Sidor

2014-11-27

Upp amaryllis, del 4

amaryllis alfresco
2014-11-26 Foto: ©nini.tjader.2014
Nu går det undan.
Uppåt.
Måste ta fram amaryllis-stödet innan den blir för hög.
Jämför storleken med hur det var för en vecka sedan.

2014-11-26

Historeätarnas 60-tal = historieförfalskning?

Bild från SVTs webb.
I måndags såg jag TV-programmet "Historieätarna" om 60-talet. Har bara sett korta snuttar ur tidigare säsong, plus del ett av årets. Har tyckt att det verkat som ett trevligt program.

Miljöerna och kläderna och en del andra företeelser var väl ganska mycket 60-tal som jag minns det. Jag var ju med då och genomlevde både det och den mat som då åts.

Inte sjutton åt vi det som visades och beskrevs i Historieätarnas 60-tals-avsnitt… Det mesta av det som nämndes och visades och åts i programmet har jag aldrig hört talas om, än mindre ätit. Kokt grisknorr??? Vaddå?

Bild från SVTs webb.
Limpa med gurk- och skinkmajonäs (1960-talet) >>
Aldrig sett, aldrig hört talas om, aldrig ätit.
Bild från SVTs webb.
Gurktunnor med roquefort (1960-talet) >>
Aldrig sett, aldrig hört talas om, aldrig ätit.
Pomodoro Ripieni (1960-talet) >>
Aldrig sett, aldrig hört talas om, aldrig ätit.

De nämnde och åt även chokladpudding i risrand?? Chokladpudding från oulver, ja, men i risrand? Har jag aldrig hört talas om eller ätit. Chokladpudding hade vi dock som efterrätt då och då.

De nämnde även fiskbullsmacka och torskrom. Visst det fanns till viss del. Fiskbullarna fanns företrädesvis i skolbespisningen. Torskrom? Njae… inte så vanligt. Eller en förrätt som var någon slags hummercocktail. Hummercocktail? Innan det fanns de små plastförpackade fusk-hummer-pinnarna? Inte något vanligt folk åt precis. Oxtunga? Jo, det fanns. Men bara som kallskuret till julbordet (och jag åt det aldrig – man såg ju att det hade varit en tunga).

Bara för att de här recepten funnits/finns i en kokbok från 60-talet innebär inte att det var det folk vanligen åt.

Det pratas också om att det var nu det kom konserver (grönsaker i glasbukar) och pulverpåsar för exempelvis potatismos och soppor. Det finns ju än idag. Men så särskilt vanligt att de åts just på 60-talet var det nog inte vad jag kan minnas.

Böckling till frukost? Nej. Böckling var en delikatess och åts med andakt på smörgås någon gång ibland.

Så vad åt vi på 60-talet? Hemma hos mig såg det normalt ut så här för att nämna några typiska maträtter från den tiden:
• Kalops med rödbetor och potatis varje söndag.
• Gul ärtsoppa med feta fläskbitar (som jag alltid skyfflade över till pappa) med efterföljande pannkakor med sylt (jordgubbssylt vanligen) varje torsdag.
• Stekt strömming med riktigt potatismos.
• Köttbullar med kokt potatis och brun sås och lingonsylt.
• Stekt fläsk med löksås och kokt potatis.
• Pyttipanna på korv och potatis och lök med stekt ägg.
• Stekt salt sill med löksås och kokt potatis.
• Stekt, skivad falukorv med kokt potatis.
• Stekt spätta med remouladsås och kokt potatis.
• Kokt torsk med äggsås och kokt potatis.

Var jag sjuk fick jag kokt kalvkött i dillsås och kokt potatis. Dillkött associerar jag fortfarande med sjukdom…

Det är de rätter jag minns mest. Det fanns säkert fler.

Soppor? Någon enstaka gång Ängamat (primörgrönsaker som gröna ärtor och morötter exempelvis i en mjölk-baserad och mjöl-avredd soppa) sommartid. Men inte från påse.

