Sidor

2016-10-30

Besök på "tantmässan" (även kallad Syfestivalen)

stockholmsmässan, syfestivalen
Syfestivalen vid entren. Foto: ©nini.tjader.2016

I fredags var jag på "tantmässan", dvs Syfestivalen eller Sy- & Hantverksamässan, i Älvsjö. Fullsmockat med folk. Mest "tanter" i övre medelåldern, en del yngre kvinnor också, då ofta med barnvagn. En och annan man, men väldigt få. Personen med hästsvans i förgrunden på bilden ovan är faktiskt en man.

band
Syfestivalen, band. Foto: ©nini.tjader.2016
Varför gick jag hit igen? Jag var här förra året och tänkte då att aldrig mer. Men jag gick ändå hit igen.

Jag går hit för inspirationen och idéerna och eventuellt om det skulle finnas något garn jag faller för.

silkegarn
Syfestivalen, silkesgarn. Foto: ©nini.tjader.2016
Sånt som band och silkegarn är inget jag köper, men det är roligt att titta på.

quilting
Syfestivalen, quilting. Foto. ©nini.tjader.2016
Quilting är inte heller något jag skulle kunna tänka mig att syssla med. Tror inte jag skulle ha tålamod för det. Det var stort på mässan dock.

quiltlappar
Syfestivalen, lapapr för quilting. Foto: ©nini.tjader.2016
Lådorna med lappar för quilting är fascinerande eftersom de är färgsorterade. De får mig dock av någon anledning att tänka på slipsar där de ligger…

ullgarner
Syfestivalen, säckar med garner. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag tittar alltid på garner. Utbudet är ganska stort och det finns många fina garner. Fick intrycket i år att garnerna nu är i fler färger än förra året och generellt mer färgstarkt. Även i år är de garner som skiftar färg hela vägen genom härvorna vanliga. Ser fint ut där de ligger i sina härvor (eller nystan), men det är inte en sorts garn jag skulle köpa. Jag föredrar enfärgade garn.

virkat
Syfestivalen, workshop med virkning. Foto ©nini.tjader.2016
Det fanns många bord med diverse workshops som folk kunde delta i. Ävnen här ser man hur mycket färg det är på allting i år.

stickat
Syfestivalen, stickning. Foto: ©nini.tjader.2016
Varför man ska sticka en sen här boa i tunt garn begriper jag dock inte. Inget jag skulle vilja ha… eller vilja lägga ner jobb på.

garnhärvor
Syfestivalen, garnhärvor. Foto ©nini.tjader.2016
Det är fint när garnhärvorna hänger färgsorterade. Just de här gillade jag mycket. Tyvärr blev fotot suddig på grund av människan vars arm syns i bild… Hon skulle bara in… att det fanns andra människor där märkte hon nog inte.

ullbroderier
Syfestivalen, broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2016
De här broderade kuddarna i ullbroderier på ull såg jag även förra året.

ullbroderier
Syfestivalen, broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2016
De är så vackra. Materialet till den översta kudden går på 620 kronor.

ullbroderier
Syfestivalen, broderade kuddar. Foto: ©nini.tjader.2016
Mönstren är allmogeliknande men ändå inte. En modern version. Väldigt dekorativa och vackra. Men brodera? Nej, inte jag. Det tålamodet har jag inte.

ullbroderier
Syfestivalen, broderade kuddar. Foto. ©nini.tjader.2016
Men jag tittar gärna på de broderade kuddarna.

ryska_figurer
Syfestivalen, ryska figurer. Foto: ©nini.tjader.2016
Samma slags färgprakt har de ryska figurerna i ett stånd som fanns där även förra året. Jag begrep inte då, och inte heller nu, varför det alls finns där. Hör liksom inte hemma i sammanhanget. och jag tvivlar på att de idag är handgjorda.

ullhattar
Syfestivalen, tovade hattar. Foto: ©nini.tjader.2016
I ett stånd i närheten fanns det tovade hattar. Frågar mig hur mycket de kliar om man skulle ha dem på sig…

stickskola
Syfestivalen, stickskola. Foto: ©nini.tjader.2016
Och så dessa workshops överallt… Verkar populära. Här var det stickskola.

