2017-02-23

Finns mitt drömkök?

kök, kitchen
Miele-kök. Bild från internet.

I december 2011 skrev jag ett inlägg på min engelskspråkiga blogg om hur jag tycker att mitt drömkök ska vara. Du hittar det här.
Kom att tänka på det när jag igår läste ett intressant inlägg i en av de inredningsbloggar jag följer, Husligheter. (Hon borde ha blivit årets inredningsbloggare, alltid lika intressant att läsa).
Jag frågade mig själv i december 2011 om mitt drömkök existerar. Jag frågar mig fortfarande samma sak. Utvecklingen har gått både framåt och bakåt sedan dess. Det här är en uppdatering från det jag skrev på min engelskpråkiga blogg 2011.
kök, kitchen
Bild från internet.
Vad jag efterlyser är köket som bara fungerar och som har plats för allt man behöver i ett kök.
Ett kök där arbetsytorna är precis lagom stora så man inte behöver använda köksbordet eller täcka vasken med en skärbräda för att få tillräcklig arbetsyta.
kök, kitchen
Kök med matbord. Bild från internet.

Ett kök som är tillräckligt stort för att få plats med ett stort köksbord (som kan användas som arbetsbord vid de tillfällen då man behöver en stor, flat yta).
Ett kök som kan vara en social samlingsplats .och där man kan sitta länge och äta och prata eller läsa tidningen (de av oss om läser papperstidning) när man är ensam där.
Ett kök där det finns tillräckligt med hyllor och skåp för allting man behöver i ett kök både för matlagning och måltider.
Ett kök där det finns plats för ett fullstort kylskåp OCH en fullstor frys.
Ett kök som är lätt att hålla och göra rent. (Det vill säga, inga skåror och utskjutande dekorationer på skåpdörrar exempelvis).
kök, kitchen
Marbodal, skafferiskåp. Bild från internet.

Ett skåp eller utrymme för torrvaror/skafferi vore toppen…. Jag saknar fortfarande det skafferi med friskluftsintag som jag hade i min förra lägenhet.
kök, kitchen
Lådor istället för hyllplan. Marbodal. Bild från internet.

…och lådor i alla undre köksskåp istället för hyllor. Lådförvaring i köksskåpen är numera vanligt.
kök, kitchen
Köksö. Bild från internet.

Jag skulle gärna vilja ha en köksö – för arbetsytornas skull och för möjligheten till mer förvaring under köksön. Men i de flesta kök får man nog bestämma sig för om man vill ha ett köksbord/matbord eller en köksö. Det får normalt inte rum bådadera om man inte har ett jättekök.
Två stora diskhoar. Ja tack. Jag har det nu, men har inte tidigare haft det. Stora diskhoar är toppen. Inga runda hoar… please.
kök, kitchen
Öppna hyllor i kök. Bild från internet.

Inga öppna hyllor som suger åt sig fett från matlagningen.
Inga övre köksskåp som slutar en bit från taket (jag har haft det). Övre köksskåp bör gå ända upp i taket. Den där hyllan ovanpå blir bara en fettdrypande hylla där man inte kan ha någonting vettigt.
kök, kitchen
Mörka fronter. Bild från internet.

Inga mörka köksskåpsfronter i trä eller metall.
kök, kitchen
Öppen planlösning kök+vardagsrum. Bild från internet.

Ingen öppen planlösning av köket mot vardagsrummet. Vem vill se röran i köket efter matlagning? Vem vill ha matos och fett samlat i möblerna i vardagsrummet? Det har blivit allt för vanligt med öppen planläsning mellan kök och vardagsrum. Öppenheten kan vara förförande, men den är inte särskilt praktisk.

kök, kitchen
Kök utan övre köksskåp. Bild från internet.

Om man tittar i svenska kökskataloger råder en trend med mycket få överskåp eller inga alls.
Om man tittar i en svensk – eller annan – inredningstidning, så har de ofta inga riktiga köksskåp heller. Jag förstår inte var de kan tänkas förvara allt sånt som behövs i ett kök om dess innevånare är personer som både lagar och äter mat (och inte bara värmer upp i mikro eller bär hem färdiglagad mat).
Den nuvarande trenden, och redan 2011, är att väggarna inte har några övre köksskåp alls. Eventuellt har de ett antal öppna hyllor istället. Öppna hyllor i kök är lika illa som köksskåp som inte går upp i taket. Det blir flottigt av matlagning. Och varför ska man  ha synliga köksattiraljer på hyllorna om man skulle kunna undvika det med skåp med dörrar?
kök, kitchen
Lantkök. Bild från internet.

