Sidor

2017-10-31

#notme

snö, vinter
Winter is coming. Första snön. Foto: ©nini.tjader.2017
Hade inte tänkt ge mig in i diskussionen om #metoo eftersom den känns väldigt främmande. Men sedan ett tag nu har det börjat likna masshysteri där kvinnor i alla åldrar mer eller mindre försöker överträffa varandra om vad de varit med om. Det stör mig. Så nu sticker jag ut nacken.

Hur mycket av det som sägs/skrivs bygger på sanning? Hur mycket av det är förvanskade minnen från lång tid tillbaka? Hur mycket är skvaller eller förtal? Hur mycket är hämndbegär långt i efterskott?

När man dessutom hänger ut folk med namn och bild, då har det gått för långt.
Hur vet uthängarna att personen de hänger ut är skyldig till det de påstår? Hur mycket är missförstånd eller överdrifter? Många hakar på och kommer med ytterligare anklagelser om både det ena eller det andra (alkoholism, drogmissbruk, våldsamhet). Är det sant det de säger/skriver? Eller är det bara förtal och svartmålning? Vem vet? Inte sociala medier i alla fall.

Är det rätt att peka ut personer, hänga ut dem och gå med blåslampa och beskylla dem för än det ena än det andra? Nej, aldrig. Först måste man meddelst oberoende krafter ta reda på om anklagelserna stämmer. Eller inte stämmer.

Förstå mig rätt. Jag tycker att det är bra att man diskuterar sexuella trakasserier eller mobbning av olika slag. Men det finns gränser för vad man säger och hur när man börjar prata om specifika personer med namn och bild. Det är ALDRIG OK att hänga ut någon.

Under mina 74 år i livet har jag aldrig känt mig utsatt, eller sexuellt trakasserad av män.
Beror det bara på att männen/grabbarna tyckt att jag varit sexuellt oattraktiv? Inte alls. Jag har aldrig haft svårt att få pojkvänner eller att attrahera det motstående könet. Snarare tvärtom faktiskt. Jag har alltid varit respekterad av mina manliga kontakter/bekanta/arbetskamrater/vänner.

Jag var ung på det glada (?) 60-talet när allt var tillåtet oavsett kön och det var fri kärlek som gällde. Jag har å andra sidan hela livet mest haft män/pojkar/grabbar som vänner och de flesta av mina ex-pojkvänner (de som fortfarande är i livet) har förblivit mina vänner genom livet även efter vi gjort slut. (Fast deras nya kvinnor har i en del fall motsatt sig vänskapen).

Har jag bara haft tur? Kanske. Jag dras inte till maskuliner som utövar härskartekniker eller som visar kvinnoförakt. Det är adjö direkt om jag skulle snubbla på någon som var så. Jag dras till män som respekterar mig som människa.

Jag gick 8 år i 7-årig flickskola (ja det fanns såna på min tid). Hatade det hela tiden. Den där 100% kvinnliga miljön… Hade hellre velat gå i realskola med grabbarna på min gata. Men mamma tyckte att jag behövde bli mer kvinnlig och satte mig i flickskola. Man har inte så mycket att sätta emot vid 11 års ålder när det valet skulle göras. Jag har och har haft få väninnor. En del av dem är inte längre i livet (vi blir ju äldre).  Jag har alltid trivts bättre med män än med kvinnor. För att män är rakare och ärligare och snackar mindre skit än många kvinnor. Jo, så är det som jag upplever det.

Jag har haft flera långa och bra relationer med män genom livet. Ingen av dem har innehållit kvinnoförakt eller sex-trakasserier.

Jag jobbade länge politiskt och satt ett tag i Huddinge kommunfullmäktige. Det fanns inga sextrakasserier eller mobbningstendenser från män mot kvinnor där heller.

De sista fem yrkesverksamma åren jobbade jag på Aftonbladet, en av de mest utpekade arbetsplatserna på sistone vad gäller sextrakasserier. Jag känner inte igen mig i beskrivningarna i exempelvis DN om AB. Förvisso arbetade jag inte som journalist, utan som datatekniker på teknikavdelningen/supporten. Men ändå. Jag hade daglig (och nattlig vid nattpassen) kontakt med de flesta journalisterna. Jag känner inte igen mig i beskrivningen av arbetsklimatet. Jag gick i pension i augusti 2010 – skulle det ha ändrat sig sen dess?