knyppling
Syfestivalen, knyppling. Foto: ©nini.tjader.2016
Det fanns också demonstrationer av vissa tekniker, som knyppling exempelvis. Inget för amatören tror jag…

ullgarn
Syfestivalen, ullgarner. Foto: ©nini.tjader.2016
Just de här ullgarnerna var riktigt vackra. Och dyra.

stickat
Syfestivalen, stickad tröja. Foto: ©nini.tjader.2016
Man kan också hämta inspiration för stickning på Syfestivalen . Jag gillar den här modellen minus omlott-stängningen. Föredrar vanlig stängning med knappkant.

quilt
Syfestiveln, quilting. Foto: ©nini.tjader.2016
Sen fanns det också quiltar som bara var delvis quilt och resten "fusk". Kanten runt den här är ett kattmönstrat tyg, inte quiltade katter.

virkning, handledsvärmare
Syfestivalen, virkade handledsvärmare. Foto: ©nini.tjader.2016
Fick syn på de här virkade handledsvärmarna och tog en bild för att komma ihåg hur de är gjorda. Enkelt att virka. Kanske skulle göra mig några handledsvärmare?

artistrock
Syfestivalen, kläder. Fotro: ©nini.tjader.2016
Jag gillade också de här blusarna, elelr "artistrockar" som de kallades i ståndet där de såldes. Enkel modell som är lätt att sy och lätt att efterlikna…

artistrock
Syfestivalen, kläder. Foto: ©nini.tjader.2016
Skulle mycket väl kunna tänka mig att sy en sån här.

ullbroderier
Syfestivalen, broderad sittdyna. Foto: ©nini.tjader.2016
På vägen ut från mässan gick jag en sväng till förbi ståndet med de broderade ullkuddarna. Fick då syn på den här charmiga broderade sittdynan. Jättefin. Men jag skulle nog inte vilja betala 260 kronor för materialet och sen ha jobbet kvar med att göra den.

Nej, jag köpte inget alls. Hade tänkt köpa mer s.k. rundtrasa och sticka fler kuddöverdrag, men det företag som jag köpte av förra året fanns inte med på mässan. De fanns inte med av den anledningen att mässarrangörerna hade slarvat bort deras förhandsbokning av stånd… Jag följer dem på FaceBook så det visste jag. Visst det fanns andra som hade s.k. rundtrasor, men inte alls i samma kvalitet som hos Lankava.se. Men till samma pris…

Det var skönt att komma ut därifrån för det var varmt och trångt och dålig luft inne på mässan. Utanför mässan var planteringarna årstidsplanterade med ljung i olika färger. Vackert.

ljung
Stockholmsmässan, plantering med ljung. Foto. ©nini.tjader.2016

2016-10-25

Vid ingången till min uteplats – ett år i bilder.

entrance
2016-10-24 Foto. ©nini.tjader.2016
Man skulle kunna tro att solen skiner efter regnet när man ser på den här bilden (ovan). Men det gör den inte. Men vått är det. Det har regnat i över en vecka av och till. Inte mycket åt gången, men regnat mest hela tiden. Blomsprute-regn kan man kalla det. Visst, regnet behövdes. Det har varit jättetorrt, jättelänge.

Tänkte det kunde vara intressant att sammanställa bilder över tiden från ingången till min uteplats för att se hur det förändras över säsongerna.

entrance
2016-10-10 Foto: ©nini.tjader.2016
Igår tog jag bort två av de solstyrda rabatt-lamporna. Den till höger är fortfarande kvar och den lyste faktiskt igår kväll. Den röda basilikan är förpassad till soppåsen och den blå cykelkorgen – där jag dumpar diverse saker på väg ut och in från/till uteplatsen – är intagen och rengjord. Pallen vid ingången är flyttad längre in på uteplatsen.

entrance
2016-10-02. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag brukar göra så att jag fotograferar i ungefär samma vinkel och på samma plats över tiden för att se hur växtligheten utvecklas. För man minns inte hur det såg ut tidigare utan bilder.



