2014-05-31

Grillspett med jordnötssås

Bilden lånad från glimtenigrytan.se

Receptet på grillspett med jordnötssås kom ursprungligen från Restaurang Bali på Östermalm (Sturegatan) som fortfarande existerar. Tror jag fick receptet någon gång på 80-talet. Om restaurangen fortfarande gör den så här vet jag inte.

För 4 personer.

TILL GRILLSPETT
500-600 g benfritt lammkött, kycklingkött, nötkött/filé eller fläskfilé/griskött

TILL MARINADEN
1 matsked lökpulver
1 tesked vitlökspulver
1 dl söt indonesisk soya
saften av en halv citron

Om det går lika bra med hackad gul lök och pressad vitlök i marinaden har jag inte provat (det var ett bra tag sen jag senast gjorde den här rätten).

TILL STEKNING AV SPETTEN
2 msk smör eller margarin eller matolja (EJ olivolja). Eller pensla dem med smält smör eller vegetabilisk matolja för grillning på grillen. Det går lika bra att steka dem i stekpanna på spisen.

Grillspettet
Skär köttet i 2 cm stora bitar. Låt köttet ligga i marinaden ca 1 timme (minimum).

Trä upp dem på spett och pensla med marinaden några gånger under grillningen. Grilltid: ca 8-10min.

Jordnötssås
Halv burk jordnötssmör
1 gul lök, mald (eller riven på rivjärn)
1 pressad vitlöksklyfta (eller mer om du gillar vitlök)
Halv tesked sambal oelek (pasta av rödpeppar, salt och tomat, finns i de flesta livsmedelsaffärer)
1 matsked söt indonesisk soya
1 matsked matättika eller en kvarts citron
1 - 2dl vatten
1 matsked assamvatten (kan uteslutas. Assam är ett fruktmos av tamarind. Används för att syra rätter och till marinad. Man låter hett vatten sila genom assam så blir det ett slags ättika. Ca 10g assam mosas med 2 msk hett vatten. Låt dra halv-1 timme. Sila bort frön och trådar och använd vattnet. Assam säljs i block på ställen som Hötorgshallen eller liknande. Personligen brukar jag aldrig ha i assam, det blir bra ändå).
Saften av en kvarts citron.

Vispa ihop alla ingredienser tills smeten blir tjock som majonnäs. Ät den till spetten.

Tillbehör: Kokt ris (vitt, utan gurkmeja eller curry) passar bra till. Grönsallad på gröna blad, inga kryddor eller övriga ingredienser.

Smaskigt värre, jag lovar. Många kalorier är det i såsen också.

blogg100

2014-05-30

Samma nu som då

pense
Foto: ©nini.tjader.2014

Det här är en självsådd pensé på grannens och min gemensamma gräsmatta. Den växer bredvid vår odlingslåda med rabarber (som grannen också har persilja och gräslök i – jag har persilja och gräslök på annan plats). Var den kom ifrån? Ingen aning. Förmodligen från grannen. Hon har fler under sina spirea-buskar. Bilden ovan är från den 2014-03-02.

Plantan frodas fortfarande och ser nu, 2014-05-29, ut så här:

penseer
Foto: ©nini.tjader.2014

Växtkraft ;). Inte ens fasadmålarna som sprang fram och tillbaka precis här lyckades trampa ner den. Ska bli intressant att se om den återkommer nästa år. Förra året växte det prästkragar här… men de har försvunnit just härifrån.

blogg100

2014-05-29

Det går framåt

Projekten i området börjar alla gå mot sitt slut. I alla fall i den del av området jag bor. Äntligen vill jag nog säga…

gräsmatta

Fiberdragningen är i princip klar och gräsmattan på hörnet är fri från stora arbetsmaskiner. Återställningen är dock inte riktigt klar än och en hög som ska bort kvarstår.

gräsmatta

Så här ser det ut från andra hållet.

arbetsmaskiner

Maskinerna är dock inte riktigt borta än, men snart så.

dahlior

Och dahliorna är utplanterade (RedBull burken i kanten plockade jag bort efter fotograferingen).

byggsopor

Fasadmålarna målade inte bara väggarna och fönsterblecken, de bytte också ut trasig plankor i fasaden där det behövdes. Den här säcken med gamla plankor med spik i och tomma färgburkar vill vi ju också bli av med snarast förståss nu när fasadmålarna gått vidare till hus längre bort. När vi blir av med den ska hörnan få ett par nya buskar och stopp-sten i hörnet för att bilar inte ska köra över dem.