Sallader? Nej. Inget sånt. Grönsaker åt jag på mackor med pålägg. Det var gurka, tomat och isbergssallad. Ost-mackor och leverpastejsmackor. Runt jul skink-mackor med snäll Slotts-senap. Fyllda paprikor först mot slutet av 60-talet. Då fyllda med köttfärs och ris och toppade med riven ost, gratinerade i ugn. 

Till efterrätt var det antingen chokladpudding eller brylépudding från påse vid högtidliga tillfällen. Efterrätter var inget som åts till vardags.

Vad drack vi till maten på 60-talet? Jo, lätt-öl. Minns inte vad den hette.

Men vi åt inte det som Historieätarna påstår.
Om de är så dåligt pålästa om 60-talets mat, hur är det då med de andra perioderna de beskriver? Är det lika illa där? Det gör att jag misstror programmet från och med det här avsnittet om 60-talet.

2014-11-24

Att driva upp ekollon

ekollon
Foto: ©nini.tjader.2014
Precis som många andra har jag läst om hur folk drar upp små ekplantor from ekollon. Blev påmind om det för ett antal veckor sedan då jag fick ett ekollon i huvudet från en ek jag passerade på väg hem från gymet. Så jag stannade och plockade på mig ett antal nyfallna ekollon.

Hade läst någonstans att man skulle lägga dem i en skål med vatten tills de började öppna sig, så det gjorde jag. Efter cirka tre veckor började de öppna sig. Då var det dags för nästa steg.

Grävde fram ett antal mindre glasburkar och hängde upp ekollonen med hjälp av knappnålar (som rostar by the way…). Nej, man behöver inte särskilda ekollonvaser från Svensk Tenn för att lyckas. Det går lika bra med gamla glasburkar med lagom stor öppning så det är luft runt ekollonet och så att knappnålarna har en kant att hänga på. Det bör också finnas plats för de rötter som bildas.


Vas ekollon från Svenskt Tenn, 150 kr.

Håll koll på vattennivån i burkarna så att ekollonen har kontakt med vattnet. Tänk på att vatten dunstar när det är varmt inomhus och om burkarna står på en fönsterbräda över ett element.

Nu har "svansarna" börjat komma. Jag har sju burkar med ett ekollon i varje. Alla gror. Nu väntar jag på att de också ska skjuta upp en liten stam och bilda blad…
Med lite tur så.
Fortsättning följer. Så här som på bilden nedan hoppas jag det blir…

odla ekollon
Bilden hittad på internet.

2014-11-23

Hål i himlen

himmel
iPhone-foto: @nini.tjader.2014
Idag var det åtminstone ett par timmar med blå himmel och nästan sol – efter en november i Stockholmsområdet med cirka 2 timmars sol under hela november.
Allt känns så mycket bättre när himlen är nästan blå.
Just här hade den dessutom en reva i de tunna molnen…

Rosmarin på tork

rosmarin
Foto: ©nini.tjader.2014
Granbarr redan?
Nej, rosmarin som ligger på tork.
Det mesta på plantan i krukan hade redan torkat då jag slaktade plantan.
Resten får torka så här.
Sen ska det ner i en burk och ställas mörkt i ett skåp.
Jag har aldrig lyckats övervintra en rosmarinplanta inomhus från ena året till det andra.
Har fortfarande torkad rosmarin kvar från förra året…
Nästa år bör jag kanska låta bli att odla rosmarin?
Men det är ju så gott också färskt när man grillar kött…

2014-11-22

Det är serverat

fåglar
Foto: ©nini.tjader.2014
Det är serverat nu i alla fågelmatarna.

