2015-06-30

Hemlös och uteliggare

katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Den här jättefina, söta, vänliga honkatten är hemlös. Hon bor utomhus, men får mat hos en av grannarna längst bort i området. Hon kan inte bo inomhus hos dem eftersom det inte funkar ihop med deras hund och deras andra katt. Hemlös och uteliggare, men med hemvist i närheten av deras radhus.

katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Grannen som ger henne mat tror att någon som flyttat från området lämnat kvar henne. Hon är helt klart sällskapssjuk och gillar att bli klappad.

katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Hur kan man bara lämna kvar sin katt på det viset?

katt
På staketet som grannen håller på och bygger. Foto: ©nini.tjader.2015
Hon har en tatuerad märkning och grannen har via den försökt hitta ägaren. Tyvärr är en av de tatuerade siffrorna så oläslig att det inte gått.

katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Vi efterlyste eventuell ägare via föreningens hemsida redan den 1 oktober 2013. Då trodde vi att hon inte var tatuerad. Men det är hon.

katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Hon är väldigt kärvänlig, silkesmjuk att klappa, men på sin vakt. Hemlös och uteboende, men får mat. Grannen har gett henne ett namn, men jag minns inte vad det var. Riktigt söt kattfröken med ett lite eget utseende. Hur kan man bara lämna en katt så här?

katt
Foto: ©nini.tjader.2015

2015-06-29

Kom från ingenstans för tre år sedan

fingerborgsblomma, digitalis alba
Foto: ©nini.tjader.2015
Den höga blomman på hörnet – just nu 167 cm hög – kom från ingenstans för cirka tre år sedan. Troligen var det fåglarna som tog med sig fröet. Tills i år har den varit en grön, låg bladrosett. I år började den plötsligt växa. Och upp kom en kraftig blomstängel, plus ett par lite mindre. Blomknopparna var från början gul-vita av obestämbar form. De älskas av svarta bladlöss, som i sin tur älskas av myror som tar sig dit. Nu har de slagit ut och blomman är vit. Där de är utslagna finns varken bladlöss eller myror.

Har kommit fram till att det är en vit fingerborgsblomma/digitalis alba. För vad kan det annars vara?

fingerborgsblomma, digitalis alba
Blomknoppar med löss. Foto: ©nini.tjader.2015
fingerborgsblomma, digitalis alba
Utslagen blomma. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-06-28

Nytt i rabatten

plantor
Nya plantor. Foto: ©nini.tjader.2015
Häromdagen passerade jag igen Zetas. Kunde inte motstå att köpa två nya plantor till den stora, nästan fyrkantiga rabatten som vi håller på att göra i ordning. Två stycken blev det. Zetas är mitt favoritställe för inköp av plantor. De är dyrare än andra, men de har bra kvalitet på blommorna och de sköter om dem så det ser snyggt och fint ut (vilket man inte kan säga om Plantagen… som verkar ha noll koll på plantskötsel och ofta har plantor av rätt dålig kvalitet med undantag för deras perenner som är OK).

krypblågull
Krypblågull. Foto: ©nini.tjader.2015
Den ena är en krypblågull. Får små, ljusblå blommor. Bladen är grön-vit-rosa.

acanthus morning candel
Acanthus morning candle. Foto: ©nini.tjader.2015
Den andra är en acanthus morning candle. Spännande form på bladen och den får en hög spira med rosa-vita blommor i mitten. Bladen brer ut sig vid marken upp till cirka 70 cm enligt beskrivningarna.

krypblågull
Krypblågull. Foto: ©nini.tjader.2015
Igår blev båda de nya plantorna planterade. Ovan krypblågull som är låg, med vissa blomstänglar som sträcker sig uppåt, och den breder ut sig lite på bredden. Den fick bo i nedre hörnet av planteringen, där det på våren är små tulpaner och en del andra vårblommor. Tanken är att dess grenar och blad kan täcka det skräpiga från vårblommorna innan det kan tas bort.

acanthus morning candel
Acanthus morning candle. Foto: ©nini.tjader.2015
Ovan är acanthus morning candel. Blomstängeln i mitten har redan vuxit en bra bit, och det har dessutom kommit en blomstängel till. Den fick bo i ett område i planteringen där det mest varit påskliljor och pingstliljor hitintills men annars tomt.

acanthus morning candel
Acanthus morning candel. Foto: ©nini.tjader.2015
Kan vara svårt att se blomstänglarna i allt det gröna… men de är där. Och de verkar växa snabbt.
Förhoppningsvis kommer båda att överleva vintersäsongen och komma igen nästa år. De är perenner, men man vet aldrig.