Asfalteringen efter fiberdragningens spår samt för att laga vissa andra brister i våra gångvägar, och bli av med de sjöar som bildades vid regn eller snösmältning, är också klar. Den förstörda gräsmattan ligger alldeles till vänster in bakom buskarna bakom säcken med byggavfall.


De två persikoträden har överlevt fasadmålningen trots att de egentligen står för nära väggen och målarna hade problem med att få upp ställningarna där. Egentligen ville de såga ner dem, men vi som bor närmast sa nej till det. Den till höger ser lite trött ut och behöver förmodligen få vatten. Det har ju varit torrt rätt länge nu.


I hörnet mellan mig och grannen sågades det ner en buske som var i vägen. Nu har vi ersatt den med en rosa hängsyren som vi hoppas ska få blommor till nästa vår. Plantan med de röda blommorna, en röd nejlikrot, fick flytta hit från sin ursprungliga plats i rabatten bakom min uteplats eftersom byggställningen annars hade gjort slut på den. Den verkar trivas här.


Nu hoppas vi på att få lite lugn och ro i vår hörna av området under sommar-säsongen.

Jag bor på bottenvåningen. Fönstret till vänster är mitt ena köksfönster, fönstren till höger är grannens sovrum. Totalt är vi åtta hushåll i det här flerfamiljshuset, fyra i marknivå, fyra i övre plan. Två av lägenheterna har egna ingångar, vi andra har gemensam port och trappuppgång.

Samtliga bilder är mina egna och ©nini.tjader.2014.

blogg100

2014-05-28

Pelargonerna på uteplatsen


Nu är pelargonerna utflyttade till uteplatsen och står där dygnet runt. Förhoppningsvis är det slut på frostnätter nu (jo, jag vet de kan komma ända in i juni här i Stockholmstrakten).


Just den här rosa köpte jag i förra veckan på ZETAS. ZETAS är dyra, men de har plantor med kvalitet och alltid växtgaranti.


Den ovan köpte jag på trädgårdsmässan i Älvsjö i mars. Det är "Årets Pelargon". Den fick stå inne till alldeles nyligen i väntan på varmare väder. Men den klarade det jättebra. Kraftig och bra planta.


Den här ovan är faktiskt mörkröd, men det framgår inte av bilden. Det är förra årets "Årets Pelargon", eller "kärlekspelargon" som de ibland kallar den. Också köpt på trädgårdsmässan i Älvsjö i mars.


Även den här köptes vid samma tillfälle. Lika stor och fin den. Tre för 100 kr kunde jag ju inte motstå…


Det här är en Mårbacka som jag köpte på trädgårdsmässan i Kista i april. Hade för mig att Mårbacka hade enkla blommor, inte dubbla, och inte så här bollformade, men… Den är också ganska stor.



De här röda är svåra att fotografera i solsken. De blir extremt röda… Fyra stycken för 100 kr hos Rydells utanför Ica MaxI i Botkyrka. Jättefina, kraftiga exemplar. De bor i en större balkonglåda som hänger på kortväggen på min uteplats (bakom dörren till höger på bilden nedan – inte ditsatt när bilden togs – det ändrar sig snabbt där på uteplatsen just nu).


Jag älskar pelargoner av alla de sorter så det blir nog någon mer så småningom om jag ser en intressant sort. Förra året köpte jag pelargonsticklingar från Odla.nu – jättefina, men det tog sådan tid att få dem att bli av någorlunda storlek, så det gjorde jag inte i år. Frösådd har jag inte heller tålamod med. Det sägs att man kan spara frön från sina pelargoner från ett år till ett annat, men… nej, det är inget för mig.