entrance
2016-08-22 Foto: ©nini.tjader.2016
I slutet av augusti var grönskan fortfarande frodig. Björnbären hade ännu inte flyttat till rabatten vid ingången och den gula solhatten var fortfarande kvar här. Några spretiga krasse-blommor fanns också fortfarande kvar här. En mårbacka-pelargon stod på pallen inne på uteplatsen.

entrance
2016-08-06 Foto: ©nini.tjader.2016
I början av augusti började kärleksörtens blommor få sin rätta storlek.

entrance
2016-07-18 Foto: ©nini.tjader.2016
I mitten av juli hade kärleksörten bara börjat knoppas, lådorna med röda petunior längs räcket till uteplatsen var fortfarande kvar. Stockrosen (den gul-rosa) hade bara börjat komma upp bakom kärleksörten. Och astilben blommade.

entrance
2016-07-09 Foto: ©nini.tjader.2016
I början av juli började det växa på riktigt i rabatten vid ingången.

entrance
2016-06-23 Foto: ©nini.tjader.2016
Här blommade den gula kaprifolen för fullt. Tyvärr fick den någon slags sjukdom/kryp?/ som gjorde att blommorna blev svarta och bara var vackra på håll.

entrance
2016-06-17 Foto: ©nini.tjader.2016

Även här blommar den gula kaprifolen för fullt. Bågen som de två gamla kaprifolerna ska klättra på är uppsatt men ännu ingen lampa.

entrance
2016-04-30 Foto: ©nini.tjader.2016
Tydligen tog jag inga bilder här under maj månad. Så det är ett glapp i tidslinjen. Här, den 30 april 2016, har krokusen blommat klart, kaprifolens blad är på väg ut, kärleksörten på väg upp.

entrance
2016-04-09 Foto: ©nini.tjader.2016
Här blommar krokusen fortfarande här och var även om det mesta blommat klart. De solcellsdrivna rabattlamporna är utsatta. Bedömde att det var slut på snöandet och tillräckligt med sol för att de skulle laddas tillräckligt för att lysa.

entrance
2016-04-01 Foto: ©nini.tjader.2016
Här är det i princip bara krokus, och första antydan till kärleksört. Svårt att tro att det här ska bli den frodiga grönska som det blir senare på året.

kärleksört
Kärleksört 2016-01-07. Foto. ©nini.tjader.2016
Jag brukar låta kärleksörten stå kvar över vintern och tar inte av de vissna blomställningarna förrän tidigt på våren. Det här är kärleksörten från 2015.

Som nedan såg det ut för nästan exakt ett år sedan minus en vecka. Ganska likt… förutom att stjärnögat fortfarande stod kvar ute på sin pall och den gula solhatten blommade för fullt där. I år blev den slaktad för ungefär en vecka sedan eftersom vi skulle iväg till tippen med annat trädgårdsavfall. De avklippta blommorna har stått i en vas på köksbordet sen dess men snart åker de i soporna. Den gula solhatten blommar fortfarande i sin nya rabatt by the way.

entrance
2015-11-04 Foto: ©nini.tjader.2016

2016-10-22

Gråväder och äpplen

gråväder
Prognosen lördag 2016-10-22. Skärmdump från klart.se
När regnet äntligen kommer… det har varit ont om den varan hela sommaren … så behöver det väl kanske inte regna HELA tiden? Ska inte oktober vara en månad med klar luft, sol och hisnande vackra färger? Färgerna finns där, vackrare i år än tidigare år tycker jag. Men solen? Var är den? Den klara luften, var är den? Nej, det är bara grått. Och mer grått. Och mörkt hela dagarna. Lampan tänd från morgon till kväll.

äpplen
Äpplen. Foto: ©nini.tjader.2016
En av fördelarna med det trista vädret är att man kan göra saker inomhus utan att känna tvånget att gå ut och vara ute. Grannen och jag var och plockade äpplen först hos en av hennes bekanta, sen hos en annan. Och äpplena behövde tas om hand.

äppelchutney
Applechutney. Foto: ©nini.tjader.2016
De ljusa äpplena ovan var mest kritiska att ta hand om snabbt. De blev till äpplechutney. Recept här.