Eller är jag förblindad för att jag mest umgåtts med män genom livet? Det tror jag inte. Å andra sidan är jag inte så lätt-kränkt eller så känslig för sånt som olika personer slarvigt kan tänkas slänga ur sig eller mena som skämt. Hör man nåt/ser man nåt så får man väl säga ifrån att det inte är OK? Precis som med främlingsfientlighet.

Nej, #notme.
Jag hänger inte på #metoo hysterin.
Avslöja de som inte sköter sig eller begår sexbrott, men gör det på rätt sätt, utan uthängningar och/eller publiceringar med namn och bild innan en oberoende utredning kommit fram till vad som hände eller inte hände. Och prata om det när det hände/händer, inte 12 år senare.

#notme

Rätstickad halsvärmare

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Att sticka en rätstickad halsvärmare är nog den enklaste form av stickning man kan göra. Naturligtvis kan man komplicera det med mönster, flera färger och andra dekorativa inslag, men man måste inte. En halsvärmare är en kort halsduk. Välj ett garn som inte kliar. I mitt fall är det återanvänt alpackagarn (samma som jag använde i rätstickad mössa nyligen).

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här gjorde jag:

• Lägg upp 35 maskor på stickor nummer 7. Det blir cirka 24 cm i bredd.
• Sticka rätstickning till "lagom" längd. I mitt fall blev det 60 cm.
• Mot slutet, gör knapphål genom att på ett varv maska av 2 maskor med jämna mellanrum över varvet för så många knapphål som du vill ha. På nästa varv lägg upp 2 maskor ovanför de avmaskade maskorna. Sticka ytterligare ett par varv. Maska av.
• På andra änden av halsvärmaren, sy fast lika många knappar som du har knapphål. Klart.

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Man behöver inte särskilt mycket garn till den här. Ta vad du har hemma. Det enda viktiga (som jag ser det) är att garnet inte ska klia mot halsen. Det går bra med syntetgarn också förutsatt att det klarar att tvättas utan att växa till oigenkännlighet (de flesta syntetgarner töjer sig).

rätstickat, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2017
Rätstickning på den ledden är väldigt töjbart och elastiskt så man behöver inte knäppa upp halsvärmaren för att få den på sig. Å andra sidan behöver man inte heller knäppa alla knapparna.

Om du inte vill sticka knapphål, sy bara ihop ändarna på halsvärmaren och sy på knapparna som dekoration ovanpå. Du kan göra den tight eller vid beroende på hur du vill ha den (och kanske på hur mycket garn du har).

Mössan jag gjorde nyligen är i samma garn som halsvärmaren så de går utmärkt att använda tillsammans. Har mer garn, så det blir nog också ett par fingerlösa vantar av det. Fortsättning följer med andra ord…

rätstickat, mössa, halsvärmare
Rätstickad halsvärmare och mössa. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-10-28

Sy- & hantverksmässan hösten 2017 i Älvsjö

Sy- & Hantverksmässan i Älvsjö, 27 oktober 2017. Foto: ©nini.tjader.2017

Igår var jag på Sy- & Hantverksmässan i Älvsjö. Den jag kallar "tantmässan". Ja det var mest tanter den här gången också. Jag kom dit cirka en timme efter öppnandet. Massor av folk. Överhängande risk att bli överkörd av barnvagnar, rullstolar, rullatorer och Dramaten-ekipage.

Mässan pågår fortsatt idag och imorgon också.

krokning
Här lär man sig krokning. Foto: ©nini.tjader.2017

Det är mer en marknad än en mässa. Överallt kan man handla. Och det gjorde folk.
Jag också.
Jag går dit för att hitta garner, titta på dem och känna på dem. Det mesta kan man köpa via internet, men där kan man inte känna på garnerna.