Om någon dag slår kaprifolerna ut. Två stycken finns det på hörnet bakom parasollet, helt ihoptrasslade med varandra. En vanlig rosa-vit och en orange. Båda är från tiden då jag bodde två trappor upp i Vårby Gård. Hur länge jag hade dem där minns jag inte, men jag har sett dem på gamla foton från 2005. De är äldre än så. Där bodde de i krukor på min balkong och övervintrades med frigolit och bubbelplast runt krukorna. Planterade dem där på hörnet, direkt i marken utanför uteplatsen, i oktober 2009, strax innan jag flyttade hit (hade nycklarna i förväg). De har vuxit en del sen dess…

blogg100

2014-05-27

Duvor och duvor

skogsduva
Foto: ©nini.tjader.2014
Det finns duvor och så finns det skogsduvor.
Två helt skillda arter.
Den vanliga stadsduvan är ett gissel.
Skogsduvan är en trevlig fågel med ett väldigt specifikt läte. Dessutom sitter de ofta i träd och låter. Just de två ovan satt på marken, i skuggan under ett träd, i söndags när jag var på väg hem efter att ha röstat.

De nedan brukar komma på eftermiddagen och leta mat på marken som småfåglarna kastat ner. Även skogsduvan gillar jordnötter… Nu har jag inte sett dem sedan fasadmålningen började så de blev troligen bortskrämda av allt som pågick då. Men de verkar vara vanefåglar så de kanske återkommer.

skogsduva
©nini.tjader.2014 
skogsduva
©nini.tjader.2014
skogsduva
©nini.tjader.2014
Särskilt fin är den när den promenerar på bullerstaketets överkant. Då ser den ut som Eames dekorationsfågel, en designpryl som kostar runt 2000 kr eller så.
Eames housbird
Eames housebird.

blogg100

2014-05-26

Ganska onödigt

fotbollsplan

Den här fotbollsplanen ligger precis norr om vår bostadsrättsförening. Den tillhör Botkyrka kommun liksom parkeringen i bakgrunden och ligger mellan vår förening och Storvreten, men avsides från Storvreten. Plötsligt har kommunen rensat fotbollsplanen från skräp och ogräs och den ser krattad ut… riktigt snygg för en gångs skull. Hitintills har den mest sett övergiven ut.

Men var det verkligen nödvändigt?

Jag har på de 4,5 år jag bott här aldrig sett någon/några spela fotboll här. Det är noll aktivitet på den här fotbollsplanen. Det enda den används till är att vissa tränar sina hundar där (hundrastgård finns direkt till vänster om den i bild), och vid nyår brukar folk skjuta upp raketer härifrån. Men fotboll? Nej, inte vad jag sett.

För två år sedan ville föreningen låna fotbollsplanen som temporär parkering medan vi asfalterade om våra carportar och parkeringar och behövde alternativ plats för folk att parkera på. Temporärt över sommaren. Men det var nobben. Istället blev vi tvungna att ta en av våra gräsmattor i anspråk med efterföljande kostsam återställning. Fotbollsplanen var lika öde som vanligt under hela den perioden.

Idag tog de bort sly som de röjt runt fotbollsplanen tidigare såg jag på väg hem från gymet.

Hoppas Botkyrka kommun att någon ska ta sig hit och spela fotboll? Inte ens ungarna i vår förening använder den trots att den är nära. Slöseri med resurser kallar jag det.

blogg100

2014-05-25

Gå och rösta!

Det här är Googles variant av sin logga idag, med påminnelse om att det är val till Europaparlamentet idag. Klicka man på den hos Google (inte hos mig) kommer man till en hel sida hos Google som handlar om valet till Europaparlamentet.

Självklart går jag och röstar. Det är lika mycket en skyldighet som en rättighet.

Men Europavalet är svårare än riksdagsvalet.
Först var jag tveksam till vilka jag skulle rösta på eftersom partiet jag normalt röstar på är emot EU.
Sen tänkte jag att jag skulle rösta på Marit Paulsen trots att jag definitivt inte är folkpartist. Men för att hon är en bra kvinna med vettiga synpunkter som man kan lita på.
Sen tänkte jag, att nej, jag vill inte rösta på något borgerligt parti över huvud taget.
Sen tänkte jag att jag skulle rösta på Piratpartiet pga dess hållning i integritets frågor.
Men nej, det blir inte det heller.

Så nu blir det mitt vanliga parti trots allt. Trots att de egentligen är emot EU och jag är för.
Jag tänker INTE rösta på FI! Oavsett påtryckningar från många håll.

blogg100

2014-05-24

Kleftiko – Grekisk köttgryta i foliepaket

kleftiko
Bilden lånad från internet.