Har den här bloggen blivit en trädgårds- och växtblogg? Nej, så är det inte, även om man skulle kunna tro det om man ser på den senaste tidens innehåll i bloggen. Det är bara det att så här års är det mycket om trädgården och växterna det handlar om i det jag gör. Det är ett av mina stora intressen, men bara ett. Och det är en motvikt mot en del annat jag sysslar med.

2015-06-27

Aklejorna blommar snällt i år

akleja
Akleja. Foto: ©nini.tjader.2015
Aklejan är stor i år. Ursprunget till den är en planta jag grävde upp hos en granne (hos Per och Barbro) med deras goda minne för två år sedan. Det året blommade den. Den kom tillbaka förra året men blommade inte vad jag kan minnas. Jag kan helelr inte hitta några bilder på den från förra året. Förmodligen blev det bara blad då.

akleja
Akleja. Foto: ©nini.tjader.2015
Den har så intressanta blommor. Men det hade varit trevligt om de hade haft mer färg… Just den här är blekt vit-rosa. Blommorna svävar högt upp på sina stänglar.

akleja
Akleja. Foto: ©nini.tjader.2015
De är stora i år, och det finns gott om mini-plantor utan blommor i dess närhet, så det blir nog aklejor nästa år också. Humlorna älskar dem.

Läste någonstans att de är två-åriga. Antar att det innebär att de beter sig som stockrosorna. Första året utan blommor, nästa år med blommor. Den har nästan blommat klart nu.

akleja
Akleja. Foto: ©nini.tjader.2015
Mer information om aklejor finns exempelvis här.

2015-06-25

Blåklinten blommar

blåklint, cornflower
Blåklint med humla. Foto: ©nini.tjader.2015
Blåklinten har blommat ett tag nu. Till humlornas stora glädje. Blåklint är sommar. Tyvärr gör det myckna regnet att de lägger sig ner längs marken när de blir våta. Delvis reser de sig igen, men inte helt.

blåklint, cornflower
Blåklint utan humla. Foto: ©nini.tjader.2015
På engelska heter blåklint "cornflower". Förmodligen för att de brukar dyka upp i kornfälten (tillsammans med vallmo).

Vissa klipper av blåklint och tar in dem i hemmet som snittblommor. Det är något jag aldrig förstått. Varför klippa av och ta in dem? De är i mitt tycke finast och vackrast där de står. Och så får humlor och bin också glädje av dem.

blåklint, cornflower
Blåklint i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
När blommorna vissnat klipper jag av dem ner till där första gröna blad på stängeln finns. Då kommer det fler blommor senare på samma stängel.

blåklint, cornflower
Blåklint i rabatten. Foto: ©nini.tjader.2015
I rabatten växer blåklinten tillsammans med silverarv och en hosta med vit bladkant (som snart blommar den också).

Ursprungligen kom alla tre från planteringen vid föreningslokalen. När vi gjorde om den härom året, tillsammans med andra allmänna planteringar i bostadsrättsföreningen, hade vi fritt fram för medlemmar att ta hand om det som då fanns i planteringarna, eftersom allt skulle grävas om och göras om. De här tre blev mina. De trivs här i rabatten och kommer tillbaka varje år. Märkligt nog sprider de sig inte och blir inte större över åren.

Silverarv. Foto: ©nini.tjader.2015
Silverarven växer lågt längs marken. Kryper man ner på marken för att komma dem nära känner man hur de doftar. De doftar mycket. Och gott.

blåklint, cornflower
Blåklint. Foto: ©nini.tjader.2015

Blåklint är sommar. Bra rabattväxt eftersom det hela tiden kommer nya blommor om man klipper av de vissnade. Vår blåklint brukar blomma till frosten tar dem någon gång i oktober…

Här kan du läsa mer om blåklint.

blåklint, cornflower
Blåklint. Foto: ©nini.tjader.2015

2015-06-22

Från ekollon till ek


ek, oak
Foto: ©nini.tjader.2014
I slutet av november förra året skrev jag om att driva upp ek-plantor från ekollon.

ek, oak
Foto: ©nini.tjader.2015
Hur det gick rapporterade jag om här.

ek, oak
Foto: ©nini.tjader.2015

Och här.

Nu är det dags igen. De små ekarna har vuxit. De bor fortfarande inomhus. Men i jord och med varsin kruka. Kurkorna börjar bli små och jorden blir torr på nolltid.

ek, oak
Foto: ©nini.tjader.2015
Om jag nu inte skulle plantera ut dem, utan bara ge dem större kruka/krukor, vad händer då med dem i vinter? Tappar de löven och blir nakna? Överlever de till året därefter? Är det någon mer än jag som dragit upp ek-plantor från ekollon och behållit dem längre än en säsong? Berätta i så fall vad som hände med dem efter säsong ett.