Det pågår också ett antal workshops lite här och var på mässan. Ovan lärde de sig krokning. Funderade på att köpa en kroknål men när jag var klar att handla hittade jag inte tillbaka till det här stället. Så det blev ingen kroknål.

garnhärvor
Garnhärvor. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag tittade huvudsakligen på garner av alla de slag.

garnhärvor
Ett väldigt läckert garn. Foto: ©nini.tjader.2017
Garnerna ovan var väldigt läckra, från syd-amerika. Mjuka och sköna i fantastiska färger. Men de var dyra, så det blev inget handla här.

quiltning
Lappar för quiltning. Foto: ©nini.tjader.2017
Det fanns också stånd där man sålde lappar för quiltning i alla upptänkliga färger. Färgsorterat på borden förståss. Men jag tyckte att det var mindre quiltning den här gången än tidigare mässor jag varit på.

knappar
Statusknappar. Foto: ©nini.tjader.2017
På ett ställe kunde man köpa knappar med diverse uttalanden om stickning och hantverk på. Nej, sånt köper jag inte.

garn
Garner. Foto: ©nini.tjader.2017
Och så alla dessa fantastiska garner i olika färgnyanser.

virkning
Kurs i virkning. Foto: ©nini.tjader.2017
Kurs i virkning fanns det på golvet.

koftor, tröjor
Handstickade tröjor. Foto: ©nini.tjader.2017
Många väldigt fina handstickade tröjor/koftor visades upp och såldes.

garnnystan
Garner. Foto: ©nini.tjader.2017
Man kunde också köpa hel kartong med en av varje färg från viss garntillverkare. (Minns inte vilken).

garnhärvor
Handfärgat garn. Foto: ©nini.tjader.2017
Handfärgat garn fanns det på flera ställen. De här härvorna var väldigt vackra.

koftor, tröjor, naturfärgat
Naturfärgat och handstickat. Foto: ©nini.tjader.2017
På andra ställen var det mest naturfärgat. Både garnhärvorna och de färdigstickade/handstickade alstren.

mössor
Stickade mössor. Foto: ©nini.tjader.2017
Det fanns rätt många färdigstickade mössor och vantar på flera ställen. Av okänd anledning tog jag inga bilder på några vantar… men de fanns. Jag var mer fascinerad av alla vackra mössor.

garnhärvor
Garner. Foto: ©nini.tjader.2017
Garner av lite annorlunda fibrer fanns det också. Mullbärssilke exempelvis…

garnhärvor
Garner. Foto: ©nini.tjader.2017
Eller lin… (om jag minns rätt). Lin-garn är hårt. Undrar vad man gör av det?

stickmönster
Stickmönster och bokens författare. Foto: ©nini.tjader.2017
Man kunde också köpa böcker om stickning, virkning, mönster. Var lite sugen på en bok om stickade mönster men avstod trots allt eftersom jag redan har flera böcker med diverse mönster i. Författaren av boken fanns på plats för att signera.

pläd, dominostickning
En pläd i dominostickning. Foto: ©nini.tjader.2017

På en vägg hängde en vacker pläd i s.k. domino-stickning. Ska lära mig domino-stickning nån gång. Det finns en hel del beskrivningar på internet för hur man gör det.

mössor, angora
Mössor i angora-garn. Foto: ©nini.tjader.2017
Mjuka mössor i angor-garn. Det kallades bohus-stickning sättet de var gjorda i. Mer om det här.

garnhärvor
Handfärgade härvor av merinoull. Foto: ©nini.tjader.2017

Och handfärgade garnhärvor igen. I många nyanser. Hit återkom jag ett par gånger och suktade efter flera färger jag ville ha. I slutänden köpte jag faktiskt 2 härvor här (300 kr styck) för att sticka en tröja av.

garn
Grå garnhärva. Foto: ©nini.tjader.2017
Men jag dras också alltid till de garnhärvor med naturfärg, som grått. Älskar grått garn.

tovor
Här gjord man nåt som hette? Foto: ©nini.tjader.2017
Andra mer udda aktiviteter fanns det också. Här ovan satte man ihop tovor av ull och tillverkade något av det.

garner
Garner. Foto: ©nini.tjader.2017
Kashmergarner, alpacka, och andra dyra fibrer. Mjuk och fint och säkert den bäst belysta (ljusmässigt alltså) utställningsplatsen. Tror att LED-belysning har gjort mycket för att belysningen på mässorna blivit så mycket bättre än den brukat vara. Jag var och klämde på garnerna och suktade, men det var dyrt, dyrt, dyrt…

tröjor
Färdigstickat. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag tittar också på färdigstickade plagg på mässan. Inte för att köpa dem men för att få inspiration och idéer.

underlägg
Undrlägg. Foto: ©nini.tjader.2017
Som på alla mässor fanns det hörn där det såldes diverse olika prylar. Som ovan underlägg exempelvis.