Jordnötter får de hela året runt – då hjälper fåglarna nämligen till med att hålla diverse småkryp borta från rabatter och buskar. Vildfågelfrö får fåglarna bara över vinterperioden. Talgbollar brukar de inte gilla, men i år verkar de gilla även dem.

fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2014
Talgbollarna hänger i det självsådda äppelträdet, alldeles utanför räcket till uteplatsen. Jodå, i år äter de även av dessa.

fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2014
Jag har två jordnötsautomater. De är fyllda året runt och mycket uppskattade av småfåglarna och ett par hackspettar. Förut kom hackspettarna bara på våren, när de hade ungar, men jag såg honan senast i veckan som gick.

hackspett
Hackspett. Foto: ©nini.tjader.2014
fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2014
Fröautomaten med vildfågelfrö finns bakom uteplatsen, alldeles bredvid odlingskragen. Vildfågelfrö är extremt skräpigt med alla skal från dem. När jag fyllde på den här nyligen var det uppskattat av fåglarna. De tömmer den på knappt två dagar… Tydligen gillar de lite omväxling från jordnötterna de ätit i flera månader. De som mest gillar vildfågelfröet (hampfrö+solrosfrö) är pilfinkarna. Men även talgoxarna och blåmesarna förser sig. Och koltrastarna tar en del av det som ramlar ner på marken när de andra sprätter omkring.

koltrast
Koltrast. Foto: ©nini.tjader.2014
Jag har en till fågelmatare för talgbollar. Men den har jag inte satt upp än. Fåglarna är inte helt förtjusta i den… Köpte den på julmarknaden på Taxinge Slott för ett par år sedan. Såg vid årets julmarknad att de fortfarande säljs där. Häromåret, när det var väldigt mycket snö, försvann den ner i en snödriva och frös fast där. Fick inte fram den förrän snön smält… Men den klarade det.

fågelmatare
Foto: ©nini.tjader.2010

2014-11-20

Snart dags ta fram adventsbarnen

adventsbarnen, lisa larsson
Bild från nyhetsbrev från designonline.se
Så här års blir jag alltid påmint om att det snart är dags för Adventsbarnen av Lisa Larsson. Den här gången var det nyhetsbrevet från Designonline.se som pushade för dem och samtidigt berättade att de nu har producerats för sista gången. Här är sidan där man kan beställa dem.

Varje år förvånar det mig hur mycket de kostar. Ordinarie pris 799 kronor STYCK! Just nu 639 kr styck. Men det kan finnas för lägre pris på andra ställen.

Jag har alla fyra. Vi fick dem till jul fyra jular i rad på mitt förr-förra jobb. Värda en förmögenhet… och mer värda blir de väl nu när de slutat tillverkas.

Om du har dem och undrat över i vilken ordning de ska stå, titta under respektive figur. Där står ett nummer. I alla fall gör det det under mina… Kollade nyligen på de som säljs idag, och dels står det inga nummer under dem, dels är de gjorda hos Rörstrands. Mina är från Gustafsbergs.

adventsbarnen, lisa larsson
Foto: ©nini.tjader.2014
Det finns egentligen bara en sorts ljus som fungerar i dem. Det är Liljeholmens Birgitta-ljus. Hållarna är dock lite olika så man får snida till ljusen i botten för att de ska stå och i vissa stoppa i lite folie så de står stadigt.

Mer information om Lisa Larsson hittar du här.

Jag har alltid gillat de här adventsstakarna, fast jag egentligen inte firar jul. Och jag använder dem varje år.





Så här ser mina egna Adventsbarn ut:
adventsbarn, lisa larsson
Mina egna adventsbarn. Foto: ©nini.tjader.2014

2014-11-19

Upp amaryllis, del 3

amaryllis, alfresco
Foto: ©nini.tjader.2014
Det går framåt. Nu har amaryllisen börjat växa. Den har fått vatten en gång nu efter planteringen.
Det ser lovande ut. En annan ytterkruka har den också fått. Stod inte ut med den i orange…

2014-11-16

Uppsatt

grangirlanger, ljusslingor
Foto: ©nini.tjader.2014
Nu är de uppsatta.
Granrisgirlangerna från Ikea.
Och ljusslingorna, också från Ikea.