En annan trend är kök med s.k. lantlig atmosfär. Det är paneler, det är skåpdörrar med glas som avslöjar skåpens innehåll, det är rysch och pysh, och det är nötta möbler och andra detaljer. Usch…
kök, kitchen
Tyg istället för dörrar. Bild från internet.
Eller så tar man bort dörrarna på de nedre köksskåpen och hänger tid veckade eller rynkade tyg-draperier framför skåpens innehåll. Hur smutsiga blir inte dessa tyg-skynken efter första gången man diskat eller sysslat med matlagning?
Och så dessa paneler som går upp på halva väggen… Nej, tack.

kök, kitchen
Ett svart kök. Bild från internet.

Vad jag vill se är ett funktionellt kök med släta ytor som är lätta att göra rent. Och vita köksluckor (eller eventuellt ljusgrå, men svarta är inte så dumt heller med förbehåll för att alla fingeravtryck syns på svart, och allt damm). Helst ljust och fräscht.
kök, kitchen
Kök med tapet. Bild från internet.

Eventuella ytor som går att tapetsera får gärna ha en färggrann/mönstrad tapet, men i övrigt så… Ljust och fräscht. Och inga restaurang-kök i metall tack. Och inga fett-samlande hyllor ovanför de övre köksskåpen. De övre köksskåpen både behövs och behöver gå ända upp till taket.
kök, kitchen
Köksbelysning. Bild från internet.

Bra belysning både över köksbord och arbetsytor är ett måste. Gärna separat styrbara och dimbara. Gärna plats för en bokhylla där man kan förvara kokböcker och liknande som kan ha behov av i ett kök. Skåpdörrar utan glas. Inbyggd ugn och mikro på en bekväm arbetshöjd där man inte behöver gå ner i knäläge för att se hur det går i ugnen, eller använda en stege (jag är 160 cm kort) för att se vad som pågår i mikron. 
kök, kitchen
Ja tack… Bild från internet.

Och vem är det som fått för sig att om man är ett en-persons-hushåll så behöver man bara en liten kombo kyl-frys? Särskilt en-persons-hushåll behöver fullstora kyl-frysar så man kan ta tillvara stor-förpackningar till extra-pris om man vill det. Eller få plats med bröd i frysen eftersom man behöver dela det så det inte blir dåligt innan det tar slut. (Jag har aldrig förstått mig på de som nöjer sig med ett litet SMEG-kylskåp med minimalt frysutrymme. Som dessutom är dyrt.)

kök, kitchen
Kök med kristallkrona

Och vad är det för idioti att vilja ha en kristallkrona över köksbordet? Hur smutsig och fett-drypande blir inte en sån? Förutom att det ljus den ger inte är världens bästa. Vill man ha mysljus, använda stearinljus.
kök, kitchen
Drömkök. Bild från internet.

Mycket av det här kommer jag aldrig att få. Som pensionär har jag helt enkelt inte råd att bygga om mitt kök. Men jag har bytt spis till en modernare, och bytt hyllplan till lådor i ett av köksskåpen. Jag bytte handtagen på köksskåpen kort efter att jag flyttade hit. Jag kommer att byta tapeter på de väggar som idag är tapetserade när jag får råd till det. Skulle gärna vilja byta hyllplanen i samtliga nedre köksskåp, men det har jag inte råd med. Skulle också gärna vilja byta ut arbetsytornas beklädnad (idag är det fusk-ek), men det har jag inte heller råd med. Fullstora kyl-frysar är också en önskedröm, men det skulle innebära att jag skulle behöva riva ut några skåpenheter, så det blir nog aldrig av.
Får fortsätta drömma. Och fortsätta förvånas över de köksinteriörer som visas i inredningstidningar och inredningsbloggar som förvisso är snygga på bild, men ack så opraktiska om man skulle behöva laga mat och diska och allt sånt i dem. De mest hajpade köken må vara snygga att se på, men praktiska? Icke.