Den här mässan har ju också en stor avdelning för smycketillverkning och liknande. Den tittade jag inte alls på. Det intresserar mig inte. Jag tittade inte heller på symaskiner och andra liknande maskiner och inte på tyger.

fårskinn
Små får. Foto: ©nini.tjader.2017
Det såldes även fårskinn på mässan. De här är ju väldigt söta…

korgar
Afrikanska korgar och statyetter. Foto: ©nini.tjader.2017
De afrikanska korgarna är fina, liksom de små statyetter som också fanns där. Men de kan man ju ofta hitta i vilket köpcenter som helst. Korgar kan ju var användbart för garner, men…

knyppling
Knypplerska. Foto: ©nini.tjader.2017
Det fanns även en avdelning för knyppling. Och där satt det ett par äldre damer och knypplade och visade hur det gick till.

virkad pläd
En vacker pläd. Foto. ©nini.tjader.2017
Ovan en väldigt vacker pläd, virkad i små rutor av baby-alpacka-ull om jag minns rätt. När "mormors-rutor" görs så här blir det fint. Annars är jag ingen älskare av mormors-rutor.

kassar
Virkade kassar. Foto ©nini.tjader.2017
Virkade kassar för att frakta grönsaksinköp i tillverkades vid ett bord.

knappar
Knappar Foto. ©nini.tjader.2017
Bord med knappar fanns det också lite varstans. Och väggar med band… (ingen bild av någon anledning).

Fler tar emot kort idag än vid tidigare mässor och många tar emot Swish. Man behöver alltså inte längre ha kontanter för att betala annat än på några fåtal ställen.

Efter tre timmar åkte jag hem.

Så vad köpte jag då? Jo, handfärgat lila-rött merinoull i två härvor som ska bli en tröja, två stora och mjuka blåmelerade nystan som ska bli en sjal, och två stora nystan Opal-garn i färgändrande garn för att sticka fler sockor.

garner
Mina garninköp från mässan. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-10-26

Smultron i oktober?

smultron
Smultron 2017-10-09. Foto: ©nini.tjader.2017
Jo det är sant. Smultronen utanför uteplatsen blommar i oktober. Men några smultron lär det ju inte bli. För kallt, för mörkt, brist på insekter att pollinera dem. Insekterna har gått i vintervila verkar det som. Inga fler humlor eller bin i år.

spirea
Blommande spirea 2017-10-09. Foto: ©nini.tjader.2017
Även spirean blommar i oktober. Samtidigt som den har röda blad som blir rödare för var dag som går. Snart faller de av. Spireorna blommade nästan inte alls i våras. De drabbades av en köldknäpp då och blommorna vissnade ihop. De kompenserar tydligen nu istället.

aronia
Aronia med bär. Foto. ©nini.tjader.2017
Aroniabusken, som flyttades i somras, har fullt med blå-svarta bär. Och vackert röda löv. En av tankarna med aronian när jag köpte den var att fåglarna skulle få lite bär att äta… Men de äter inte bären alls. Helt ointresserade av dem. Förra året smakade bären inte särskilt gott. Jag provsmakade i år igen och de smakar bättre i år, men jag förstår fåglarna… inte tillräckligt söta och goda bär.

björnbär
Björnbär. Foto: ©nini.tjader.2017
Och björnbären… inte många fler än de på bilden ovan. De som mognat smakade bra men var alldeles för få. Det här är en taggfri björnbärsbuske. Den började sitt liv förra året i en kruka. Framemot sensommaren planterade jag om den i rabatten på sin nuvarande plats. Där har den så stått denna extremt torra sommar, mer eller mindre gömd under den stora gula kaprifolen. Det blev inte mycket till blommor på den och därav det fåtal bär den fick.