Foto: ©nini.tjader.2014
Den korta ljusslingan, den som sitter på ovankanten på planket, lyser bara till hälften. Märkligt nog bara i den ände som är längst bort från kontakten… Hur är det möjligt? Det är en LED-slinga. Den måste jag byta ut. Tänkte jag skulle sätta upp dem innan det blev så kallt att man fryser händerna av sig när man håller på. Och testa att de lyste förståss. Ljusslingorna har fått timers så de inte står och lyser hela tiden.

Det är väldigt tomt nu på uteplatsen.

2014-11-14

Novemberblommor

krokus
Krokus i november… Foto: ©nini.tjader.2014
Till min fasa upptäckte jag igår att krokusarna är på väg upp i rabatterna… Definitivt fel årstid. Visst, jag vet att de brukar synas under snön och stå där och vänta på våren. Men än är våren långt bort.

jätteverbena
Jätteverbena. Foto: ©nini.tjader.2014
Samtidigt blommor fortfarande jätteverbenan. Så jag väntar lite till innan jag klipper ner den. Gräver upp plantan gör jag inte förrän i vår. Tyvärr är den bara ett-årig, men den blir runt 2 meter hög och behöver lite stöd när den är som högst.

kärleksört
Kärleksört. Foto: ©nini.tjader.2014
Kärleksörten börjar se utblommad ut och den blev lite tilltufsad i förra veckan då det föll tung och blöt snö på den. Blev tvungen att binda upp den eftersom den efter snön ville lägga sig platt på marken. Några grenar av den tog jag in. Annars tycker jag att uteblommor ska vara kvar där de växer och klipper sällan av och tar in. De är vackrast där de står. Men några hade gått av och då finns det ju inget alternativ.

stjärnöga
Stjärnöga. Foto: ©nini.tjader.2014
Min stjärnöga har blivit större på sistone och är full med nya blomknoppar. Tveksamt om de slår ut. Det är lite för mörkt ute för det. Den tål lite frost. Tror inte den tål att tas in – om jag nu hade någon plats för den inne, vilket jag inte har. Men den får stå där ute i sin kruka så länge det går.

Okänd växt. Foto: ©nini.tjader.2014
Och den här, ovan, som självsått sig (eller sått sig med fåglarnas hjälp), har jag hela sommarsäsongen undrat vad det är och/eller vad den ska bli. Kommer det en blomma? I så fall vad? Vad ÄR det för växt? Så här ser den nu ut i mitten av november. Överlever den till nästa år?

Om det inte regnar i helgen sätter jag dit plast-granriset på räcket till uteplatsen, och ljusslingorna. Tänkte få det gjort innan man fryser fingrarna av sig utomhus. Såg i morse på väg till gymet att flera av grannarna redan satt dit sina. Det är ju beckmörkt dygnet runt så här års, så varför inte…

2014-11-13

Sista mangolden skördad

mangold
Mangold 2014-11-12 Foto: ©nini.tjader.2014
Igår tog jag hand om den sista mangolden. Det sägs att den är två-årig så jag klippte av bladen istället för att rycka upp hela plantorna. Får se i vår om den kommer tillbaka… Annars har jag fortfarande frö kvar.

Googlade mig till att man kan frysa mangold som den är. Så hälften av det jag klippte av frös jag in (efter att ha sköljt den för att få bort eventuella kryp och jord). Hälften använde jag i min vegetariska lasagne istället för spenat. Det har jag gjort en gång förut. Då lärde jag mig att den krymper extremt mycket när man fräser den i olivoljan. Så den här gången hade jag i betydligt mer i kastrullen för den såsen. Och fortsatte fylla på tills det såg lagom mycket ut.

mangold
Mangold 2014-11-12 Foto: ©nini.tjader.2014

2014-11-12

Upp amaryllis, del 2

amaryllis, alfresco
Foto: ©nini.tjader.2014
Lägesrapport från igår, 2014-11-11: den växer amaryllisen.
Alldeles lagom snabbt, det vill säga långsamt.
Men jag måste gräva fram en annan ytterkruka. Jag gillar verkligen inte orange, inte på någonting (jo jag vet att det är en vanlig modefärg i år).

amaryllis, alfresco
Foto: ©nini.tjader.2014
Hur många stänglar blir det? Minst två, förmodligen tre.
Fortsättning följer.