Mina tre ekplantor är gröna och fina, men skulle kanske vilja komma ut?

Jag såg faktiskt att ZETAS sålde uppdragna ekplantor i kruka… 145 kronor styck tog de. De var större än mina tre, men kunde inte vara mer än på år två.

ek, oak
Foto: ©nini.tjader.2015


2015-06-21

148 cm hög och cirka 45 mm

148
Foto: ©nini.tjader.2015
Plantan på hörnet har nu nått 148 cm i höjd.

Jag vet fortfarande inte vad det är. Verkar som om den får gula blommor. Som de svarta bladlössen älskar. Vid varje blomma är det fullt med svarta bladlöss. Och myror som troligen tar hand om bladlössen.

Plantan har fåglarna planterat för tre år sedan. De två första åren har den bara varit en låg bladrosett, utan blommor. I år började den växa även på höjden. Nu väntar jag på att blommorna ska slå ut.

Sen i onsdags kväll till igår mitt på dagen kom det cirka 45 mm regn. Det är mycket det. Nu har jag tömt regnmätaren. Och ställt tillbaka uteblommorna på sina platser.

regnmätare, raingauge
Foto: ©nini.tjader.2015

2015-06-20

Hungriga hackspettar

hackspettar
Foto: ©nini.tjader.2015
Fåglarnas jordnötter tog slut imorse. Nu är de desperat hungriga.
Nya jordnötter kommer först någon gång i veckan som kommer.

hackspettar
Foto: ©nini.tjader.2015
Hackspetten där upptill är en unge. Den i jordnötsautomaten är mamma hackspett. Mamma hackspett har inget rött på huvudet.

På bilden nedan är det tvärtom. Jag såg mamma hackspett mata ungen med det lilla hon fick loss från jordnötsautomatens botten.

hackspettar
Foto: ©nini.tjader.2015
hackspett
Foto: ©nini.tjader.2015
När det inte finns några nötter i automaten får man leta på marken, om något skulle ha trillat ner.

hackspett
Foto: ©nini.tjader.2015
Flera gånger kom de tillbaka för att se om det hade dykt upp några jordnötter. Men det har det inte, och det dröjer några dagar till. De är hungriga. Och det är även småfåglarna som också har ungar. Men just nu har jag inget att ge dem tyvärr.

Nu har det i alla fall äntligen slutat regna. Totalt cirka 50 mm har det regnat sen i onsdags kväll.

2015-06-19

Smutsiga fötter…

gustav, katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Jag bytte till vit klädsel på soffan nyligen.
Häromdagen när grannens Gustav kom in från regnet hade jag dessvärre inte lagt något skydd på soffan. "Hans" fåtölj har en vit fleece-pläd som skydd mot hans smutsiga fötter, eftersom det är dit han oftast beger sig. Men i soffan hade jag bara en pläd mot mina egna smutsiga fötter… Naturligtvis gick han till andra änden där det var oskyddat. Fick dit en handduk senare, men det hann bli smutsiga små tass-avtryck i soffan innan dess. Man kunde önska sig att han torkade fötterna innan han gick in…

gustav, katt
Foo: ©nini.tjader.2015
Sova kan han. Särskilt dessa regniga dagar som vem som helst blir jättetrött av. Vanligen föredrar han dock fåtöljen.

gustav, katt
Foto: ©nini.tjader.2015
Helst vill han nog egentligen ligga i buskarna och vakta på fåglarna… Men då ska det nog helst inte regna (även om regnet faktiskt inte bekommer honom särskilt mycket).

gustav, katt
Foto: ©nini.tjader.2015

2015-06-14

Den "hemliga" trädgården

Foto: ©nini.tjader.2015
Det här, till vänster, är huset jag bor i. Två våningar. Åtta (8) lägenheter, varav två nås från utsidan på baksidan av huset. Jag bor på bottenvåningen, runt hörnet till vänster. Ingång via porten på baksidan av huset om man går gångvägen rakt in och in till vänster. Grannen, Gustavs och Alice matte, har uteplatsen på bottenvåningen ut mot parkeringen, bort mot vänstra hörnet. Går man in till vänster om huset kommer man till vår gemensamma "hemliga" trädgård som i princip ingen annan än vi ser.

trädgård
Foto: ©nini.tjader.2015
Min uteplats är bakom mirabelleträdet – som bara blir större och större år från år. Mitt ena köksfönster är på bottenvåningen, mitt i bilden, grannens sovrumsfönster till höger.

