![]() |
| Röda mirabeller |
Har hittat ett danskt recept på mirabelle-marmelad som jag gjorde igår kväll. Då använde jag de röda men receptet är ursprungligen för de gula. Troligen kan man också blanda både röda och gula. De röda och de gula smakar inte exakt likadant. De gula är sötare. Jättegott blev det. Så här gör du:
500 gr mirabeller
500 gr syltsocker
1 vaniljstång
saften och rivet skal av en apelsin
1 pressad lime (går säkert lika bra med citron)
0,75 dl vatten
Skölj mirabellerna och ta bort eventuella skaft.
Lägg mirabeller, socker, vatten i en kastrull och tillsätt riven vaniljstång, skalet och saften från en apelsin och saften från en lime. Koka i 20 minuter under jämn omrörning. Ungefär då börjar kärnorna flyta upp och kan fiskas ur marmeladen och marmeladen är klar. Inann du häller upp på burkar kolla att alla kärnor är borttagna. Häll på väl rengjorda burkar och förslut. Låt svalna.
![]() |
| Gula mirabeller |


Hittade äntligen ett recept på svenska på dessa konstiga frukter som vi plockat på en äldre tomt. Visste inte om man kunde äta dem. Skall pröva ditt recept i morgon.
SvaraRaderaDet blir jättegott, jag lovar!
SvaraRaderaHej! Jag köpte en gammal gård i våras och här växter många, många plommonträd. Jag ska prova ditt recept i eftermiddag, det hade varit roligt att kunna ta vara på de små frukterna! I alla fall en del av dem :)
SvaraRaderaTror inte du blir besviken! Marmeladen blir jättegod och väldigt hållbar. Det ska vara syltsocker som innehåller pektin. Inget annat gäller. Jag gör alltid dubbel sats. När man ändå håller på så… Det enda jobbiga med dem är att fiska upp kärnorna.
RaderaVi har ett stort träd med gula mirabeller och provade att göra marmelad efter det här receptet. Vi hackade lite färsk chili och kokade med i marmeladen, den blev mycket lyckad.
SvaraRaderaTips. Kör dem i en saftmaja först. Koka i en halvtimma. Fiska upp kärnorna lätt ur silen. Blanda saften från nedre delen med fruktköttet som är kvar när kärnorna är borttagna ur silen. Koka ner sedan enligt receptet med ingidienserna. Kanongod marmelad/sylt!
SvaraRaderaAlla har inte en saftmaja. Jag har exempelvis inte någon.
RaderaLåt en liten kanelstång koka med. Jättegott
SvaraRaderaSvårt att få loss kärnorna, mina flöt inte upp efter 20 min, kokte säkert i 45 min, fick mosa med potatisstöt. Bättre är nog att koka sönder bären först o sen tillsätta socker o vanilj.
SvaraRaderaEv även först urkärna dem med urkärnare, då ser man också om det finns larv i, brunt krafs. Jag tycker det behövs mer syra i, tog i citronsyra som friskade upp. Men kanske ska marmeladen göras på lite omogna bär.
Jag skar ett jack i varje mirabell innan jag kokade dem. Inga problem med att de flöt upp efter ca 20 min. Hällde sedan marmeladen genom ett durkslag för att fånga upp alla kärnor och hällde tillbaka fruktköttet när kärnorna var borta. Jättegod marmelad med frisk syrlig smak.
Radera