2017-02-18

Mina orkidéer blommar som bäst just nu

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto:©nijni.tjader.2017
Mina orkidéer blommar som bäst just nu. Jag har sex stycken, samtliga brudorkidéer (phaleanopsis). Jag har haft dem i många år. De äldsta är minst tio år gamla eller så. De blommar vanligtvis en eller två gånger per år. Senast var i höstas, och så nu då. Men det kan ta lång tid ibland innan de blommar om.

Samtliga står nu i glasvaser utan avrinning. De har leca-kulor i botten av vasen och sedan vanlig s.k. orkidéjord, dvs någon sags bark. Jaghar aldrig använt mossor eller något annat till dem. Tidigare stod de i bark i små halvgenomskinliga plastkrukor med avrinning, men efter att under en längre tid ha testat med en av dem i en glasvas utan avrinning så fick samtliga den lösningen när jag planterade om dem. Man får vara observant då att de inte får för mycket vatten. Duscha ibland och vattna försiktigt när det ser helt torrt ut eller om bladen börjar kännas "svampiga" och trötta. Mina orkidéer har aldrig haft ohyra. En enda har jag genom åren haft död på. Det var efter ett vattenexperiment som inte fungerade.  Men i övrigt är de väldigt oproblematiska. Orkidéer är nog de mest lättskötta krukväxter som finns. Vackra då de blommar, jättetråkiga då de inte blommar.

Jag sätter små skyltar i krukorna där jag skrivit vilken färg de har eftersom de alla ser likadana ut när de inte blommar.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den ovan är den enda som inte blommar än i den här omgången. Å andra sidan var det den som blommade sist och längst i höstas. Men knoppar är på väg. Bara att vänta. Den ska bli lila. Har för mig att den är helt lila på både de yttre och de inre blombladen.

Mina orkidéer står i mina två köksfönster. Det ena fönstret vätter åt söder, det andra åt väster. Det är väldigt ljust i det här hörnet. Tidigare stod orkidéerna i vardagsrumsfönstret som är ett västerfönster. Där ville de varken växa eller blomma. När jag flyttade dem till köket blev det fart på dem och så har det fortsatt vara. De ska inte stå i direkt sol sägs det… men mina verkar gilla det.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Jag misshandlade just den här en del nyligen. Testade att sätta den i bara vatten (och lite leca-kulor i botten). Det gillade den inte. Tog upp den igen, sköljde av den,  tog bort mjuknande, ruttnande rötter, tvättade leca-kulorna, lät plantan torka i två dygn. Sen tillbaka med leca-kulorna och därefter vanlig bark för orkidéer och ner med plantan i barken igen.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Innan jag för en del veckor sen planterade om samtliga sex orkidéerna så bodde tre av dem i en ampel i fönstret och blommorna hängde vackert över kanten. Nu när de fått större krukor att bo i kan de inte längre vara kvar i ampeln vilket fick till följd att vissa av dem, som den här vita som har jättestora blommor, fick bli uppstagade rakt upp igen för att få plats i fönstret. Och för att på bästa sätt visa upp sina blommor.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den gula orkidéen har två stänglar i år. Än så länge klarar den sig utan stöd för blomstänglarna.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den mörklila med betydligt mindre blommor än de andra behövde också stöd när den inte längre bor i ampeln.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den här ovan, som är min äldsta orkidé, har inte heller något stöd.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här ser blommorna ut på den. Gillar färgkombinationen med två sorters rosa-lila. Den är nog minst tio år gammal.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den vita med lila kanter är också en av mina äldsta orkidéer. Blommorna ser ut som exotiska fjärilar…

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Det här (ovan) finns längst ut på en gammal, fortfarande levande, före detta blomstängel på den lila orkidé som ännu inte slagit ut sina blommor. Det har funnits där i åtskilliga månader. Sen i somras tror jag. Vad blir det av det? Blommor? En ny liten planta? Återstår att se. Lång tid tar det i alla fall.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Den gula, i år tvåstänglad, är en bra blommare. Blommorna på den brukar hålla sig fina i flera månader innan den ger upp.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Och den helt vita är pampig med sina stora blommor.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Orkidéer är fascinerande blommor. Titta riktigt nära på blommorna. Varje sort har sina egenheter.

Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Brudorkidé phaleanopsis
Brudorkidé phaleanopsis. Foto: ©nini.tjader.2017
Som sällskap till orkidéerna finns just nu också den sista amaryllisen, en Merry Christmas… Blomman har just slagit ut. När den blommat klart och tjälen gått ur jorden där ute gräver jag ner den någonstans utomhus. Den är pampigt röd och stor. Löken har haft två blomstänglar tidigare, korta och med ynkliga blommor som inte ville slå ut. Men den här sista stängeln…

amaryllis "merry christmas"
Amaryllis "Merry Christmas" 2017-02-18. Foto: ©nini.tjader.2017

2017-02-16

Krokus från IKEA – smygstart för våren

krokus, crocus
Krokus från IKEA 2017-02-04. Foto: ©nini.tjader.2017
Så här års längtar man som mest efter våren, vårblommor, grönska…
Nyligen köpte jag därför en kruka med krokus från IKEA (SEK25).
För att smygstarta våren.

krokus, crocus
Kroekus från IKEA, 2017-02-12. Foto: ©nini.tjader.2017
Efter en dryg vecka började blommorna visa sig.

krokus, crocus
Krokus från IKEA, 2017-02-14. Foto: ©nini.tjader.2017
Den 14 februari slog krokusblommorna ut.

krokus, crocus
Krokus från IKEA, 20917-02-14. Foto: ©nini.tjader.2017
Stora, mörklila blommor fick den.

krokus, crocus
Krokus från IKEA, 2017-02-16. Foto: ©nini.tjader.20167
Två dagar senare hade blommorna vissnat. Eventuellt kommer det någon mer blomma på någon av de lökar som inte blommat än.

När tjälen gått ur jorden där ute så att det går att gräva i den kommer jag att gräva ner de här lökarna någonstans i trädgården. Då får jag glädje av dem nästa år. Men just nu är marken djupfryst.

Jag såg dock två snödroppar idag som nästan slagit ut. Snart så… De krokus som finns i rabatterna sen tidigare visar några centimeter av sina blad, men de står just nu still i växten och väntar på varmare och soligare väder innan det kommer några blommor på dem. Men snart så…

Prisskillnader på Vaseline

vaseline
Vaseline, 40 g. Foto: ©nini.tjader.2017
Nyligen tog mitt vaseline slut. Jag använder det på torra läppar. Cerat har aldrig fungerat för mig.
På Apoteket Kronan i Tumba råkade bli det ställe där jag inhandlade min lilla burk dumt nog innan jag hade kollat priserna på andra ställen.

På Apoteket Kronan i Tumba kostade det 27 kronor.
På ICA Kvantum i Tumba kostar det cirka 17 kronor.
På Willys i Tumba kostar det 14:90.

Varför denna prisskillnad?
Och vart tog de riktigt små burkarna (behändiga att ha i fickan) vägen?

Det här är Vaseline enligt Wikipedia.
Om man googlar visar det sig att det finns en väldig massa olika vaseline produkter.
Jag har inte sett någon av dem förutom ovanstående burk i mina butiker i Tumba…

Slutsats: Köp inte Vaseline på ett apotek.

2017-02-14

The Stockholm Furniture & Light Fair 2017

The Stockholm Furniture & Light Fair 2017
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017. Entréutställningen av Jaime Hayon. Foto. ©nini.tjader.2017
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017 är nu över. Jag brukar besöka mässan, även kallad Möbelmässan, varje år för att kolla in trender, vackra möbler och belysning och för att få intryck av vad som är på gång och vad som ska komma inom en nära framtid vad gäller möbler och belysning. I år var inget undantag. Jag var sdäe.
Jag besökte mässan på den enda dag som var öppen för allmänheten, Mässan pågick annars i princip hela veckan, men då för yrkesfolk. Det är en av få mässor där man inte kan handla något (förutom om man är ett företag). Befriande.
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017. Foto: ©nini.tjader.2017
Det övergripande intrycket var att möblerna har blivit rundare och knubbigare än tidigare år. Där var också mer färg. Det fanns gott om ljusa träslag. Det fanns färre kontorsstolar, fler vanliga stolar, färre kontorsmiljöer, mer intressant belysning (både i form och intryck), fler matsalsbord/konferensbord.
I år lyckades jag besöka alla hallarna och ett kort besök i Green room. Jag satt till och med ner en halvtimme ungefär i Hall C och lyssnade på ett trend-seminarium.
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017. Foto: nini.tjader.2017
Jag tog färre bilder i år än jag brukar. Men de bilder jag tog kan du se här. Jag håller inte reda på designers och/eller företag eller vem som gjort vad. Jag tittar bara på hur saker ser ut och om jag jag gillar dem eller tycker de är intressanta på ett eller annat sätt. 
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017
The Stockholm Furniture & Light Fair 2017. Foto:©nini.tjader.2017

