinkan i en ugnsform.
  5. Pudra över majsstärkelsen.
  6. Bred på griljeringen och strö över pankon.
  7. Ställ in mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter. (Jag hade den inne ca 20 minuter för jag tycker inte det räcker med mindre).


julskinka, griljering
Den färdiggriljerade skinkan. Foto: ©nini.tjader.2017

Låt svalna innan du ställer in den i kylskåpet insvept i exempelvis grillfolie.

Info från ICA Buffé: Fri från laktos och mjölkprotein men innehåller ägg.
Gör glutenfri genom att utesluta panka och istället välja glutenfritt ströbröd eller krossade glutenfria cornflakes.

skinkmackor
Skinkmackor. Foto. ©nini.tjader.2017
Blev det gott? Javisst blev det gott! Jag tjuvstartade redan den 20 december med två skinkmackor.

Jag äter min julskinka mestadels på macka. Och det ska vara ett gott vörtbröd med russin under skinkan. Och en god, stark, grovkornig senap ovanpå den. I år blev det den senap jag nyligen köpte på julmarknaden på Taxinge Slott. Den var precis så god som jag mindes den från smaktestet på marknaden. Men den kommer inte att räcka hela julen… När den tar slut blir det till att fortsätta med Garants stark-söta senap. Den är faktiskt riktigt bra. Finns på Willys.

vadstenasenap
Årets senap. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-12-17

Massor av ljus men ingen amaryllis i år

amaryllis
Amaryllis i badrummet. Foto. ©nini.tjader.2017
I år har jag ingen amaryllis. Förutom den konstgjorda i badrummet. Jag har helt enkelt inte plats för varken en grupp av amaryllis eller någon enstaka. Men jag älskar amaryllis och är fascinerad av dess vackra blommor.

hallen, draperi
Min hall. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag har heller inte någon levande julstjärna. Bara en konstgjord i hallen. Där har jag även bytt draperi till ett med lite rött i istället för det svart-vita som brukar vara där. Kudden i stolen är också bytt till en röd. Dörrmattan är alltid röd.

menorah
Ljus och rött. Foto: ©nini.tjader.2017
I köket har köksbordet fått röd duk och jag har tagit fram den röda skålen. Dessutom ljus, ljus och ljus. Rött och ljus är sånt som hör julen till under denna annars så färgfattiga och mörka årstid. Som vanligt har jag jagat ljus till den lilla menoran. Inga ljus passar i den. Till sist blev det julgransljus med folie och knäckformar runt foten. Julgransljusen är för tunna.

ljusbomb
Ljusbomb. Foto: ©nini.tjader.2017
Ljusbomben i keramik med lampolja har jag placerat på ett svart fat. För säkerhets skull. Dess filter mellan vek-hållaren i metall och keramiken kröp upp och sprack så det är borttaget. Jag liter inte helt på den här ljuskällan. Därför står den på ett fat och jag lämnar den aldrig obevakad.

apelsiner
Apelsiner i röd skål. Foto: ©nini.tjader.2017
Apelsiner i den röda skålen är också juligt. Just nu är apelsinerna ganska bra, till skillnad mot grapefrukten jag brukar köpa som är ur-dålig just nu. I alla fall på ICA Maxi i Botkyrka…

chanukia
Chanukia. Foto: ©nini.tjader.2017
Min vägg-chanukia vore fint att kunna tända så här i Chanukka-tider, men den drivs ju med olja och hänger på en vägg så… nej den förblir otänd även i år. Den är av mässing och jag köpte den i Israel för många år sedan.

adventsljus
Adventsstake 2017. Foto. ©nini.tjader.2017
Adventsstaken på köksbordet är vit. Just idag tänder jag det tredje ljuset.  I bakgrunden syns el-ljustaken i fönstret. Den är svart och från Ikea för en del år sedan. Kärven i fönstret köpte jag på julmarknaden på Taxinge slott för ett antal år sedan. Den kommer fram en kort tid över julen varje år.

rött
Rött i köket. Foto. ©nini.tjader.2017
Min kapsel-kaffebryggare och min brödrost är röda året runt men väldigt passande just för den här säsongen just därför. Har också en röd vattenkokare på annat ställe i köket.

ljusring
Ljuskrans. Foto: ©nini,tjader.2017
Mycket ljus och rött blir det. Ljus-kransen ovan står på köksbordet. Tar man bort de röda ljusmanschetterna kan man använda den året runt och sätta dit andra ljusmanschetter. Det gröna som jag lindat runt rundeln köpte jag på Panduro för en del år sedan. Går också att ta bort.  Konstruktionen är i metall.

adventsbarnen, ljusbricka
Adventsbarnen av Lisa Larson. Foto. ©nini.tjader.2017
I vardagsrummet har adventsbarnen av Lisa Larson fått komma fram och stå på ljusbrickan på soffbordet. I år hade jag problem med att hitta Birgitta-ljus till dem, men till sist fanns de hos Ica Maxi i Botkyrka.

ljusbricka
Ljusbrickan från andra hållet. Foto: ©nini.tjader..2017
Åt andra hållet på ljusbrickan ser man en korgliknande hållare med ljus i fyra hörn. Just nu är den fylld med julgranskulor i vitt och silver och ljushållarna har fått julröda manschetter.  Innehållet i "korgen" har ett annat när det inte är jul, och ljusbrickan har också annat innehåll då.