Nu har jag klippt ner den gula kaprifolen för att den ska växa åt ett annat håll nästa år (är tanken). Då bör björnbären förhoppningsvis få mer ljus och luft och bli bättre. Ibland tar det lång tid att få ordning på växtligheten och det blir inte alltid som man tänkt sig.

klockranka, cobea
Klockranka/cobea. Foto: ©nini.tjader.2017

Klockrankan blommar som bäst just nu i oktober. Massor av blommor i varierande stadier. Nya blommor slår ut hela tiden.

amarantus
Amarantus i oktober. Foto: ©nini.tjader.2017
I den vilda rabatten blommar fortfarande amarantusen (rävsvans? eller vad var det den hette?). Den har blommat oavbrutet sen någon gång i juli-augusti.

solros
Solros. Foto: ©nini.tjader.2017
Solrosorna är slut för säsongen. Fåglarna åt lite av dem ett tag men har slutat med det så nu har jag tagit bort de solrosor som fanns eftersom de såg så skräpiga ut och höll på att tippa över av tyngden efter varje regn.

rosenflockel
Rosenflockel. Foto: ©nini.tjader.2017
Rosenflockeln är utblommad och efter det senaste regnet har alla frön och blommor ramlat av.

rudbeckiafulgida
Rudbeckia fulgida. Foto: ©nini.tjader.2017
Rudbeckia fulgida blommar vidare och står där och lyser i det gråmulna vädret ett tag till som det ser ut som. Tacksam blomma som kommer sent och blommar ganska länge.

myskmalva
Myskmalva med mera. Foto: ©mnini.tjader.2017
Myskmalvan, som jag hade sånt problem med att få att ta sig i våras med frösådden, har nu etablerat sig bra och visar i oktober upp det som ska bli nästa års blommor.

På bilden ovan syns även en liten romansallad som jag tydligen tappat frö för i rabatten, samt självsådda jätteverbena från förra årets kruka med som stod där bredvid. Kanske skulle skörda salladen innan den fryser bort…

digitalis
Digitalis. Fopto. ©nini.tjader.2017
När jag tog bort den utblommade digitalisen så föll det massvis av frön mot marken. Nu har de grott. Det är de små gröna prickarna på marken som är resultatet av det frö-regnet. Det finns även en del större digitalisplantor just här. Det här blir nästa års digitalis. Får rensa bland småplantorna i vår. Alla de här får inte vara kvar…

vildvin
Vildvin. Foto. ©nini.tjader.2017
Vildvinet längs uteplatsens plank har i år varit jättefint och har vuxit över förväntan. Tidigare år har det fört en tynande tillvaro och vuxit ganska dåligt. Men nu så, på år tre, satte det fart. Det är så vackert när det ändrar färg. Men det går fort och löven föll av på bara några dagar efter att de hade börjat ändra färg.

alunrot
Flyttade plantor. Foto: ©nini.tjader.2017
I rabatten närmast parkeringen har den alunrot som av misstag bröts av i en annan rabatt till sist rotat sig fint och börjat växa igen. Även en liten planta från grannen (vad är det nu den heter…) har fått nytt liv här. Om den nu överlever vintern.

trädgård
Städdagens containers. Foto: ©nini.tjader.2017
De container föreningen hade för grovsopor och trädgårdsavfall på städdagen den 7 oktober syns ute vid vägen på bilden ovan. Det här var då de körde iväg med containerna.

rabatter
Rabatterna längs bullerplanket. Foto: ©nini,tjader.2017
I rabatterna längs bullerplanket blommar det fortfarande på många ställen. Bilden ovan togs i mitten av september då solrosorna fortfarande var kvar och rosenflockeln fortfarande blommade. Då hade jag också börjat mata fåglarna igen efter ett längre uppehåll då vi hade sjuka bofinkar i trädgården vilket riskerade att smitta andra fåglar. Har inte sett till några bofinkar sen dess.