Kleftiko är en grekisk köttgryta som jag bara har träffat på på det grekiska fastlandet, närmre bestämt i Parga, där jag varit två gånger. De följande recepten har jag samlat ihop från olika källor. Grundidén är att man tillagar i foliepaket. Vilket kött som används kan variera. Det blir jättegott. Om det serveras någon annanstans än på fastlandet så är det i varje fall inte sommartid och/eller på turistorter.


KLEFTIKO PÅ FLÄSKKARRÉ

INGREDIENSER
(4 portioner)
6 fläskkarréskivor eller skivor av lammkött
12 ostskivor
12 paprikaringar
12 skalade vitlötsklyftor
12 baconskivor
oregano
salt
grovmalen svartpeppar

Så gör du:
• Riv sex stycken stora folieark. Lägg en fläskkarréskiva på varje.
• Krydda med salt, svartpeppar och oregano.
• Lägg på varje skiva 2 paprikaringar, 2 ostskivor, 2 baconskivor och till sist den skivade vitlöken.
• Förslut folien så att det blir ett tätslutande paket. Ingen vätska ska rinna ut.
• Lägg paketen i en långpanna och sätt in i ugnen i en timme i 175 grader.
• Servera foliepaketen direkt på tallriken tillsammans med klyftpotatis kryddad med timjan och en grekisk sallad.
Ett lite ovanligt recept med fantastiskt gott resultat. Köttet tillagas varsamt och blir mycket saftigt av alla goda smaker som samlas folie-paketet. Frestas dock inte att byta ut fläskkarrén mot ett magrare kött, för då riskerar resultatet att bli torrt och hårt.

KLEFTIKO PÅ LAMM


INGREDIENSER
600 g lammstek utan ben
2 vitlöksklyftor i skivor till lammet
4 vitlöksklyftor i skivor som tillbehör i paketen
4 små lökar i skivor
4 potatisar i skivor
4 små morötter delade i fyra bitar
200 g fetaost
4 centiliter nypressad citronsaft
4 cl smält smör
8 cl rödvin
salt
peppar
1 tsk oregano
1 tsk mynta


Så gör du:
• Dela köttet i fyra delar.
• Gör fyra snitt i varje och stick in små skivor med vitlök.
• Ta ett passande stycke aluminiumfolie så att det blir plats till alla ingredienserna inuti. Smörj in folien med lite smör.
• Lägg ett stycke kött på folien tillsammans med potatis, morötter, lök, vitlök och lite fetaost i tärningar. Häll över citronsaft. Krydda med peppar, salt, oregano och mynta.
• Gör tre paket till. Slå in så att det blir tätt.
• Tillsätt gärna 2 cl rödvin i vart och ett av de fyra pakten.
• Lyft upp hörnen lite så att saften inte rinner ut. Tillaga dem i ugn på 175 C i 90-120 minutter.

Ursprungligen är detta en rätt som tillagades av de grekiska getherdarna. Det är viktigt att saften som blir under kokningen förblir paketet.

KLEFTIKO PÅ STRUTS


INGREDIENSER
800 gr strutsstek, skuren i tärningar
2 mellanstora lökar
1 grön pepparfrukt, skuren i tunna strimlor
1 röd pepparfrukt, skuren i tunna strimlor
3 finhackade vitlöksklyftor
250 gr skalade och hackade tomater
1 glad vatten
vitt vin
1 kopp olivolja
200 gr kefalotiri (eller liknande) ost, skuren i tärningar

Så gör du:
• Stek löken, pepparfrukterna, vitlöken och köttet varsamt.
• Slutför stekningen med vin och lägg till tomaterna och osten.
• Öppna ark av aluminium folie och dela upp blandingen på dem.
• Vik ihop aluminium folien till täta paket och baka köttet i förvärmd ugn i 200 grader i 45 minuter.

KLEFTIKO MED LAMM FRÅN KORFU


INGREDIENSER
1kg benfritt lamm, skuret i tärningar
1/4 kopp olivolja
2 stora lökar, skalade och grovhackade
4-6 salladslökar, trimmade och skurna i tunna skivor
2-3 vitlöksklyftor, skalade och pressade
1 och 1/2 kopp färska ärtor (eller frysta och tinade)
250 gram kefalotiri ost (eller någon annan hård, vit ost), i tärningar
2 mellanstora tomater, urkärnade och skurna i skivor
2 teskedar oregano
Salt och pepper.