Klicka på länken för att se resten av bilderna.

2017-02-09

Min röda oxalis

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-06-24 Foto: ©nini.tjader.2016
Jag har en röd och en grön oxalis. Som ovan såg min röda oxalis ut i slutet av juni 2016. Massor av blad, väldigt trångt i krukan. Har ingen bild på det, men alla dess rhizomer/bulber syntes i krukan och stack upp ur jorden.

Så i månadsskiftet augusti-september planterade jag om den.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-09-06 Foto: ©nini.tjader.2016
Vid omplantering föll vartenda blad av…
Tomt blev det.
I rena förskräckelsen stoppade jag ner alla rhizomerna igen i krukan och fyllde på med ny jord och vattnade. Men inte ett enda blad hade den kvar…

Så här i efterhand ångrar jag att jag inte då delade på plantan och gjorde fler av den (och därmed mer plats i kurkan). I ren förskräckelse tog jag inte heller någon bild på rhizomerna/bulberna när jag hade chansen.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-09-10. Foto: ©nini.tjader.2016
Fyra dagar senare kom det första bladet. Kraftigt och fint stod det där helt ensamt i krukan.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-09-18. Foto: ©nini.tjader.2016

Sen gick det fort.

Kanske inte så konstigt eftersom alla de stora rhizomerna fortfarande fanns i krukan. Samma växtkraft som tidigare med andra ord.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-09-25. Foto. ©nini.tjader.20176
Det kom bara mer och mer blad och redan den 25 september hade den fullt med blommor.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Red oxalis med blommor. 2016-09-25. Foto: ©nini.tjader.2016
Men varför i hela friden delade jag inte på den när jag hade chansen?

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-10-10. Foto ©nini.tjader.2016
Någon gång i september fick den också sällskap av en grön oxalis med vita blommor. Syns i bakgrunden på bilden.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-10-24. Foto: ©nini.tjader.2016
Fler och fler blad, fler och fler blommor. De röda-lila bladen är stora.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis, 2016-12-09. Foto: ©nini,tjader.2016
Sen december har den i princip stått still i växten. Antar att den vilar sig. En del ställer in dem svalt och mörkt över vintern och väcker den till våren. Men varför? Den funkar ju hur fint som helst i rumsvärmen inomhus över vintern. Visst, den blir lite tröttare och en del blad säckar ihop och dör, men jag ser inget skäl till att förpassa den till mörker och förråd…

oxalis, grön oxalis, oxalis triangularis
Grön oxalis. Foto:©nini,tjader.2016-12-09
oxalis, grön oxalis, oxalis triangularis
Grön oxalis. 2016-12-09, Foto: ©nini.tjader.2016

En del har dem utomhus över sommaren. Mina röda och gröna oxalisar har aldrig varit utomhus.
Men den röda oxalisen har för ett tag sedan fått byta fönster och står nu på piedestalen i köket.

Jag kommer att plantera om den röda oxalisen och DELA den och dess gröna släkting lite längre fram i år. Förmodligen ryker då alla blad igen. Men då ska de bli fler plantor. Det verkar ju ganska enkelt att få dem att börja om. Om man tar en vidare kruka, bör den breda ut sig på bredden, fylla krukan med nya rhizomer med nya blad och blommor, och bli ganska pampig.

Februari känns lite för tidigt för att chocka den så. Ett par veckor till så.

oxalis, röd oxalis, oxalis triangularis
Röd oxalis. 2017-01-24. Foto: ©nini.tjader.2017