fågelmatning
Fågelmatning. Foto: ©nini.tjader.2017
Under fågelmatningen är det ganska tomt just nu eftersom jag grävde bort alla de stora och höga gula blommorna som skymde sikten och egentligen inte var särskilt vackra. Hur det blir här i vår får vi se. Beror lite på vad som kommer upp och vad som överlevt och vad som frösått sig här.

höstvädd, scabiosa
Höstvädd/scabiosa. Foto: ©nini.tjader.2017
Höstvädden har varit bra i år och löpande fått nya blommor. Den här kom i slutet av september. Just nu finns det en ny knopp som precis håller på och slår ut.

vårlökar
Vårlökar. Foto: ©nini.tjader.2017
I rabatterna längs bullerplanket har jag stoppat ner 35 krokus och 37 allium eftersom det inte fanns särskilt mycket vårblommor i de rabatterna förutom några enstaka snödroppar. Vi får se vad som kommer upp. Vårblommor är viktiga. Det är så trevligt att se dem innan något annat kommer upp på våren.

höstanemon
Dubbel höstanemon. Foto: ©nini.tjader.2017
De dubbla höstanemonerna blommar vidare och är riktigt bra i år. De har både blivit fler och högre och med fler blomställningar. Det är skönt med blommor som blommar sent på hösten när allt annat börjar vissna ner.

Annars är kärleksörten som mest pampig just nu. Humlorna och bina missade den eftersom den var sen med att blomma i år. De brukar annars vara överallt på blommorna.

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2017
I övrigt har det mesta vissnat ner. Förfallet är snart komplett…

Men när hostan (nedan) lade ner sina gula blad mot marken upptäckte jag att det växer höstanemon under den. Trodde jag grävde bort allt där när jag flyttade den vanliga höstanemonen till en av rabatterna vid bullerplanket. Men icke… en del blev tydligen kvar. De gula hosta-bladen är sen jag tog bilden förpassade till soporna och återvinningen.

hosta
Vissnad hosta. Foto: ©nini.tjader.2017
De riktiga köldnätterna har smugit sig på en och en ett par gånger på sistone och det har varit frost i gräset, men snart blir det frost både dagar och nätter med minusgrader. Sen väntar vi bara på snön.

kryddor
Oregano, stockros, nejlika, oregano, timjan och citrontimjan. Foto: ©nini.tjader.2017
Det var inte meningen att den här sträckan längst bullerplanket skulle bli rabatt… Det var här jag hade krassen som dog tidigare i år efter ett allvarligt angrepp av diverse småkryp och larver. Men hit har jag flyttat två sorters oregano och två sorters timjan samt en rosa nejlika. Samtliga stod i krukor tidigare men de har en chans att överleva i marken, vilket de inte har i krukorna. Stockrosen närmast planket är det som blir nästa års stockros. Här växte den stora rosa stockrosen i år.

vresrosor
Vresrosor i den bakre delen av trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017
Och inte grävde vi bort vresrosorna i den bakre delen av trädgården i år heller. Där växer nu en mirabellbuske upp på nytt där ett par träd togs bort hösten 2015 (rotpluggarna fungerade uppenbarligen inte som tänkt). Här växte det också jätteverbena i år… tydligen hällde jag ut jord med frö i förra året där borta…

Grannen bredvid som har fönster ut mot vresrosorna har sin lägenhet ute till försäljning just nu (visning i helgen). Får väl se med nästa boende om de vill ha den här arean åtgärdad eller inte. De når den ju inte annat än om de klättrar ut genom sina fönster…

I odlingsboxen i bakre delen av trädgården frodas fortsatt citronmeliss, dragon, persilja och gräslök. Har skördat och torkat ännu en gång och försöker använda dem så mycket det bara går innan frosten tar dem. Dragonen växer så det knakar… verkar inte spela någon rolll hur mycket man klipper av den. Eller så är det just därför den växer så bra.

Vill inte riktigt skiljas från grönskan, men snart är vintern tyvärr här… Ogillar starkt vinter, kyla och snö. Helst vill jag gå i idé den perioden, som humlorna.

citronmeliss, dragon, persilja
Odöingsboxen i bakre trädgården. Foto: ©nini.tjader.2017