Så gör du:
• Krydda lammet med salt och pepper.
• Hetta upp 2 matskedar olivolja i en stor panna och bryn köttet på alla sidor över hög värme.
• Tillsätt resten av oljan och koka lök, salladslök och vitlök i den tills de blir mjuka.
• Tillsätt ärtorna och koka i 5 minuter.
• Förvärm ugnen till 175 grader.
• Gör i ordning 6 stora ark aluminum folie.
• Fördela lammköttet, grönsakerna and och osttärningarna jämnt mellan aluminium folie arken.
• Krydda med salt och peppar.
• Toppa varje paket med 2 skivor tomat och lite oregano.
• Försegla varje paket antingen genom att vika in topparna ordentligt eller genom att binda ihop dem med steksnöre
• Placera paketen i en ugnspanna och baka dem i 175 grader i ungefär en timme.
• Servera omedelbart.

KLEFTIKO MED LAMM


INGREDIENSER
1 medelstort benfritt lammben
Vitlöksklyftor
2 matskedar hackad färsk persilja
1 masked hackad färsk oregano eller 1 matsked torkad oregano
1/2 matsked kummin
2 matskedar hackad färsk rosmarin
Salt och färskmalen svartpeppar efter smak
5 matskedar olivolja
Saften av en citron
225 gram Graviera ost i tjocka skivor
Aluminium folie

Så gör du:
• Skölj och torka av lammbenet. Om så önskas, gör smala skåror i de tjockaste delarna av benet och stoppa in vitlöksklyftor.
• Strö över persilja, oregano, kummin, rosmarin, salt, och peppar.
• Rör ihop oljan och citronsaften och droppa över.
• Täck och marinera lammet i kylskåp i minst 3 timmar eller över natten.
• Förvärm ugnen till 175 grader.
• Lägg ut ett stort ark aluminium folie och gnid in det med olja.
• Lägg ostskivorna på lammet. Rulla över köttet inklusive ostskivorna med folien och fäst ihop det ordentligt.
• Placera i en låg ugnspanna och baka i 2 timmar.

blogg100

2014-05-23

Dags för sådd

fröpåsar

Nu är det äntligen dags för sådd. Var ju tvungen att vänta tills fasadmålarna var klara och alla deras attiraljer borttagna. Det enda jag sådde innan de började är romansalladen som enligt påsen skulle sås tidigt. Den har stått under fiberduk till häromdagen. Den kommer fint.

romansallad

syren

I förrgår var grannen och jag iväg och köpte en syrenbuske. Den är nu nedgrävd och vi hoppas att den kommer att blomma nästa år. Den rabatt den står i behöver lite omvårdnad efter målarnas klivande i den. Bilden nedan, syrenen längst till vänster. Blomman med röda blommor flyttade jag från bakre rabatten när målarna behövde ställa ställningen i rabatten. Verkar trivas här.

syren, rabatt

Övrigt idag förutom sådd blir gräsklippning, gräsräfsning, vattning av rabatter och gräs.

grill

Grillen har kommit ut från cykelförrådet. Imorgon ska det grillas. (Ikeas stora shoppingbag är förresten ett alldeles utmärkt grillskydd).

Gustav tänker inte göra någonting alls. Idag är det soffbordet som gäller.

gustav, katt

Och Gustavs sambo Alice hittade jag i en av rabatterna där hon låg och vaktade på fåglarna vid jordnötsautomaten… Brukar vara svårt att få henne på bild. Hon smiter. Idag satt hon kvar en stund.

alice, katt
Alice, Gustavs sambo. ©nini.tjader.2014

blogg100

2014-05-22

Väggklocka i badrummet

klocka, väggklocka

Häromdagen köpte jag en ny badrumsklocka, hos Hornbach i Alby. Vi var på jakt efter röda pelargoner, vilket inte har varit helt enkelt. Slut i princip överallt. Den gamla badrumsklockan fungerar fortfarande, men eftersom den är vit plast har den åldrats med åren, och inte på ett snyggt sätt. Den vita plasten är inte längre vit den är väldigt gulaktig. Det ser sunkigt ut. Därför har jag ett längre tag letat efter en ny klocka till badrummet. Och inte hittat någon förrän jag av slumpen sprang på den här hos Hornbach. 22,5 cm i diameter, SEK 59:-.  Ikea har visserligen en liten en för SEK 19, men den är inte snygg. Särskilt en väggklocka behöver vara snygg eftersom man tittar på den av och till. I övrigt finns det bara jättestora väggklockor eller i en stil som jag inte gillar (lantlig romantisk vintage etc.). Den här gillar jag. Stilrent enkel. Och svart-vit.