äppelmos
Äppelmos. Foto: ©nini.tjader.2016
De övriga äpplena blev dels äppelmos, dels frysta som klyftor. Äppelmoset gjorde jag efter flitigt googlande efter enkla recept. Skalade och kärnade ur dem först, kokade med socker etc. (en blandning av de recept jag hittade efter googlande) till äpplena var färdigkokta. Mosade med potatisstöt. Behövdes inget annat. Skal och kärnhus var ju redan borttagna. Sen frös jag in dem  i plastpåsar. En portion behöll jag ute och åt till frukost med flingor och yoghurt. Jättegott blev det.

äppelklyftor
Äppelklyftor. Foto. ©nini.tjader.2016
Resten av äpplena tvättade jag och skalade och tog ur kärnhusen och gjorde klyftor av. De frös jag in i plastpåsar för att ha till något senare tillfälle (typ någon form av äppelpaj) senare i år.

vinteräpplen
Äpplen. Foto: ©nini.tjader.2016
Sen plockade vi som sagt ännu fler äpplen hos en av grannens bekanta. Det är vinteräpplen enligt uppgift. Vad nu det innebär… De håller jag nu på och gör något med… Än så länge har det blivit dels äpple i mördeg i ugn, dels två olika äppelpajer/äppelkakor. Finns hur många olika recept som helst på internet… (och så har jag ju min egen samling av äppelrecept här).

vinteräpplen
Äpplen Foto: ©nini.tjader.2016
Som om jag inte hade tillräckligt med äpplen för tillfället… så har jag både fått och plockat ur en kartong vid grinden vid en villa jag passerar när jag går hem från gymet. De har de vackraste riktigt röda äpplen jag någonsin sett.

röda_äpplen
Röda äpplen. Foto: ©nini.tjader.2016
Ägarna till trädgården var ute och plockade ner de sista häromdagen. Då fick jag de här två vackra, röda äpplena direkt från dem. Nyplockade. Skalet är riktigt mörkrött på hela äpplet och fruktköttet är helt vitt och väldigt saftigt. De äpplena äter jag som de är, rakt av. Att äta ett sånt på vägen hem från gymet är inte helt fel… ;).

Äpplet nedan plockade jag på mig när jag var på Villa, Hem och Bostadsrättsmässan i Älvsjö nyligen. Det fick hjälpa till med att mogna/rodna mina sista egna tomater. Ja, det fungerade. Tomaterna är slut nu. Äpplet fick följa med i senaste äppelkakan. Men jag undrar vad bakpulvret i det receptet hade för funktion egentligen…?

Har fortfarande äpplen kvar. Får se vad det blir av dem.

Äppelchutneyn ska jag äta mer av ikväll med den köttgryta jag gjorde igår (tog 2,5 timme att göra så jag åt den inte igår). Att göra köttgryta är också något som jag oftast gör på hösten (eller ibland på vintern). Har inget recept till den, det blir olika varje gång. Ett kilo grytbitar av nötkött (det var extrapris på ICA Maxi, 69 kr kilot) som jag fräser i stora woken med olivolja. Mycket grönsaker/rotsaker i den ska det vara. Och lök och vitlök och finhackad, torkad chili och russin och kärnfria oliver och bönor och potatis och palsternacka och krossade tomater och chili och linser och potatis och selleri och… ja en massa annat. Sånt man råkar ha hemma. Typisk höstmat.

äpple, tomater
Äpple och tomater. Foto: ©nini.tjader.2016

2016-10-20

I måndags på gymet

Bilden lånad från internet.