Den här hörnan har vi gemensamt gjort i ordning. Röjt bort taggbuskar (vresrosor) – hela området var täckt med taggbuskar (vresrosor) när jag flyttade in för snart sex år sedan – anlagt en liten gräsmatta, anlagt rabatter, planterat vinbärsbuskar, krusbär och hallon och lagt dit en odlingsbox som vi har rabarber i. Har sett bullerstaketet förbättras och förlängas. Bullerstaketet ger oss avskildhet mot trafiken och förbipasserande. När jag flyttade hit var det bara brädor med mellanrum mellan och det tog slut vid min uteplats.

trädgård
Foto:©nini.tjader.2015
Rabatten längst fram är under uppbyggnad. Den blir nog bra så småningom.

betongplattor
Foto: ©nini.tjader.2015
Till höger om den pågår nedgrävning av betongplattor. Fem av sex plattor klara. Det var för svettigt igår att fortsätta med den sista. En annan dag. Vi ska också byta ut de sunkiga plankor vi har som rabattkant mot lite bättre. När vi i höstas anlade den här rabatten tog vi vad vi hade tillgång till för att avskilja den från omgivningen. Som "kattskydd" har vi ett lågt hönsnät.

trädgård
Foto: ©nini.tjader.2015
Här en bild från andra hållet. Den här växtgruppen är mitt vildbloms-projekt – blandat med nytillkomna allium (de lila bollarna på höga stjälkar), och tidigare under säsongen påskliljor och pingstliljor. I år tillkom också en ny växt bakom alliumen som ska bli upp emot 120 cm hög. Än så länge syns den inte på bild, men den kommer. Här hällde jag ut ängsblomsfrön första sommaren jag bodde här. Här finns särskilt blåklockor, prästkragar, lin, vårärt och en del andra. Mitt i finns vild timjan. Katterna Gustav och Alice gillar att gömma sig ungefär där timjan växer eller alldeles till vänster snett bakom växterna. Där ligger de och smyger på fåglarna…

uteplats
Foto: ©nini.tjader.2015
Här är ingången till min uteplats, dit man kommer från mitt vardagsrum. Det växer bra i rabatterna.

astilbe, kärleksört
Foto: ©nini.tjader.2015
Här ser man tydligt hur nära bullerplanket min uteplats är. Rabatten innehåller nu växter som fungerar i det här läget och som kommer igen år efter år. Och i princip sköter sig själva. Kärleksört, astilbe, och i andra änden ett par hostor och några höstanemoner.

hostor
Foto: ©nini.tjader.2015
Mellan hostorna och astilben dök det häromåret upp en massa små vallmo. Antagligen var det fåglarna som förde dit dem. Numera sprider de sig vilt av sig själva och i år var första året jag tvingades rensa bort en massa av dem. De höll på att ta över hela rabatten i den här änden.

vallmo
Foto: ©nini.tjader.2015
vallmo
Foto: ©nini.tjader.2015
Vallmon blommar hela sommaren och håller på att sprida sig utåt resten av trädgården också. Färgen varierar beroende på hur mycket ljus de får. Här mellan planken är den orange, framme vid ingången till min uteplats är den rödare. Där är det mer sol.

kryddväxter
Foto: ©nini.tjader.2015
Fortsätter man bort längs bullerplanket kommer man till min allra mest "hemliga" del av trädgården. Här finns bland annat en kryddodling. Två sorters timjan, persilja, gräslök och en massa marockansk mynta.

klätterhortensia
Foto: ©nini.tjader.2015
Bakom planket till min uteplats finns en avskild sittplats med parasoll. Mot planket växer två stycken klätterhortensior och på hörnet mina två numera gigantiska kaprifoler som ursprungligen fanns i kruka på min balkong där jag bodde förut och som jag planterade här samma höst jag flyttade hit. Klätterhortensiorna är nu på år tre. Inga blommor än. Enligt expertisen hos Zetas kan det ta fyra till fem år innan de börjar blomma.

odlingsbox
Foto: ©nini.tjader.2015
Här bakom finns också min ursprungliga odlingsbox (vi har en gemensam i andra delen också). Ärtbusken till vänster om den har jag i år klippt grenarna på. De skymde ljuset för mycket för odlingsboxen. De växer snart ut igen. Planen är att det ska bli en lite rundad form på övre delen av den.

odlingsbox
Foto: ©nini.tjader.2015
Äntligen har det börjat växa här av det jag frösått. Sex avdelningar. Överst till vänster  mangold, till höger citronmeliss. Mitten till vänster romansallad, till höger polkabetor. Nederst till vänster ängssyra, till höger persilja. Runt kanterna ringblommor. Det sägs att ringblommor håller borta småkryp som äter upp det andra.

Gullis och Gustav
Foto: ©nini.tjader.2015
Och det här är grannen med Gustav i knät. Vi fick två varma och soliga dagar till slut. Att bara sitta still i solen är fantastiskt skönt.