Första gången jag såg en väggklocka i badrummet var hos Ulla för många år sedan. Och kom på att det var en bra idé. Strax därefter skaffade jag en egen väggklocka till badrummet. Den som jag nu tog ned och ersatte med den här.

Och varför ska man ha en väggklocka i badrummet? För att ha koll på tiden så klart. Om ni är som jag som tappar tiden när jag är i badrummet (drömmer mig bort i duschen exempelvis) så är det bra med en väggklocka som håller reda på tiden och som man kan kasta ett öga på då och då. Så man inte missar bussen eller vad det nu är man ska passa. Så man kommer i tid till gymmet exempelvis.  Jo, det finns tider att passa även som pensionär.

Jag gillar väggklockor.

blogg100

2014-05-21

Alla de där projekten…

Alla de där projekten som man tänker att man ska ta itu med när man går i pension… Jo då, jag har också såna. Man tror ju att man ska få så mycket tid över att ta itu med de där projekten. Eh… får man det? Så här 3,5 år senare kan jag konstatera att de flesta av mina projekt fortfarande finns kvar och inte går nånstans egentligen. Det finns ju så mycket annat som pockar på tid även om man varken har barn och barnbarn och husdjur och sommarstuga eller uråldriga föräldrar att ta hand om… Själv halkade jag in i bostadsrättsföreningens styrelse som sekreterare i 2,5 år, och som sammankallande i Miljö- & områdesgruppen, och ansvarig för underhåll och innehåll på föreningens webb (http://www.skacklinge.se). Vid årsskiftet avgick jag på egen begäran från alla föreningsuppdrag då uppdragen började kännas som drygt halvtidsjobb. Tyckte inte att jag fick någon tid över för mitt eget liv. Igår kväll hade vi årsstämma och jag är nu offentligen ansvarsbefriad också för min tid i styrelsen.

Vilka var/är då projekten jag tänkte ta itu med när jag gick i pension? Här är listan, i slumpvis ordning.


1. Scanna in alla lösa pappersfoton i album och kuvert och kartonger.

Här har jag hitintills bara gjort fläckvis insatser när jag velat ha något digitalt som jag vetat var det funnits i pappersversion. Mycket kvar att göra…



Verktyg: Scanner + VueScan + Adobe Photoshop latest version.


2. Scanna in alla gamla diabilder.

Har gjort ett antal lådor, men det är MYCKET kvar.



Verktyg: Diascanner + VueScan + Adobe Photoshop senaste version.


3. Digitalisera alla gamla LP och EP skivor.

Där har jag gjort de flesta. En liten hög LP-skivor kvar och en lite större hög EP skivor. De som redan digitaliserats är sålda.



Verktyg: Skivspelare med inspelningsfunktion till USB-minne + Audacity.


Mina klassiska skivor ska också in eftersom jag vill kunna lyssna på dem i iPhonen. Där har jag inte ens börjat.


4. Digitalisera inspelade kassettband

Det här är inte ens börjat… Bilden nedan är bara ett exempel. Jag har flera lådor med inspelade kassetter, både original och blandband och kassettbrev där kassetterna är det enda som finns kvar från en viss person. Det är ett par år sen han gick bort nu.



Verktyg: Inspelningsmanick för kassetter med sladd man stoppar direkt i datorn + Audacity.


5. Digitalisera inspelade videoband

Har jag inte påbörjat… Bilden visar bara några exempel. Det finns massor av band att föra över. Om jag sen för över alla eller bara ett litet urval får framtiden utvisa.



Verktyg: Philips DVD & VHS spelare med överföringsfunktion från DVD till VHS och från VHS till DVD + DVD-skivor. Extremt tidsödande för den gör det i realtid…

Samtliga projekt tar mycket tid för att de spelar in/konverterar/för över i realtid. Så det blir bara då och då som jag håller på med dem. Har säkert glömt något på vägen…

Det här är bara de tekniska projekten… Har några andra också som har med att sy saker att göra. Och så måla om sovrummet så jag blir av med de hemska gröna tapeterna. Och läsa alla olästa böcker förstås…


blogg100