I måndags på gymet hade jag lite tid över innan vi började så jag tog tillfället i akt och tog några bilder. Mitt gym är Tumba Träningscenter i Tumba. Där har jag gått nu i cirka fem år. Började med ett pass i veckan, sen blev det två i veckan och sen augusti i år försöker jag gå tre gånger i veckan. Jag trivs där. Det är ett trevligt gym. Trevlig personal och bra pass. Jag deltar i vad som kallas cirkelfys. När jag började där fanns det ett pass i veckan. Sen har det ökats på. Det blev populärt och trångt om platserna. Max antal deltagare per pass är 22. När jag började var det 15…

Enda nackdelen med att gå tre gånger i veckan, varannan dag som det blir, är att gå upp om morgonen. Jag är ingen morgonmänniska. Det förstör min naturliga dygnsrytm… Men att röra på sig är livsnödvändigt. Viktigare ju äldre man blir.

anja, receptionen
Anjah i receptionen. Foto: ©nini.tjader.2016
Största bidragande orsaken till att det är så populärt är vår tränare, Anette Lundström.

Anette Lundström, vår tränare. Foto: ©nini.tjader.2016
Alltid lika glad, alltid lika peppande och stödjande. Man kan inte ha en bättre tränare.
Personligen MÅSTE jag ha inbokade pass och en tränare som pushar på för att jag alls ska röra på mig. Jag har diverse träningsattiraljer hemma, men… är det ingen som pushar blir det inget.

tumba träningscenter
Före passet uppvärmning. Foto: ©nini.tjader.2016
En del värmer upp före passet med att gå på löpbanden eller använda roddmaskinerna eller andra maskiner. Jag värmer upp innan passet genom att gå till gymet (tar 20 minuter) och sen med att ställa fram de redskap vi ska använda under passet.

tumba träningscenter
Några träningsmaskiner. Foto: ©nini.tjader.2016
Tittar man på ålderssammansättningen på våra cirkelfys pass kan det se ut som om det bara är för pensionärer. Javisst, de flesta av oss är pensionärer, men rörliga pensionärer som orkar. Och vi är inte enbart pensionärer i gruppen. Det finns några som är lite yngre. Ibland har vi tillfälligt besök av personer i 30-40-års åldern som vi kör slut på. I de flesta fall hade de inte kunna drömma om att våra pass var så hårda som de är.

tumba träningscenter, spinningsalen
Spinningsalen. Foto: ©nini.tjader.2016
Måndagar och fredagar börjar vi med 10 minuters spinning i spinningsalen. Som uppvärmning. Jag brukar använda den cykel längst fram där det är en vattenflaska och en liten handduk på bilden.

tumba träningscenter
Utsikt från spinningsalen. Foto: ©nini.tjader.2016
Jag gillar att sitta längst fram i spinningsalen eftersom man då har bra utsikt över delar av lokalerna utanför.

tumba träningscenter
Utsikt från spinningsalen. Foto: ©nini.tjader.2016
10 minuter kör vi alltså som uppvärmning. Den som vill kan låna ett aktivitetsband i receptionen för mätning av puls.

tumba träningscenter
Pulsmätning. Foto: ©nini.tjader.2016
Värden som pulsmätaren ska mäta mot ställs in utanför salen. Bara den som har ett band vet vilket nummer som motsvarar ens eget band. Vi övriga ser bara värdena, men vet inte vems det är.

tumba träningscenter, anette lundström
Anette ställer in sin cykel. Foto: ©nini.tjader.2016
Anette ställer in sin cykel, fläkt och musik sätts på och sen kör vi.

tumba träningscenter, anette lundström
Anette instruerar och peppar. Foto: ©nini.tjader.2016
När vi är klara i spinningsalen går vi in i stora salen med redskapen för cirka en halvtimmes cirkelfys.

tumba träningscenter
Redskap i salen. Foto: ©nini.tjader.2016
Vi kör 45 sekunder på varje station, 22 stationer, ett varv runt, till musik och peppning från Anette som också har full koll på att vi gör det vi ska och gör det rätt.

tumba träningscenter
Redskap i salen. Foto: ©nini.tjader.2016
När vi gjort hela varvet plockar vi snabbt undan och tar fram mattorna. Sen är det core träning till musik och Anettes instruktioner i cirka 20 minuter, följt av relax-övningar.

De här är roligt och nyttigt och svettigt. Skulle inte vilja vara utan det.
Tisdagar och onsdagar är övningarna lite annorlunda. Torsdagar är det yoga för de som gillar det (inte min grej).

Imorgon är det dags igen. Då är det fredag.