2014-11-09

Inomhusliv

sovrumsfönster
Sovrumsfönstret utifrån. Foto: ©nini.tjader.2014
Nu stänger vi in oss över vintern. Jag har verkligen ingen som helst lust att gå ut när det är regnigt, vått, råkallt, grått och kortare och kortare timmar med ljus där ute.

Till gymet går jag två gånger i veckan, året runt, utom då vår tränare är ledig eller det är helg. Man ser på skohyllorna vilka som åker bil dit och vilka som går eller cyklar…

Skor på gymet. Foto: ©nini.tjader.2014

pelargoner
Pelargoner inne. Foto: ©nini.tjader.2014
Pelargonerna som jag flyttade in lever fortfarande. När de kom in startade de en sista blomning. Bilden ovan tog jag för ett par dagar sedan, en av de regnigare dagarna. Idag är alla blommor bortvissnade.

mässingsljusstakar
Putsade mässingsljusstakar. Foto: ©nini.tjader.2014
Jag gör sånt som man bara gör på vintern. Som att putsa mässingsljusstakarna och sätta dem på plats på köksbordet. De har varit undanstoppade över den ljusa säsongen.

soffbord
Nyoljat soffbord. Foto: ©nini.tjader.2014
Jag har oljat in soffbordet i vardagsrummet – vilket har behövts länge. Det är faktiskt första gången jag oljar in det sedan jag köpte det för cirka sex år sedan. Det behövdes verkligen. Nu är det gjort.

stickad katt
Stickad katt. Foto: ©nini.tjader.2014
Stickade/virkade också klart katten till Birgitta som jag lovade henne för väldigt länge sedan. Hon blev glad för den.

sovrum, väggmålning
Testmålning av del av sovrumsväggen. Foto: ©nini.tjader.2014
Har också testmålat en del av sovrumsväggen med den mörkblå färg jag valt (Flügger testburk på 0.35L färg). Samtliga väggar i sovrummet ska få den här färgen. Jag gillar den. Återstår att gå och köpa in 6 liter färg, roller med skaft, och maskeringstejp som inte tar bort den underliggande tapeten (den billiga beiga maskeringstejpen fungerar inte på de här tapeterna).

Sen ska jag måla. Men först måste jag tänka ut en fungerande logistik för hur allt ska flyttas runt så väggarna kan målas. Det är trångt i sovrummet.

Jag har också tagit bort sängramen från resårmadrassen.  Köpte den i juni och sedan dess har det känts som om sängen när som helst skulle braka ihop. Jag fick börja varje morgon med att skjuta ihop sängramens delar. När jag rörde mig i sängen kändes det som om den gungade och höll på att falla ihop. Nu är ramen borttagen och metallbenen tillbaka. Resårmadrassen har även fått ett svart överdrag. Huvudänden av sängramen har jag helt enkelt ställt mot väggen. Fungerar det också. Känns som en helt ny säng.

The Illustrator WOW! Book
Foto: ©nini.tjader.2014
Har också fått mitt ex av den senaste versionen av The Adobe Illustrator WOW! boken för CS6 och CC. Du kan köpa den hos Adlibris eller Bokus. Eller hos Amazon eller PeachPitJag ingår i The Illustrator Test Team som testar att det som beskrivs i kapitlen fungerar.  Boken är på engelska.

The Illustrator WOW! Book
Foto: ©nini.tjader.2014

Och utet då? Jo det är nästan klart för vintern. Kastade de sista ute-pelargonerna igår. Krukan med stjärnöga är kvar än. Den tål lite frost och har en hel del blomknoppar. Klockrankan tog jag bort för ett par dagar sedan. Ska bara tömma krukan på jord så jorden inte fryser fast i den. Grannen och jag har till och med satt ut snöpinnar vid den plantering som ligger kritiskt till när det blir snöplogning. Och jag ska idag lägga presenningar på bänk och hylla på uteplatsen. Borde kanske sätta upp grangirlanger (i plast) och utebelysningen runt räcket på uteplatsen innan det blir kallare. Det är tre veckor kvar till första advent, men man kan ju sätta upp det utan att tända belysningen.