julgran
Julgran. Foto: ©nini.tjader.2017
Lilla julgranen med belysning står på lilla soffbordet bredvid fotöljen. Tänds med timer. Underlägg i filt för glöggkoppar ligger också på bordet. I toppen på lilla julgranen sitter en tomte, den enda tomte som finns hos mig. Jag gillar inte tomtar.

ljushus
Ljushus. Foto: ©nini.tjader.2017
Ljus-husen har fått sällskap av de två röda ljus-husen ovanpå bokhyllan vid dörren ut mot uteplatsen. Ljusstaken har fått juliga ljus-manschetter. I övrigt är det som vanligt just här.

tomteluva
Tomteluva till Gustav. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag har stickat en liten tomteluva till Gustav. Först gjorde jag en som blev för liten, så jag gjorde en ny. Den ovan passar.

gustav, tomteluva
Gustav i tomteluva. Foto: ©nini.tjader.2017
Ska ta fler och bättre bilder av Gustav med tomteluva vid tillfälle. Tänkte också ta bild av Alice (Gustavs sambokatt) i samma luva. Gustav var förvånansvärt samarbetsvillig när han fick mössan på huvudet… fast han ser lite plågad ut.

Där ute är koltrastarna hungriga. Det är svårt med fågelmatning när det regnar ena dagen, snöar andra dagen, regnar tredje dagen, fryser på fjärde dagen… allt fryser ihop eller blir jättevått och grötigt på grund av regn. Koltrastarna är hungriga och gör allt för att få mat.

koltrast
Hungrig koltrast. Foto: ©nini.tjader.2017
Snön på bilden har i princip försvunnit sen jag tog bilden.

julstjärna
Julstjärna i sovrumsfönstret. Foto: ©nini.tjader.2017
Mer jul än på bilderna blir det inte hos mig. Jag firar ju inte jul egentligen, men rött och ljus måste man ha.

julkula
Julkula och stjärndraperi med belysning. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-12-11

En halsvärmare

halsvärmare, cowl
Halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017

När jag hade stickat klart trekants-sjalen hade jag cirka en tredjedels nystan kvar av garnet till den.  Det vill säga lite drygt 100 gram. Vad gör man av det? Kom fram till att det borde räcka till en halsvärmare. Inspiration fick jag från bilder på Pinterest.

garn, yarn
Så här mycket/lite garn hade jag kvar från sjalen. Foto: ©nini.tjader.20+17
En halsvärmare kan exempelvis vara en kort halsduk som man lägger i kors och fäster ihop. Andra halsvärmare är fuskpolo där man stickar en polohals plus lite till ner mot axlar och bröst.

Det sköna med en halsvärmare är att den tar så lite plats när man använder den, men värmer på precis rätt ställe utan att vara bylsig.

Så här gjorde jag:


halsvärmare, cowl
Halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017

  • Lägg upp ca 30-35 maskor på stickor nummer 5.
  • Sticka rätstickning.
  • Sticka så långt att du kan lägga halsduken runt halsen och i kors en bit ner. (Jag stickade tills garnet tog slut).
  • Lägg "halsduken" i kors och fäst kortsidorna mot långsidorna som på bilden. Det är valfritt åt vilket håll man korsar den.
  • Sy i knappar som dekoration på den kortsida som är överst. Jag använde knappar som jag hade i mitt gamla "knappförråd" (dvs de kommer från andra plagg över åren där plagget inte längre finns men jag sparat knapparna).
Jag stickade faktiskt knapphål för knapparna men det fungerade inte så bra eftersom just det här garnet är så mjukt och sladdrigt. Fungerar kanske om man använder ett stadigare garn.

halsvärmare, cowl
Färdig halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Man kan kanske undra hur man ska få den här över huvudet med den lilla öppning den har. Men det fungerar eftersom rätstickning på den ledden gör att det blir väldigt elastiskt.

halsvärmare, cowl
Färdig halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Det roliga med det här garnet, som är ett garn som ändrar färg vartefter, är att det ger ett helt annat intryck när man stickar så här korta varv än vad det gjorde på trekantssjalen där det såg mer randigt ut i stickningen.

Garnet beskrivs i bloggposten om trekantssjalen.

2017-12-09

Vännen Gustav

gustav
Gustav 2017-12-04. Foto: ©nini.tjader.2017
Nu var det ett tag sedan jag lade ut bilder på vännen Gustav här på bloggen. Gustav bor hos min granne med sin sambo-katt Alice. Han kommer och hälsar på mig nästan varenda dag om jag råkar ha dörren öppen. Alice kommer bara hit om hon följer med matte, eller om det är någon hemma hos dem som hon inte gillar.

Gustav gillar att sova i korgstolen i sovrummet. Eller i fotöljen i vardagsrummet. Eller i soffan i vardagsrummet. Eller på mig om jag sitter i soffan och ser på TV. Han är en riktig knäkatt. Och sova är han bra på…

Till köket går han aldrig. Förmodligen för att jag ofta har radion på i köket. Det gillar han inte. Däremot störs han inte av TV. Katter… Gustav är 12,5 år gammal. Äldre herre med andra ord.

När  han blir hungrig går han hem. Hos mig får han ingen mat.

Här lite fler bilder på honom. Det räcker på ett tag…

gustav
Gustav 2017-11-21. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-11-30 i knät på sin matte. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-11-11. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-11-06. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-11-04. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-.11-04. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-11-03. Foto: ©nini.tjader.2017
gustav
Gustav 2017-11-02. Foto: ©nini.tjader.2017
alice
Alice på min säng. 2017-10-15. Foto: ©nini.tjader.2017.