Sen kan vintern komma. Inte för att jag vill det (jag hatar snö och kyla), men för att den alltid kommer.

2014-11-06

Upp amaryllis

amaryllis
Foto: ©nini.tjader.2014
När jag var inne i stan i måndags köpte jag en amaryllis hos Blomsterlandet på Sveavägen. Komplett med skylt och odlingsanvisningar. Dag ett sätter man den med örterna ner i ett glas med vatten för att väcka rötterna. Så ska den stå i ett dygn.

amaryllis
Foto: ©nini.tjader.2014
De hade extrapris på den här sorten. SEK 69,90 istf SEK 99. Det är en vitblommande amaryllis vid namn Alfresco. Kan få tredubbla blommor.

amaryllis, odlingsinstruktion
Foto: ©nini.tjader.2014
Dag två, dvs onsdag 2014-11-05, tog jag fram det som behövdes för planteringen.

Foto: ©nini.tjader.2014
Leca-kulor, markväv för att lägga längst ner i botten på krukan så leca-kulorna inte ramlar ur, kruka med hål i botten, ytterkruka och vanlig blomjord.

amaryllis, amaryllis alfresco
2014-11-05 Foto: ©nini.tjader.2014
Nu är den planterad och vattnad. Det blev en orange ytterkruka eftersom den röda jag brukat ha till mina årliga amaryllis tyvärr gick i golvet och gick sönder förra säsongen. Men det funkar ju med en orange ytterkruka eftersom blomman blir vit.

Notera den mycket lilla gröna toppen högst upp på löken. Nu är det bara att vänta och se och hoppas på en pampig blomma.

2014-11-05

Stickad katt (DIY)

Foto: ©nini.tjader.2014
För en del år sedan stickade jag en katt av restgarner. Den fick gröna ögon av två knappar. Den sitter där i soffan och jag dammar av den ibland. Sen en dag fick Birgitta (granne) syn på den och ville också ha en. Så då gjorde jag en till. Lite annorlunda. Den låg länge nästan klar med ett saknat ben. Ibland har man inte tid med sånt här… Jag är inte särskilt pysslig av mig. Häromkvällen gjorde jag äntligen klar den, skaffade fyllning och sydde dit detaljer. Det här blev resultatet.


Foto: ©nini.tjader.2014
Birgitta var och hämtade den igår eftermiddag.
Stickbeskrivning?
Beklagar, jag stickar aldrig med beskrivning. Jag stickar alltid på fri hand.
Just den senaste stickade katten har virkat huvud, och virkade ben. Allt restgarn upprepat från en f.d. tröja. Fyllningen är kuddvadd köpt på Ohlssons Tyger.
Jo, båda har också svans, men det syns inte på bilderna.

2014-11-02

Klotter

Foto: ©nini.tjader.2014
I veckan var det höstlov.
Härom kvällen var det fullt ståhej och massor med ungdomar i grannföreningens uthyrningslokal. Delvis var de ute på gatan på kvällskvisten.
I fredags konstaterade jag när jag drog upp persiennerna att bullerplanket på andra sidan gatan hade blivit klottrat på.
Kanske inte har något samband med ungdomarna i lokalen, men…
Tänkte att jag behövde kolla vår sida av planket. Vilket jag gjorde när jag kom hem från gymet i fredags förmiddag.
Jodå. Här var det också klottrat.
Föreningsstyrelsen är underrättad.

Fönstret direkt bakom bullerplanket här är mitt sovrumsfönster, dörren+fönstret till höger är mitt vardagsrum.

Jag hatar klotter. Det är sån onödig förstörelse.

PS. Just det här klottret är nu borttaget.